SiolNET. Novice Slovenija
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aprila povprečna slovenska plača skoraj 2.000 evrov bruto

1,64

termometer

Plače občine Slovenija
Zvišanje plač je posledica sprejetih ukrepov zaradi covid-19. Foto: Thinkstock

Povprečna bruto plača za april je znašala 1.937,21 evra in bila s tem od marčne nominalno višja za 10,2, realno pa za 11,2 odstotka. Povprečna neto plača je aprila dosegla 1.266,13 evra in bila prav tako višja od marčne - nominalno za 10,5 odstotka in realno za 11,5 odstotka. Zvišanje plač je posledica sprejetih ukrepov zaradi covid-19, poroča STA.

Kot je ob današnji objavi podatkov pojasnil statistični urad, je bilo aprilsko zvišanje povprečne plače v precejšnji meri posledica sprejetih ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19, predvsem izplačil kriznega dodatka v skladu s prvim protikoronskim zakonom in veljavnimi kolektivnimi pogodbami.

Na podatke vpliva čakanje na delo

Poleg tega je bila aprila 2020 večina zaposlenih oseb, ki so bile napotene na začasno čakanje na delo, napotena na začasno čakanje na delo za ves mesec, marca 2020 pa le za drugo polovico meseca, zaradi česar se je znižalo število zaposlenih, ki so prejeli plačo iz sredstev delodajalca. S tem se je zvišala povprečna bruto in neto plača v primerjavi s plačo za marec 2020.

Janez Janša Novice Zdajšnjim in nekdanjim ministrom še zadnjič nižje plače #infografika

V javnem sektorju se je sicer povprečna bruto plača za april v primerjavi s plačo za marec zvišala za 10,9 odstotka. V institucionalnem sektorju država se je zvišala za 13,9 odstotka. V zasebnem sektorju je bilo zvišanje skromnejše, in sicer 8,6-odstotno.

Najvišja v zdravstvu in socialnem varstvu

Povprečna bruto plača za april je bila najvišja v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (2.714,32 evra). Tudi zvišanje povprečne bruto plače za april v primerjavi z bruto plačo za marec je bilo v tej dejavnosti najizrazitejše, in sicer 27,9-odstotno.

denar, evro Posel danes Zaposlenim v karanteni le še polovica plače

Za več kot 20 odstotkov se je povprečna bruto plača za april zvišala še v dejavnosti gostinstvo (za 24,2 odstotka) in v drugih dejavnostih (za 20,5 odstotka).

Milan Kučan Novice Poslancem še nižje plače, 828 evrov manj doplačila Kučanu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin