Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
22.05

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje avgust meteorologija napoved temperature vreme poletje

Sreda, 2. 8. 2023, 22.05

8 mesecev, 4 tedne

Besede meteorologinje, ki bodo marsikoga potolažile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
poletje | Po silovitih neurjih, ki jim kar ni bilo videti konca, nas je zanimalo, kakšna je vremenska napoved za letošnji avgust. Očitno bo vsega po malem.  | Foto Getty Images

Po silovitih neurjih, ki jim kar ni bilo videti konca, nas je zanimalo, kakšna je vremenska napoved za letošnji avgust. Očitno bo vsega po malem.

Foto: Getty Images

Čeprav nas že ta konec tedna čaka precejšnja ohladitev, ne bo dolgo tako, napovedujejo pri agenciji za okolje (Arso). Od petka in vse do nedelje bodo dnevne temperature okoli 25 stopinj Celzija, pričakujemo lahko tudi plohe in nevihte. Potem pa se bodo v prihodnjem tednu temperature spet postopno vzpenjale. "Poletja zagotovo še ni konec," je za Siol.net povedala meteorologinja Eva Bezek in razkrila tudi, kakšen avgust, ko številni šele odhajajo na počitnice, je pred nami. 

Četrtkove temperature se bodo še gibale okoli 30 stopinj Celzija, tudi ob morju pričakujejo podobne temperature, potem pa je pred nami vremenska sprememba, ko nas vse do nedelje lahko spet spremljajo plohe, nevihte in tudi nalivi.

Letošnji julij najtoplejši v več kot 70 letih

Letošnji julij je bil sicer nadpovprečno topel in tudi nadpovprečno namočen, je povedala Eva Bezek.

"Bil je enajsti najtoplejši julij od leta 1950 in kar četrti najbolj namočen julij od vseh julijev. To poletje mesec julij res izstopa predvsem po količini padavin, medtem ko temperature niso tako neznačilne."

Tornadi mogoči, a še v tem letu malo verjetni

Takšni ekstremni dogodki, kot je bil v torek zvečer tornado v Ilirski Bistrici, so zelo malo verjetni, še meni vremenoslovka. "Tudi v prihodnjih dneh in v tem letu, namreč zadnji tornado je bil v Sloveniji pred dvema letoma, najmočnejši, ki ga morda pomnijo nekoliko starejši, pa je bil leta 1986."

Takrat je 23. avgusta tornado prepotoval nekaj več kot 30 kilometrov od Novega sveta pri Hotedršici do Tomišlja in se pomikal v nekaj sto metrov širokem pasu. Veter je po ocenah dosegal najmanj 216 kilometrov na uro in povzročil precejšnjo škodo na zgradbah, v gozdovih in na kmetijskih površinah. 

V Ilirski Bistrici se je torkov tornado samo dotaknil tal in na srečo hitro zamrl, a je za seboj pustil ogromno razdejanje.

Tornado Koseze
Novice Posnetek iz zraka: poglejte razdejanje po tornadu v Ilirski Bistrici #video

Avgusta bo še vroče 

Poletja zagotovo še ni konec in še bo vroče s temperaturami nad 30 stopinj Celzija, še napovedujejo pri Arsu. 

"Skoraj zagotovo bo še toplo, pričakujemo, da bo druga polovica avgusta toplejša od prve," je povedala Eva Bezek. Že prihodnji teden bo stabilnejše vreme z manj padavinami, kažejo trenutne napovedi. 

Blaž Šter, vremenski prognostik na agenciji za okolje, je sicer že v začetku junija za STA pojasnil, da dolgoročne napovedi evropskega modela za poletje kažejo, da bo nadpovprečno vroče, a tudi poudaril, da napovedi niso vedno zanesljive.

V Sloveniji do osem deževnih dni

Po podatkih spletne strani Weather25.com, ki objavlja daljše vremenske napovedi za številne države po Evropi, naj bi se dnevne temperature v Sloveniji avgusta gibale med 19 in 36 stopinjami Celzija. V povprečju naj bi nas čakalo od tri do osem deževnih dni. 

V prvih dneh avgusta bo prevladovalo oblačno vreme, nato pa sledijo vroči poletni dnevi, med 3. in 8. avgustom naj bi se temperature gibale med 30 in 36 stopinjami Celzija. 

morje poletje bazen
Trendi Triki za popoln videz na plaži
hrvaška
Trendi Dopustujete na Hrvaškem? Bodite pozorni na te meduze.
bazen, poletje, plaža, kopalke, sončenje
Trendi Kako do popolne porjavele kože na dopustu?
Danica Lovenjak
Trendi Na tunizijski tržnici za Danico Lovenjak ponujali celo bogastvo
Podgora Dalmacija plaža
Trendi Rešitev malih težav, ki lahko pokvarijo dopust
Sanotechnik
Trendi Popolna destinacija za sprostitev in užitek v vsakem letnem času
Airbnb
Trendi Turiste pretresa nedavno odkritje v nastanitvah, ki jih ponuja Airbnb
Ne spreglejte