SiolNET. Novice Slovenija
6,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aplikacija za sledenje okužbam že na voljo

6,85

termometer

#Ostanizdrav
Foto: Vlada RS

Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom #OstaniZdrav je za uporabnike z operacijskim sistemom Android že na voljo v Googlovi spletni trgovini. 

Informacijo je na svojem profilu na Twitterju objavil minister Boštjan Koritnik, ki bo podrobnosti predstavil jutri na novinarski konferenci.

Uporabniki si lahko aplikacijo naložijo v Googlovi trgovini Google Play.

Kdaj točno bo aplikacija na voljo tudi za naprave z iOS operacijskim sistemom, še ni znano, je pa vladni govorec Jelko Kacin pred dnevi dejal, da predvidoma do konca avgusta.

Aplikacija, ki bo prostovoljna tudi za tiste v karanteni, bo beležila stike z drugimi telefoni in informacije o stikih hranila 14 dni, kolikor je ocenjena inkubacijska doba novega koronavirusa.

Kako bo aplikacija delovala

Delovanje aplikacije je konec julija na novinarski konferenci predstavil Primož Cigoj, direktor podjetja RSteam, ki je po nemški predlogi prilagodilo mobilno aplikacijo za operacijska sistema iOS in Android. Kot je dejal, jo bodo uporabniki v spletnih trgovinah App Store in Google Play lahko prepoznali po logotipu. "Aplikacijo si lahko prostovoljno prenesete in enostavno zaženete," je dejal.

"Pozdravno okno vas nagovori, kako se aplikacija uporablja, pove več o pogojih uporabe ter predstavi, kako se aktivira beleženje izpostavljenosti," pojasnjuje Cigoj.

#Ostanizdrav Foto: Vlada RS

"Aplikacija pozna tri stopnje tveganja. Zelena označuje majhno tveganje, modra ponazarja nepoznano stanje, ko se še ne pozna stanje tveganja; rdeča barva označuje večje tveganje, torej večjo izpostavitev z okuženimi uporabniki," pravi Cigoj.

#Ostanizdrav Foto: Vlada RS

Aplikacija obveščenih uporabnikov bo na pametnem telefonu izračunala stopnjo tveganja okuženosti uporabnika in ga o tem obvestila, še pravi.

Če ste bili okuženi z novim koronavirusom, od epidemiologa prejmete desetmestno kodo, ki jo prostovoljno vnesete v aplikacijo. To potrdijo v zaledju in vas ponovno pozovejo k prostovoljnemu obveščanju uporabnikov aplikacije, ki so bili z vami v stiku, je še povedal.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin