Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
19.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Avstrija Slovenija Hrvaška arbitraža

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 19.13

7 let, 12 mesecev

Avstrija podpira arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška pri svoji odločitvi, da izstopi iz arbitražnega postopka o mejnem sporu s Slovenijo, očitno ne more računati na podporo Avstrije.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je namreč danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnilo, da Dunaj popolnoma in v celoti podpira arbitražni postopek.

Avstrija upa, da se bosta Slovenija in Hrvaška držali sporazuma "Upamo, da se bosta obe državi držali dogovorjenega sporazuma," je poudaril predstavnik avstrijskega zunanjega ministrstva.

Hrvaška vlada je sicer prejšnji teden napovedala enostranski izstop iz arbitražnega postopka, ker je po njenem mnenju kompromitiran, potem ko so v javnost pricurljali prisluhi pogovorov med zdaj že nekdanjim slovenskim sodnikom na arbitražnim sodiščem Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Za nadaljevanje arbitražnega postopka se zavzema tudi Evropska komisija, ki je prejšnji teden zatrdila, da je v tem sporu pripravljena prisluhniti tako slovenski kot hrvaški strani in sprejeti ukrepe, ki so v njeni moči, da bi podprla nadaljevanje postopka.

Tudi Evropska komisija za nadaljevanje arbitraže Tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva je sicer danes po poročanju APA pojasnila, da v Bruslju za zdaj niso prejeli nobene prošnje za posredovanje med Slovenijo in Hrvaško v aktualni arbitražni aferi. Je pa komisija seznanjena z najnovejšo izmenjavo mnenj med premierjema Slovenije in Hrvaške, Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem.

V tej je slovenski premier hrvaškemu napisal, da so zadnja hrvaška dejanja "obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage." Milanović je Cerarju odgovoril: "Ne bomo tako prek medijev. Če bo treba, bom šel v Slovenijo, če ne, pa ne. Kaj naj zdaj. Trudili smo se, da damo od sebe najboljše. Ampak, brat, kar je preveč, je preveč."

Ne spreglejte