Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
9.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

25

Natisni članek

Alenka Bratušek Marjan Šarec Jure Leben Damir Topolko

Četrtek, 28. 2. 2019, 9.17

5 let, 1 mesec

Bratuškova bo odstavila Topolka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

25

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek bo odstavila direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Medtem poslanec SMC Igor Zorčič zanika informacije, da naj bi bil v igri za Lebnovega naslednika.

Po tem, ko je premier Marjan Šarec v sredo sprejel odstop okoljsega ministra Jureta Lebna, ki ga je odnesla afera maketa, se bo moral posloviti še direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko.

Šarec je v sredo dejal, da se mu ne zdi prav, da bi ceno dejanj iz preteklih mandatov nosil le Leben, ampak tudi drugi vpleteni. "Da ne bodo psi lajali, karavana pa bo šla dalje. V Sloveniji so pogosto tarča očitkov ministri in državni sekretarji, nekateri - ne vsi - uradniki pa mirno opravljajo svoje delo naprej," je v sredo po pogovoru z Lebnom dejal Šarec.

Infrastrukturni ministrici Alenki Bratušek je naročil, naj Topolka, če ta ne bo odstopil sam, sama razreši. To je danes Bratuškova tudi storila. Bratuškova je Topolka z odločitvijo že seznanila, imena njegovega naslednika pa še nima.

"Odgovornost za to blamažo bodo morali v celoti prevzeti v drugi stranki"

Damir Topolko je edini od višjih uslužbencev, ki je tudi med osumljenimi v policijski preiskavi spornega razpisa. | Foto: STA , Damir Topolko je edini od višjih uslužbencev, ki je tudi med osumljenimi v policijski preiskavi spornega razpisa. Foto: STA , Ob tem sta se po sestanku s Šarcem strinjala, da za zdaj nekaterim drugim javnim uslužbencem niso izpolnjeni pogoji za izredno odpoved. O razrešitvi Topolka je Bratuškova dejala, da bi to lahko storil že njen predhodnik Peter Gašperšič.

"Maketa ni moja zgodba ali zgodba naše stranke, odgovornost za to blamažo bodo morali v celoti prevzeti v drugi stranki. A ta zgodba meče slabo luč na ministrstvo in na projekt," je še povedala Bratuškova.

Zorčič: Položaj ministra me ne zanima

Na dan odstopa pa se je že pojavilo prvo ime kandidata, ki bi lahko na ministrskem stolčku nasledil Lebna. V SMC naj bi se nagibali k poslancu Igorju Zorčiču, je poročal Pop TV. Zorčič je danes dejal, da ga ta položaj ne zanima.

Komentiral pa je tudi Šarčevo izjavo, da želi kontinuiteto Lebnovega dela in da bo kandidata, če ga v SMC ne bodo našli, treba iskati zunaj politike. "Koalicijski sporazum določa, da ta resor nekako pripada SMC. Jasno je, kaj to pomeni. In ne nazadnje ministre imenujemo poslanci," je dejal Zorčič.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, pa je dejal, da je bila po njegovem mnenju Šarčeva odločitev, da sprejme odstop Lebna, težka. "Vzdušje danes je bilo v redu, brez napetosti," je dejal in dodal, da o odstopu ministra in pozivu premierja k odstopu Topolka danes niso razpravljali.

Kaj bo z odstavljenim Juretom Lebnom:

Jure Leben
Novice Marjan Šarec sprejel Lebnov odstop #video
Ne spreglejte