Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
8.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

Jure Leben Marjan Šarec odstop maketa

Sreda, 27. 2. 2019, 8.21

5 let, 1 mesec

Marjan Šarec sprejel Lebnov odstop #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

"Lebna cenim, a skupaj sva se odločila, da bi v teh pregretih zadevah težko opravljal delo naprej," je dejal premier Marjan Šarec. Ob Lebnovem Šarec pričakuje še odstop direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Damirja Topolka.

Premier je dejal, da bosta, če se bo v preiskavah o naročilu makete drugega tira pokazalo, da je minister za okolje in prostor Leben nedolžen, v prihodnosti še sodelovala. "15 let nismo imeli takega ministra v okoljskem resorju. Je prvi ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal," je po dolgem pogovoru z Lebnom dejal Šarec. Odločitev sta po njegovih besedah sprejela skupaj.

Ob tem pričakuje še odstop oziroma razrešitev direktorja Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo Damirja Topolka in pa drugih imen, ki se pojavljajo v zgodbi z afero maketa. Šarec vztraja, da ga objava različnih elektronskih sporočil v medijih ni prepričala, da je Leben komur koli naročil, kateri izvajalec naj bo izbran, je poročal STA.

Leben bo svoje delo opravljal do imenovanja naslednika. Šarec zdaj čaka na novega kandidata iz stranke SMC. "Želim kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje," je sporočil Šarec sporočil predsedniku SMC Miru Cerarju. Če v stranki ne bodo našli ustreznega kandidata, ga bo treba iskati zunaj politike, je dodal Šarec.

Leben včeraj ponudil svoj odstop

Leben je svoj odstop ponudil včeraj. Danes zjutraj je minister, ki sicer okreva po poškodbi golenice, na to temo sestankoval s strankarskim šefom Cerarjem, ta pa se je opoldne nato sestal s premierjem Šarcem.

"Šarcu sem povedal, da Leben trdi, da ni naredil nič nezakonitega. Da je ravnal v dobri veri. Razume pa, da ta zadeva obremenjuje delo ministrstva in vlade, zato mi je včeraj dejal, da bo ponudil odstop. Šarcu sem povedal, da odločitev spoštujem in da je njen namen zgolj, da razbremeni ministrstvo. Na potezi je predsednik vlade. Leben bo danes odpuščen iz bolnišnice in prišel do premierja na pogovor. Počakajmo, da slišimo, kako se je ta odločil," je po sestanku dejal Cerar.

Video: Planet TV

Je Cerar vedel?

Na vprašanje, kdaj je sam izvedel za Lebnovo namero, je Cerar odgovoril, da je Leben o odstopu razmišljal že prej, a da se je še v petek njegovo mnenje nagibalo v smeri, da odstop ne bi bil smiseln, saj da ni storil nič narobe. 

"A situacija se je razvijala, prihajajo nova vprašanja. In to breme nad ministrstvom in vlado se tako povečuje, da sva z Lebnom danes znova premislila o položaju," je dejal Cerar. Pri tem omenimo, da iz Lebnove izjave izhaja, da je Šarcu odstop ponudil že včeraj. Iz sosledja dogodkov lahko torej lahko sklepamo, da Cerar za to potezo ministra svoje stranke ni vedel.

Leben: Nočem, da bi naše projekte ovirala senca dvoma

Leben je sicer javnosti danes sporočil, da je zanj okoljska politika temelj vsake suverene države, okoljsko ministrstvo pa ključni državotvorni resor. "Kot sem povedal ob prevzemu mandata, na področju varovanja okolja kot civilizacija pademo ali obstanemo. Ministrstvo za okolje in prostor je preveč pomemben resor, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral takšen dvom, ki se je zdaj umetno zasejal vame," je v izjavi za javnost zapisal Leben.

Jure Leben je prepričan, da je projekt drugega tira vodil dobro, zakonito, v skladu s svojimi pristojnostmi in predvsem z veliko mero odgovornosti.  | Foto: STA , Jure Leben je prepričan, da je projekt drugega tira vodil dobro, zakonito, v skladu s svojimi pristojnostmi in predvsem z veliko mero odgovornosti. Foto: STA , Poudarja, da je njegova vest čista, a dodaja, da bi bilo od njega kot ministra neodgovorno, da posredno ogroža nujno kredibilnost resorja, ki ga vodi: "V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno, da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, pa ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj predsedniku vlade ponudil svoj odstop."

Kot pojasnjuje Leben, je prepričan, da je projekt drugega tira vodil dobro, zakonito, v skladu s svojimi pristojnostmi in predvsem z veliko mero odgovornosti. "Ker verjamem v ekipno delo, sem zaupal tako nadrejenim kot podrejenim, da ravnajo po enakih etičnih načelih kot jaz sam. Upam, da bo policijska preiskava dokazala, da imamo v tej zgodbi čisto vest prav vsi," je sporočil Leben.

Tretji padli minister

Z odstopom Lebna se je poslovil tretji minister v Šarčevi vladi. Prvi je bil Marko Bandelli (SAB), ki je bil pristojen za kohezijo, nato je moral iti še kulturni minister Dejan Prešiček (SD).

Na Prešičkovo mesto prihaja Zoran Poznič, ki ga je Šarec prav danes prelagal Državnemu zboru v imenovanje. Še pred Lebnom se je zgodila afera sendvič, po kateri se je od poslanskega stolčka poslovil Darij Krajčič.

Vlada Šarca je zaprisegla 13. septembra lani, v povprečju pa so se ministrske menjave zgodile vsakih 56 dni.

Šarec je pojasnil še, da ne gre primerjati različnih odstopov v mandatu sedanje vlade. Gre namreč za primer iz preteklega mandata, zato sam ne more presojati, ali so zadeve take, medtem ko je v ostalih primerih lahko sam kot predsednik vlade spremljal dogajanje. "Vsak ima svojo zgodbo," je dodal. STA

Jure Leben
Novice Sporna maketa: Leben in Šarec molčita, posel bi bil lahko dogovorjen vnaprej #video

"Danes sem najprikladnejša tarča in žrtev jaz, tudi če sem nedolžen"

"Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem danes najprikladnejša tarča in žrtev jaz, tudi če sem nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tnalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč," je dodal okoljski minister.

Premier Marjan Šarec se v zvezi s politično odgovornostjo Jureta Lebna pri maketi drugega tira ta teden ni oglasil. V nedeljo je sicer sporočil, da za zdaj v tej zadevi še zaupa presoji predsednika SMC Mira Cerarja. | Foto: STA , Premier Marjan Šarec se v zvezi s politično odgovornostjo Jureta Lebna pri maketi drugega tira ta teden ni oglasil. V nedeljo je sicer sporočil, da za zdaj v tej zadevi še zaupa presoji predsednika SMC Mira Cerarja. Foto: STA ,

Leben je premierju Šarcu svoj odstop ponudil po tem, ko je bila na policijo vložena kazenska ovadba zoper njega, nekdanjega infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča (SMC) ter vodstvi direkcij za ceste in infrastrukturo kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o drugem tiru.

Gašperšič in Leben sta se na vloženo ovadbo odzvala s prijavo krive ovadbe. Pred kratkim razkrita elektronska dopisovanja kažejo na sum, da je bil posel s sporno maketo drugega tira dogovorjen vnaprej, zadevo preiskujejo tudi kriminalisti.

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij obžalujejo odločitev Lebna. Po njihovih ocenah je zdaj že nekdanji minister za okolje pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah okoljske politike. Menijo, da je z delom, ki vključuje sodelovanje z nevladniki, treba nadaljevati.
Ne spreglejte