Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 8. 2021,
7.53

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

25

Natisni članek

šolstvo Ministrstvo za zdravje Simona Kustec

Četrtek, 12. 8. 2021, 7.53

2 leti, 8 mesecev

Kustečeva: Dogovarjanja o pogoju PCT za šole v zaključni fazi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

25

Simona Kustec Lipicer | V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo. | Foto Bojan Puhek

V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo.

Foto: Bojan Puhek

Ali bo izpolnjevanje pogojev PCT v naslednjem šolskem letu nujno za vstop v vzgojno-izobraževalne ustanove, za zdaj po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec še ni znano, dogovarjanja o tem so v zaključni fazi. Ministrstvo za zdravje naj bi v naslednjem tednu vladi posredovalo odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove.

Dogovarjanja o tem, kako pripraviti odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove, so po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v zaključni fazi. "Preigravamo vse možnosti, če želimo imeti šole in vrtce odprte, potem se zanesljivo pogovarjamo o pogojih PCT," je dejala v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sicer v današnji izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje pogojev PCT nujno za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem pa soglašajo tudi študentske organizacije. Za dijake je oblikovan predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi zanje veljal pogoj PCT. 

razred, šola, šolska tabla, učilnica, učitelj, učenci, pouk
Novice Znano je: tako naj bi potekalo šolanje septembra

"Cepljenih je premalo pedagoških delavcev"

A kot je izpostavila Kustečeva, pogoj PCT ni neposreden del šolske vsebine, je pa "del uspešnega bivanja v družbi v času epidemije covid-19". Kot je še dejala, je nujno treba ločevati med samo vsebino in načinom izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem šolskem letu ter ukrepi, ki so povezni s preprečevanjem širjenja virusa.

Ti se po njenih besedah ne spreminjajo. "Kar se spreminja, je povezano s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom v šolskem prostoru, da izobraževalnih ustanov v prihodnje ne bo treba zapirati," je povedala.

Kot je še poudarila, je določanje pogoja PCT primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje. Predpogoj pa je po mnenju Kustečeve odgovornost vsakega posameznika, da se odloči za cepljenje ali pa, da v prostor vstopa s potrdilom o negativnem PCR-testu.

V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo, zato poziva vse, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo.

V nekaterih državah so se na novo šolsko leto pripravili tudi z optimizacijo prezračevalnih sistemov v izobraževalnih ustanovah. V Sloveniji je bilo po besedah Kustečeve za zaščitne ukrepe v vzgojno-izobraževalnih zavodih v preteklem šolskem letu namenjenih dodatnih deset milijonov evrov. Šole so ta sredstva glede na specifične potrebe porabile po lastni presoji.

A kot je še pojasnila Kustečeva, svetovalna skupina v prvi vrsti zagovarja naravno prezračevanje. Če pa se izkaže, da so potrebe posameznega vrtca ali šole drugačne, pa se ravnatelji lahko odločijo tudi drugače. 

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Novice Kdo si je močno želel, da bi bilo ljudi strah cepiva AstraZenece
Ne spreglejte