Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2017,
8.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

6

Natisni članek

osmi marec dan žena bodeča neža Angelca Likovič seksizem splav

Sreda, 8. 3. 2017, 8.42

6 let, 7 mesecev

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta si je prislužila Angelca Likovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

6

Angelca Likovič | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Na predvečer dneva žena so razkrili, kdo je v preteklem letu izustil najbolj seksistično izjavo. Bodečo nežo, ki sta jo lani dobila Borut Pahor in Rosvita Pesek, je letos dobila Angelca Likovič.

Angelca Likovič iz Gibanja za otroke in družine si je bodečo nežo, nagrado za najbolj seksistično izjavo leta, pravzaprav prislužila s kar dvema izjavama, ki sta obe dobili enako, najvišje število glasov. Eno je izrekla 13. oktobra v oddaji Tarča na TV Slovenija, drugo dva dni prej v oddaji Dobro jutro na isti televiziji.

Tukaj sta izjavi in utemeljitvi, zakaj si je Likovičeva z njima prislužila bodečo nežo, ki jih navajajo na spletnem portalu spol.si, kjer je potekalo glasovanje:


Angelca Likovič, Gibanje za otroke in družine

Vir: Oddaja Tarča: Splav - kdaj se začne življenje?, 13. oktober 2016, RTVSLO

"Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora."

Utemeljitev: Izjava žensko postavlja na mesto stroja, ki ima nalogo in dolžnost, da rojeva otroke. Edino to naj bi ženske tudi osrečilo, ne glede na okoliščine. Ta citat žali in ponižuje še posebej tiste ženske, ki so naredile splav. Cilj je seveda znan: prepoved ali vsaj omejitev pravice do umetne prekinitve nosečnosti.

Angelca Likovič | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Angelca Likovič, Gibanje za otroke in družine

Vir: "Porota - pravica ženske ali otroka: Danes govorimo o ne/pravici do splava", Dobro jutro, RTV SLO 1, 11. oktober 2016

"Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene." [...] "Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu."

Utemeljitev: Gre za izjavo, ki zanika ustavno pravico žensk z namenom širjenja etnonacionalistične propagande. Žensko postavlja v vlogo maternice naroda. Poleg tega avtorica izjave na priljuden način nagovarja ženske, ki so zanosile, med njimi tudi tiste, katerih nosečnost je posledica hude spolne zlorabe, kot mamice, čeprav se vloga matere družbeno začne šele po rojstvu otroka.


Kaj je bodeča neža

Bodeča neža je nagrada za najbolj seksistično izjavo leta, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo.

Kot so zapisali organizatorji, lahko ta nečastni naziv doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih bodeča neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

"Menimo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s položaja moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti," dodajajo organizatorji.

Lanska dobitnika predsednik Pahor in Rosvita Pesek

Lani sta bodečo nežo prejela predsednik države Borut Pahor in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek.

Lanska dobitnika bodeče neže sta bila predsednik države Borut Pahor in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek. | Foto: Lanska dobitnika bodeče neže sta bila predsednik države Borut Pahor in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek.

Predsednik si je nagrado prislužil z izjavo "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli", ki jo je izrekel na maturantski paradi. Pahor se je, ko je izjava razburila javnost, državljanom opravičil v videonagovoru.

Peskova pa si je nagrado prislužila z izjavo "Poenostavite za ženske, lepo prosim", ki jo je izrekla v Odmevih po obrazložitvi Zorana Stančiča o predlogu nove evropske direktive o strelnem orožju.

Med dobitniki tudi nekdanji predsednik Kučan

Med dobitniki bodeče neže najdemo tudi nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ker je ta novinarko, ki ga je prosila za odziv na aktualno politično dogajanje, vprašal, ali je poročena, in ji nato dejal, da naj se raje ukvarja s tem.

Ne spreglejte