Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
9. 8. 2024,
18.52

Osveženo pred

1 ura, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
ARSO vročinski val vročina vreme

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 18.52

1 ura, 55 minut

Arso prižiga alarme: začenja se vročinski val, temperature do 38 stopinj Celzija

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
vročina, termometer, vroče temperature | Nasvet Arsa ob vročinskih valovih: "Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite." | Foto Shutterstock

Nasvet Arsa ob vročinskih valovih: "Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite."

Foto: Shutterstock

Agencija za okolje je zaradi pričakovanih visokih temperatur že za soboto izdala oranžno opozorilo za Primorsko, v nedeljo, ponedeljek in torek pa bo oranžni alarm veljal za celotni južni del države. Začenja se namreč vročinski val, ki bo po napovedih meteorologov vrhunec dosegel v torek ali sredo. Temperature bi se lahko na Primorskem približale tudi 40 stopinjam Celzija.

Vročinski val bo v prihodnjih dneh zajel celotno Francijo, jug Britanskega otočja, države Beneluksa, pa tudi območje Alp, severnega Sredozemlja in Balkana, danes napovedujejo pri agenciji za okolje (Arso).

Vročinski val bomo izrazito občutili tudi v Sloveniji. Temperature se bodo začele vzpenjati že v soboto in bi lahko v prihodnjih dneh na Primorskem segle tudi do 38 stopinj Celzija.

Arso Opozorila | Foto: Posnetek  zaslona Foto: Posnetek zaslona

Kaj pri agenciji za okolje pripišejo ob oranžnih opozorilih: 

- Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

- Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.

Drugod po Sloveniji pri Arsu pričakujejo temperature med 31 in 35 stopinj Celzija, so zapisali na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Podnebne spremembe, globalno segrevanje, suša
Novice Na Primorskem velika požarna ogroženost, ponekod močno namočena tla

Po izračunih agencije bo vročinski val trajal tako rekoč do konca prihodnjega tedna, saj so prve osvežitve predvidene šele 17. ali 18. avgusta.

Kot je za Siol.net že napovedal David Florjančič z vremenskega portala Meteoinfo Slovenija, se bodo po petku temperature ozračja začele strmo dvigovati, vsak nov dan se bo segrelo za okoli stopinjo ali dve. Vrhunec tokratnega vročinskega vala, torej najvišje temperature, je napovedal za torek ali sredo. 

Florjančič je za Siol.net še zapisal, da bo ozračje stabilno do sredine prihodnjega tedna, nato pa se bo povečala verjetnost za pojav ploh in nastanek neviht. 

Ne spreglejte