Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2021,
18.17

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

19

Natisni članek

terapija restavracija frizer gostinstvo Nataša Pirc Musar Mateja Logar Slovenija cepljenje testiranje covid-19 potrdilo PCT

Petek, 13. 8. 2021, 18.17

2 leti, 8 mesecev

Bo PCT-pogoj obvezen povsod? Odločitev znana prihodnji teden. #ivdeo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

19

Vstopnica PCT za odprto družbo, v kateri bomo lahko delali, potovali in se družili, bo z nami vztrajala še lep čas. Na zdravstvenem ministrstvu si prizadevajo za to, da bi bil pogoj obvezen skoraj povsod. Redno testiranje zaposlenih enkrat na teden je za zdaj odrejeno v zdravstvu, gostinstvu, hotelirstvu, domovih za starejše in šolstvu. Ali bo po novem obvezno tudi v drugih panogah, morajo posamezna ministrstva odločiti do prihodnjega tedna. Zadnjo besedo bo imela vlada. 

Strokovna skupina ministrstva za zdravje za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar si že nekaj časa želi, da bi PCT-pogoj veljal tako rekoč povsod.

''Pravzaprav ne bi bilo potrebno bistveno zapiranje družbe, seveda ob tem, da upoštevamo sistem PCT. Tako lahko omogočimo, da javno življenje sorazmerno dobro deluje,'' meni Logarjeva.

Ministrstvo za čim širšo uporabo 

Ministrstvo za zdravje zato pripravlja odlok, v katerem bo zahtevana čim širša uporaba pogoja PCT. A s tem se zgodba ne konča. Žogica je zdaj na strani ministrstev, ki morajo pripraviti predloge izjem. Kje PCT-pogoj torej ne bi bil zahtevan. Nato pa bo vlada, predvidoma naslednji teden, odločila, ali bo te predloge sprejela oziroma zavrnila.

''Pri tem mora stroka, torej NIJZ, dati natančna navodila, napotke. Na primer obveznost načela sorazmernosti, kdaj to komu odrediti, kdaj ne, tega ni mogoče prevaliti na ministrstvo za šolstvo ali pa ministrstvo za kulturo,'' pa je opozorila odvetnica Nataša Pirc Musar.

Novice Študenti in dijaki razumejo pogoj PCT, ne pa tudi plačljivega testiranja

Kakšne odloke bodo torej predlagala ministrstva? Bi se lahko po vzoru drugih držav zgodilo tudi, da boste QR-kodo pokazali tudi ob vstopu v trgovino? Ne, odgovarjajo na gospodarskem ministrstvu, tega ne bomo predlagali, temveč naj za zdaj ostane trenutni sistem. PCT-pogoj bi tako potrebovali zaposleni v frizerskih in kozmetičnih salonih, svetovalnih in terapevtskih storitvah, jezikovnih šolah, igralnicah, sejemski in kongresni dejavnosti ter v gostinstvu in nastanitvah.

Kot stranka pa morate PCT-pogoj izpolnjevati, če obiščete igralni salon, hotel, gostinski obrat, sejem ali kongres. Nova pravila o pogoju PCT bodo predvidoma začela veljati 23. avgusta, ko se, razen za izjeme, ukinja brezplačno testiranje.

PCT-pogoj pri zaposlenih poleg drugih inšpektoratov pa že preverja tudi zdravstveni inšpektorat, kjer imajo sicer te dni polne roke dela s poostrenimi nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb, neuradno kršitev ni malo.

Simona Kustec Lipicer
Novice Kustečeva: Dogovarjanja o pogoju PCT za šole v zaključni fazi #video
koncert
Novice Na koncertih ob PCT pogojih še PCT cene in PCT popusti #video
Jan Plestenjak
Trendi Jan Plestenjak zaradi PCT-pogojev ne namerava odpovedovati koncertov
očala telefon dioptrija ljudje
Novice Že tretja PCT aplikacija zdaj razkriva ime in letnico rojstva
Ne spreglejte