SiolNET. Novice Slovenija
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Posilstva ni mogoče relativizirati" #Argument #video

1,20

termometer

Z ustavo zapovedana enakost med spoloma prežema vse demokratične družbe, vprašanje pa je, kako smo to normo v resnici usvojili v praksi. V oddaji Argument je voditelj Mirko Mayer soočil stališča treh izjemnih in uspešnih žensk, ki so pred petkovim dnevom žena brez dlake na jeziku med drugim spregovorile o posilstvu s soglasjem pri polni zavesti, pa tudi o stereotipu rojenih negovalk in simbolni kastraciji moških.

Voditelju Mirku Mayerju so se v tretjem delu oddaje Argument pridružile igralka Tanja Ribič, odvetnica Nina Zidar Klemenčič in družinska terapevtka Veronika Podgoršek. Gostje so v studiu kritično komentirale razvoj gibanja za pravice žensk #metoo (sl. #jaztudi), dotaknile pa so se tudi letošnjega izbora najbolj seksistične izjave leta.

"Posilstva ni mogoče relativizirati"

Bodečo nežo je letos prejel pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka. Nič kaj laskavi naziv si je Ščuka prislužil za naslednjo izjavo: "Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh."

Viljem Ščuka Novice Najbolj seksistična je izjava psihoterapevta in pediatra Viljema Ščuke

Gostje so izjavo najprej komentirale z besedami, da je Ščuka očitno namerno omenil deklice. "Ko se to zgodi, nista za to dva. Če sodelujeta dva, je to spolni odnos," je dejala Podgorškova. Na vprašanje, ali jih skrbi, ker je omenjene besede izrekel pediater, je Ribičeva odgovorila pritrdilno: "Skrb je kar malo, milo rečeno."

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Zidar-Klemenčičeva je ob tem jasno poudarila, da jasno izrečen ne med spolnim odnosom pomeni ne. "Mogoče bi bilo dobro, če bi pojasnil, kaj je s tem sploh mislil. Je pa dejstvo, da posilstva ni mogoče relativizirati. Če je nekdo proti, je to ne, in če ženska kadarkoli v procesu reče ne, je to ne," je bila jasna Zidar-Klemenčičeva.

Blaž Brodnjak Novice Argument: Šef NLB povišico do 250 tisoč evrov označil za žalitev #Argument #video

V SAZU med 163 člani le 12 žensk

Leta 1693 je bila v Ljubljani ustanovljena latinska Academia operosorum, ki velja za predhodnico Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). V omenjeni elitni klub ženskam takrat ni bilo dovoljeno vstopiti. Se je po več kot 300 letih razmerje med spoloma v najvišji znanstveni ustanovi pri nas spremenilo?

Naša najelitnejša znanstvena ustanova danes šteje 72 rednih članov, 16 izrednih in 75 dopisnih članov. Med rednimi člani je le pet žensk, dve sta pridobili izredno članstvo, pet pa jih je med dopisnimi člani. V SAZU je torej med 163 člani le 12 žensk. Niti ene ni v razredu za medicinske vede, le ena je v razredu za umetnosti.

Ženske imajo v Sloveniji sicer višjo izobrazbo od moških, kar dobrih sedem odstotkov več bi jih našteli z višjo ali visokošolsko diplomo. Nazoren je tudi primer sodstva, kjer sodniško togo nosi daleč največ sodnic, a bolj ko se bližamo vrhu slovenskega sodstva, bolj raste razmerje v korist moških.

Argument Novice Ali evtanaziji sploh še lahko rečemo ne? #video

Slovenija v OECD četrta najboljša država za zaposlitev žensk

Na vrhovnem sodišču se razmerje moči prevesi, tam je več sodnikov kot sodnic. Podoben položaj vlada na ustavnem sodišču. Za parlamentarne volitve smo v Sloveniji predpisali celo ženske kvote in rezultat. V sedanjem sklicu državnega zbora je 25 poslank, za tolažbo, ko se je državni zbor prvič demokratično sestal, je bilo v njem le 11 poslank.

Ko gre za spodbudne rezultate, je treba omeniti, da Slovenija med 33 najbolj razvitimi državami sveta, združenimi v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), velja za četrto najboljšo državo za zaposlitev žensk. Pri tem je naša država daleč pred svojimi sosedami, prehitela je tudi Nemčijo.

Niti največji svetovni mediji konec lanskega leta niso spregledali podatka, da je načelnica generalštaba Slovenske vojske konec lanskega leta postala generalmajorka Alenka Ermenc. Ta ni samo prva ženska na čelu Slovenske vojske, ampak prva in trenutno tudi edina ženska na čelu vojsk držav članic Nata. Spomnimo, da je Šarčeva vlada na čelo policije decembra lani imenovala Tatjano Bobnar. Ta je postala prva generalna direktorica slovenske policije.

evro, denar, varčevanje Novice Ali slovenski proračun zmore uvedbo žepnine za vsakega Slovenca? #Argument

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin