Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
6.49

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

nevihta vremenska napoved vreme ARSO

Torek, 18. 7. 2023, 6.49

9 mesecev, 1 teden

Močno neurje z orkanskim vetrom podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Večji del Slovenije je drevi prešla močna nevihtna fronta. Močni sunki vetra, ki so ponekod dosegali nad 100 kilometrov na uro, so po državi podirali drevesa in odkrivali strehe, med drugim na območju Celja, Laškega, Rogaške Slatine in Slovenskih Konjic. Brez električne energije je v različnih delih države več tisoč odjemalcev.

Uprava za zaščito in reševanje poroča tudi o več posredovanjih intervencijskih služb. Ponekod po državi je motena oskrba z električno energijo, po podatkih Elektra Ljubljana je na tem območju brez elektrike trenutno 21.700 uporabnikov. Prav tako je brez električne energije več tisoč odjemalcev na območju Elektra Maribor. Kot so na Elektro Maribor navedli na spletni strani, uporabnike prosijo za razumevanje in opozarjajo, naj z napravami ravnajo previdno, kot da so pod napetostjo.

Veter po državi je podiral drevesa in odkrival strehe. Ponekod je poškodovana komunalna in prometna infrastruktura. Na Kredarici je po podatkih Arsa veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu pa 136 kilometrov na uro.

Močno neurje je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje med drugim odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov na območjih občin Celje, Laško, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur, Velenje, Vojnik, Šoštanj.

Na več prizadetih območjih, med drugim na območju Celja, Šentjurja, Šoštanja in Velenja, je podrtih tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije.

Močna nevihtna linija je pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini.

Nevihta v Zagorju ob Savi. | Foto: Siol.net Nevihta v Zagorju ob Savi. Foto: Siol.net

Rdeč alarm za vso državo

Arso je za danes napovedal zelo močne sunke vetra (nad 100 km/h), posamezne nevihtne celice pa da lahko prinesejo debelejšo točo. Zato so izdali rdeče opozorilo za vso državo. Nevihtna celica, ki je prišla iz Avstrije in Italije, se je namreč razširila nad vso državo.

Možna so tudi razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode, so opozorili. Nevihtno vreme bo nad Slovenijo vztrajalo do vključno sobote, šele nedelja pa bo nad našimi kraji prinesla več sonca in stabilnejšo zračno maso.

Intenzivno nevihtno dogajanje

Animacija satelitske slike oblačnosti prikazuje, da se je nad Švico razvil konkreten pas neviht, ki je potoval v smeri Avstrije, je poročal portal Neurje.si. 

"Ob močnih višinskih vetrovih severozahodne smeri bo ta pas proti večeru oz. v poznih popoldanskih urah dosegel tudi naše kraje, kar kaže na to, da bomo znova imeli intenzivno nevihtno dogajanje," so opozarjali. 

Fotografije in videoposnetke današnjega vremenskega dogajanja nam lahko pošljete na e-poštni naslov: novice.siol@tsmedia.si.

Aleja brezplačno odpira parkirno hišo

Zaradi slabe vremenske napovedi so v nakupovalnem središču Aleja v Šiški za danes ponoči odpli parkirno hišo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "lahko svoje jeklene konjičke pripeljete najpozneje do polnoči in jih odpeljete po šesti uri zjutraj. Vozilo lahko parkirate v etaži -1, uvoz in izvoz sta možna na severni strani Aleje (ob avtohiši AutoWallis)". 

Parkirna hiša bo odprta za vse, parkiranje je brezplačno.

Nevihta v Mariboru. | Foto: Jožica Murko Nevihta v Mariboru. Foto: Jožica Murko

 
Jadransko morje
Novice Jadransko morje ima danes skoraj 30 stopinj

Ponedeljek najbolj vroč dan letošnjega poletja

Ponedeljek je bil najbolj vroč dan letošnjega poletja. V Dobličah pri Črnomlju se je ogrelo do 37,2 stopinje Celzija, tudi v Metliki je bila podobna temperatura, na Dolenjskem so izmerili okoli 36 stopinj, v Ljubljani stopinjo manj, je za STA danes povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter. Ponekod so imeli tudi tropsko noč. To je noč, ko se temperature ne spustijo pod 20 stopinj Celzija.

Poleg vročine pa so marsikje po državi kar nekaj preglavic povzročali nevihte in poplavljeni vodotoki. Podiralo je drevesa in odkrivalo strehe, v Mežici je meteorna voda zalila skladišče podjetja. 

Zaradi posledic močnega vetra in dežja so v ponedeljek popoldne največ prijav prejeli na regijskem centru za obveščanje Maribor, in sicer 13, sledita regijska centra Murska Sobota in Ptuj. Veter je podiral drevesa, odkril nekaj streh in podrl drog javne razsvetljave. Aktiviranih je bilo 19 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni enoti, poroča center za obveščanje.

Zvečer in v prvem delu noči je neurje zajelo del Koroške. Močan veter je na Navrškem Vrhu v občini Ravne na Koroškem odkril streho pomožnega objekta. Posredovali so ravenski poklicni in prostovoljni gasilci, ki so s folijo prekrili okrog 30 kvadratnih metrov strehe objekta. Precej težav je bilo tudi na območju občine Prevalje. Med drugim je drevo oviralo promet na cesti Prevalje-Mežica, odstranili so ga delavci cestnega podjetja Voc Celje.

Narasli potok je zalil kletne prostore dveh stanovanjskih objektov na Poljani. Posredovali so prevaljski gasilci, ki so s pomočjo delovnega stroja očistili strugo potoka in izčrpali vodo iz zalitih prostorov. Nato so jim na pomoč priskočili še prostovoljni gasilci iz Črne, skupaj z njimi so ob strugo potoka ter oba objekta namestili še protipoplavne vreče.

Neurje z dežjem je zajelo tudi sosednjo občino Mežica, kjer je meteorna voda zalila skladišče podjetja. Tamkajšnji gasilci so s potopno črpalko izčrpali vodo in očistili prostore, poroča center za obveščanje.
neurje, Slovenija, Prevalje
Novice Na Prevaljah poplavljenih več objektov #foto

Glavni nevarnosti močan nevihtni piš in toča

Tudi danes popolne in zvečer so povsod po državi nastajale močne nevihte. Glavno nevarnost sta predstavljala močan nevihtni piš in toča. Ker se je nevihtni sistem hitro pomikal, je bila nekoliko manjša verjetnost obilnejših nalivov. 

Kratkotrajno, a intenzivno nevihtno dogajanje

Današnje nevihtno dogajanje bo kratkotrajno, a bo lahko zelo intenzivno, so napovedovali vremenoslovci. Slovenijo bo nato po napovedih Arsa v sredo prešla hladna fronta in, kot kaže za zdaj, več valov močnejših neviht.

Medtem bodo še danes ponoči na Primorskem temperature marsikje ostale nad 20 stopinj Celzija. 

Pirc Musarjeva v Krškem za krepitev prehranske samooskrbe in manj birokracije pri preventivi pred vremenskimi skrajnostmi

Neurje z močnimi sunki vetra je prejšnji teden pustošilo v velikem delu Slovenije. Med drugim je toča povzročila veliko škode na Dolenjskem in v Posavju. V Cerknem so zaradi obilnih padavin poplavljali vodotoki, voda je drla po cestah in zalivala objekte.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala podjetje Evrosad v Krškem, kjer se je seznanila z razmerami na terenu in nekaterimi primeri dobrih praks zaščite pridelkov pred ekstremnimi vremenskimi pojavi. Zavzela se je za krepitev samooskrbe in manj birokracije pri uvedbi ukrepov za preventivo pred vse pogostejšimi skrajnimi vremenskimi pojavi. Vremenske skrajnosti namreč po njenih besedah niso le stvar prihodnosti, temveč so ob vseh vremenskih ujmah ukrepi potrebni že zdaj.

Navedla je zgledne primere, kot so npr. oroševanje sadnega drevja ob pomladni zmrzali, zaščito pred točo in namakanje, brez katerega ob suši ne gre. Vse te ukrepe so ji danes predstavili v podjetju Evrosad, ki jo je, kot je ocenil njegov direktor Boštjan Kozole, zaradi teh ukrepov pri izredno debeli in gosti toči prejšnji teden odneslo zgolj z manjšimi posledicami.

Zaradi podnebnih sprememb bo sicer v Sloveniji treba storiti več, je dejala predsednica. Kot je spomnila, je bila samooskrba s sadjem v Sloveniji leta 2015 53-odstotna. Nato je ta delež zaradi kriz na globalnih trgih začel "strahovito padati". Predlani je znašal 21 odstotkov, lani pa se je vrnil na 29 odstotkov. "Izjemno pomembno pa je, da se bomo začeli počasi približevati 50 odstotkom in boljši prehranski suverenosti," je dejala.

Pomen omenjenih ukrepov je poudaril tudi Kozole. Predsednici so danes "skušali predstaviti, kako se da", je dejal. Samo z aktivnim pristopom se je možno uspešno boriti proti klimatskim spremembam, ki so, kot je ocenil, vsako leto hujše. Tudi on je sicer opozoril na dolgotrajne in zapletene postopke pridobivanja potrebnih soglasij za uvedbo ukrepov. Za zgled je navedel primer zahodnih evropskih držav, kjer je vse potrebno mogoče urediti na enem mestu in precej hitreje kot v Sloveniji.

Pirc Musarjeva si je ogledala tudi Evrosadovo tržnico, s katero je to podjetje okrepilo sodelovanje s posavskimi kmetijskimi gospodarstvi in vzpostavilo kratke prodajne poti. Projekt, za katerega so dobili nekaj več kot 40.000 evrov evropske denarne podpore, ima tudi okoljsko noto. Pri projektu sodelujejo lokalna kmetijska gospodarstva, tržnica z domačimi pridelki in izdelki pa deluje v Evrosadovi poslovni stavbi.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala podjetje Evrosad v Krškem, kjer se je seznanila z razmerami na terenu in nekaterimi primeri dobrih praks zaščite pridelkov pred ekstremnimi vremenskimi pojavi. | Foto: Matic Prevc/STA Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala podjetje Evrosad v Krškem, kjer se je seznanila z razmerami na terenu in nekaterimi primeri dobrih praks zaščite pridelkov pred ekstremnimi vremenskimi pojavi. Foto: Matic Prevc/STA

Vrečkova: Bolnica Franja bo obnovljena po najvišjih standardih

Območje Partizanske bolnice Franja, ki je bila v neurju precej poškodovana, pa si je danes skupaj s sodelavci ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Poudarila je, da gre za objekt izjemnega pomena za celotno Slovenijo in širše, zato bo tudi država tista, ki bo v sodelovanju z drugimi deležniki vodila postopek sanacije.

Ministrica Vrečko je izpostavila, da je Bolnica Franja kulturna dediščina državnega pomena, zato bo država v sodelovanju z ostalimi akterji vodila sanacijo. Dodala je, da so se z zavodom za varstvo kulturne dediščine, Mestnim muzejem Idrija ter cerkljansko in idrijsko občino dogovorili, da bodo k sanaciji pristopali skupaj. 

"Gre za spomenik izjemnega pomena, zato smo se tudi na ministrstvu za kulturo takoj odzvali na pomoč. Zaveza tako nas kot ostalih ministrstev in vlade je, da bo Franja obnovljena. Obnovljena bo (...) po najvišjih standardih. Že po prvih pregledih pristojnih služb se bojimo, da bo sanacija še bolj obsežna, kot je videti na prvi pogled, celo morda bolj kompleksna, kot je bila leta 2007, ko je bila Franja nazadnje poškodovana," je še povedala ministrica za kulturo. Dodala je, da je naprej potrebno narediti grobo oceno škode, potem pogledati realne stroške. Sama pričakuje, da bodo stroški sanacije bolnice zelo visoki.

O sestanku z ministrico je cerkljanski župan Gašper Uršič povedal, da so spregovorili predvsem o naboru ukrepov in sestavi sanacijskega načrta. "Zagotovili so nam, da bo sanacija potekala tudi v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor, vsako ministrstvo bo dodalo svoj del. Po več dneh ocenjevanja škod smo na grobo ocenili tudi škodo v zaledju in postopke, ki bodo potrebni za zaščito in čiščenje. Zneski so ogromni, po prvih ocenah bi bilo samo za sanacijo Franje potrebnih več kot milijon evrov, za sanacijo širšega območja pa še vsaj za enkrat toliko," je dodal Uršič.

Na vprašanje, kako bo s sanacijo ostalih območji, ki so utrpela škodo ob neurju, je župan odgovoril, da je za cesto na relaciji Cerkno –Novaki pristojna država, za vodotoka Cerknica je pristojno podjetje Hidrotehnik, ki v grobem že odstranjuje v naplavine, prav tako pa bo tudi tam, tako kot za zaledje Franje, potreben sanacijski načrt.

Direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač je dodal, da je po prvih ocenah največji problem v zaledju, težave pa povzročajo tudi zaščitne mreže znotraj območja Franje. Prvi izziv je, da teren očistijo in stabilizirajo, šele potem se bodo lahko lotili postopka sanacije.

Partizanska bolnica Franja bo zaradi obsežnih poškodb na objektih in oviranega dostopa do vhodnega objekta v letošnji sezoni ostala zaprta za turiste.

Vročina, vročinski val
Novice Meteorologi potrdili nov temperaturni rekord za celinsko Evropo
Toča Ljubljana
Novice Vremenoslovec svari, da z neurji še nismo opravili: Toča bo še večja
Ne spreglejte