Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
18.49

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

22

Natisni članek

nakup gostilna Maribor Saša Arsenovič

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 18.49

4 leta, 4 mesece

Za gostilno bi odštel več kot pol milijona evrov občinskega denarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

22

V štajerski prestolnici temperaturo dviguje poteza mariborskega župana Saše Arsenoviča. V preteklosti eden od najpodjetnejših mariborskih gostincev je napovedal, da bo z občinskim denarjem za več kot pol milijona evrov odkupil eno od najbolj znamenitih mariborskih gostiln Pri treh ribnikih.

V ta namen želi ustanoviti posebno občinsko podjetje Mestne nepremičnine, prek katerega bi poleg gostilne odkupil še osrednjo mariborsko tržnico. Domačini in mestni svetniki se zato že sprašujejo, ali bodo na občini uredili vrtce, šole in pločnike ali pa se bodo raje ukvarjali z gostinstvom, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič dobil dve parkirni kazni in poklical redarja na pogovor #video

Za gostilno bi odštel več kot pol milijona evrov občinskega denarja

Gostilna Pri treh ribnikih v lasti Term Maribor v štajerski prestolnici velja za lokacijo z velikim turističnim potencialom. Tega se poleg domačinov zagotovo zaveda mariborski župan Saša Arsenovič, ki je za gostilno iz proračunskega žepa pripravljen odšteti pol milijona evrov. To je v vrstah opozicije poskrbelo za val razburjenja.

Gostilna Pri treh ribnikih v lasti Term Maribor v štajerski prestolnici velja za lokacijo z velikim turističnim potencialom. | Foto: Planet TV Gostilna Pri treh ribnikih v lasti Term Maribor v štajerski prestolnici velja za lokacijo z velikim turističnim potencialom. Foto: Planet TV

"Dogovoriti se moramo, kaj je za Maribor prioriteta. Ali bodo uredili infrastrukturo na ravni, da jo bodo lahko uporabljali naši občani, ali pa se bomo ukvarjali z gostinstvom," je do Arsenovičevih načrtov kritičen nekdanji mariborski podžupan in mestni svetnik z Liste Andreja Fištravca Saša Pelko.

Mestni svetniki soglašali s predlaganimi nakupi nepremičnin

Mariborski mestni svetniki so danes soglašali s predlogom župana Arsenoviča za ustanovitev družbe Mestne nepremičnine, prek katere bi izvedli občinski odkup objekta osrednje mariborske tržnice in Gostilne pri treh ribnikih v Mestnem parku. Oba posla, skupaj ocenjena na tri milijone evrov, so načelno podprli, s tem da je del opozicije zapustil sejo.

Zapletlo se je že na začetku izredne seje, saj so predstavniki NLS nekdanjega župana Franca Kanglerja, liste nekdanjega župana Andreja Fištravca in eden od dveh svetnikov SDS iz protesta zaradi delnega zaprtja seje za javnost zapustili dvorano. Arsenovič je dejal, da je tajnost zahteva enega od partnerjev, s katerimi sklepajo posel, a jih ni uspel prepričati, da ostanejo. "Ne pristajamo na takšno delovanje mestnega sveta, da se skriva stvari pred javnostjo," je dejal Kangler. (STA)

Saša Arsenovič
Novice Mariborski župan poziva podjetja, naj donirajo. Je Arsenovičeva logika sporna? #video

Županu očitajo, da je v ospredje postavil lastne ekonomske interese

Načrtovan nakup tradicionalne gostilne je očitke, da župan gleda skozi perspektivo lastnega ekonomskega interesa, še okrepil, vendar pa jih Arsenovič zanika. "Vse, kar se dogaja v mestu Maribor, je seveda tudi moj lastni interes, ker sem jaz občan tega mesta," razlaga župan. Za ustanovitev občinskega podjetja Mestne nepremičnine, prek katerega bi občina kupila gostilno in jo dajala v najem, potrebuje 550 tisočakov proračunskega denarja.

Mestni svetniki iz vrst opozicije Arsenoviču očitajo, da je tudi pri načrtovanem nakupu gostilne v ospredje postavil lastne ekonomske interese. | Foto: STA , Mestni svetniki iz vrst opozicije Arsenoviču očitajo, da je tudi pri načrtovanem nakupu gostilne v ospredje postavil lastne ekonomske interese. Foto: STA ,

Ko besede nanesejo na denar, so mnenja med Mariborčani deljena, v opozicijski stranki nekdanjega župana Andreja Fištravca pa so preračunali, da bi za nakup stavbne pravice tržnice in gostilne ter za obnovo obeh morali zagotoviti vsaj 12 milijonov evrov.

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič po razkritju ozadja napada na njegov lokal zadovoljen z delom policije

Arsenovič poudarja, da je nove priložnosti treba izkoristiti

Ta denar bi sami raje porabili za obnovo zdravstvenega doma na Teznem, stadiona Ljudski vrt, knjižnice, Malečniškega mosta, kanalizacije v Radvanju ter vrtcev in osnovnih šol. Arsenovič medtem poudarja, da se ključni občinski projekti nemoteno nadaljujejo: "Vse teče normalno, in to ne glede na ti dve novi priložnosti, za kateri pa menim, da jih moramo izkoristiti."

Zaradi prvega večjega projekta v obdobju njegovega mandata, gre za obnovo Glavnega trga, ki se odvija tik pred njegovim hotelom in gostilno, je opozicija zelo ostra. "To nikakor ni čisto naključje. Župan bi se moral zavedati, da obstaja besedica, ki se ji reče samoomejevanje. Ko je postal župan, bi moral vedeti, da se morajo nekatere zadeve namensko umakniti, da ne bi ostajal sum, da gre za izkoriščanje položaja," je za Planet povedal Pelko.

Ne spreglejte