Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
7. 3. 2019,
11.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

6

Natisni članek

bodeča neža seksizem

Četrtek, 7. 3. 2019, 11.44

5 let, 1 mesec

Bodeča Neža

Najbolj seksistična je izjava psihoterapevta in pediatra Viljema Ščuke

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

6

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo vsako leto podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv, ki lahko doleti vse, ki "javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete", je letos po glasovanju prejel pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka

Viljem Ščuka | Foto: STA , Foto: STA , Za najbolj seksistično izjavo leta v našem javnem prostoru so v Socialnem centru Rog včeraj zvečer obiskovalke in obiskovalci izglasovali problematično mnenje pediatra in psihoterapevta Viljema Ščuka, v katerem je izenačil spolno nasilje in spolni odnos ter pri tem preložil odgovornost za nasilje na (mladoletne) žrtve, kot so v komentarju zapisali v kolektivu Rdeče zore in na portalu Spol.si.

Vilijem Ščuka je v članku z naslovom Predlog ljubljanske učiteljice: naj nasilen učenec dobi batine, objavljenem 29. 6. 2018 na Svet24.si, izjavil:

"Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh …"

Enačenja posilstva in spolnega odnosa je izjemno nevarno

Kot so v komentarju najbolj seksistične izjave zapisali organizatorji, je enačenje posilstva in spolnega odnosa Viljema Ščuke ne le nedopustno, temveč tudi izjemno nevarno. "O spolnem odnosu govorimo, kadar si osebe želijo spolnosti oziroma aktivnosti, povezane s spolnostjo, in se zanjo odločijo brez fizične, psihične, ekonomske ali druge prisile. V nasprotnem primeru govorimo o spolnem nasilju, ki ni le nedopusten poseg v psihofizično integriteto žrtve, temveč kaznivo dejanje," med drugim utemeljujejo v kolektivu Rdeče zore in na portalu Spol.si.

"Nadalje gospod Ščuka porazdeli odgovornost za posilstvo med žrtve in povzročitelja, kar kaže na popolno nerazumevanje nasilja. Za nasilje je, tako kot za katerokoli drugo vedenje, vedno odgovorna oseba, ki nasilje povzroča," dodajajo podeljevalci bodeče neže. Ob tem še problematizirajo: "Težko je razumeti, da kdorkoli meni, da se (množična) posilstva zgodijo s privoljenjem žrtve, še toliko težje, če gre za osebo, ki takšno izjavo poda javno, v vlogi strokovnjaka."

Prav tako je tudi opravičevanje in minimaliziranje (spolnega) nasilja ter prelaganje odgovornosti na žrtev izjemno nevarno početje in pomeni "utrjevanje kulture, v kateri je nasilje dopusten način za doseganje svojih ciljev". Dejstvo, da to počne oseba, ki jo del javnosti dojema kot strokovno avtoriteto, "ima zato lahko daljnosežne škodljive posledice", še poudarjajo v kolektivu Rdeče zore in uredništvu Spol.si.

Lani je bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta dobil nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Sporna izjava je letela na odvetnico in političarko Simone Veil, češ da je mati vseh abortusov in morilka.

Kritična refleksija seksizma

Ker so "seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih Bodeča neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki", so o pomenu in vlogi svojega delovanja zapisali na spletni strani.

Seksistične izjave v sodelovanju z zainteresirano javnostjo zbirajo vse leto, o njihovi objavi na spletni strani, kjer so pospremljene s kritičnimi komentarji, pa odloča delovna skupina kolektiva Rdeče zore in portala Spol.si.

Osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, nosijo odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe, še opozarjajo. Njihov položaj jim omogoča sooblikovanje javnega mnenja, in če "širijo seksistična stališča s pozicije moči, normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanjem za družbo enakih možnosti", še opozarjajo pri Rdeči zori in na portalu Spol.si.

Preberite še:

Boštjan M. Zupančič
Novice Bodečo nežo za seksistično izjavo leta prejel Boštjan M. Zupančič
Angelca Likovič, vroče
Novice Lani bodeča neža za seksistično izjavo leta Angelci Likovič, kdo bo "slavil" letos?
Angelca Likovič
Novice Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta si je prislužila Angelca Likovič
Ko je drugič udaril v vrata
Trendi "Zlorabljal me je, mi grozil, me žalil in poniževal. Nisem imela kam in sem trpela."
Skrb kot nasilje
Novice Z brisačo, s katero jo je umival, jo je tudi tepel
Ne spreglejte