Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
11.04

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

Natisni članek

Fides stavka zdravnik

Četrtek, 25. 1. 2024, 11.04

3 mesece, 1 teden

Oglasil se je zdravnik, ki je kupil in prenovil vilo, medtem pa živel v neprofitnem stanovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

Anesteziolog Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana je pred dnevi v javnosti izjavil, da rad opravlja svoje delo, a da težko sprejme, da čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, medtem ko sam prejema 14 evrov na uro, v januarju pa bo prejel plačo v višini 5.490 evrov. Medtem ko je svojo plačo primerjal s plačo čistilke, portal Necenzurirano danes razkriva, da je Kontestabile sicer lastnik vile na eni od elitnih lokacij v prestolnici, še do lani pa je živel v neprofitnem občinskem stanovanju. Zdaj izrečeno izjavo obžaluje.

Izjava anesteziologa Bojana Kontestabila, ki je svojo plačo primerjal s pogosto minimalnimi plačami čistilk, je v zadnjih dneh v javnosti močno odmevala. 

"V januarju bom v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bom 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bom prejel plačilo 5.490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro. Svoje delo rad opravljam, težko pa sprejmem, da čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejmem 14 evrov," je v ponedeljek dejal Kontestabile, ko je navajal razloge za zdravniško stavko. 

Kontestabile: Prizadetim se opravičujem 

"Zavedam se, da je bila moja izjava o urni postavki zdravnika lahko razumljena kot neprimerna in jo zato obžalujem ter se prizadetim tudi opravičujem," je zapisal danes. Želel je opozoriti, da je treba objavljene prihodke vseh zdravstvenih delavcev razumeti v kontekstu števila ur, ko so na voljo za oskrbo bolnikov, je pojasnil. "Pri meni to ob opravljenem rednem delu pomeni, da sem v primeru razpoložljivosti organa za transplantacijo v službo vpoklican kadarkoli kot član tima, v katerem je vsak med nami neobhodno potreben za opravljanje posega," je dodal.

Bojan Kontestabile je do sredine leta 2023 živel v neprofitnem stanovanju v enem izmed blokov Nove Poljane v bližini ljubljanskega UKC, kjer je zaposlen kot anesteziolog. | Foto: Zdravniška zbornica Slovenije Bojan Kontestabile je do sredine leta 2023 živel v neprofitnem stanovanju v enem izmed blokov Nove Poljane v bližini ljubljanskega UKC, kjer je zaposlen kot anesteziolog. Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

V času prenove živel v neprofitnem stanovanju

Portal Necenzurirano sicer razkriva, da je Kontestabile do sredine leta 2023 živel v občinskem neprofitnem stanovanju, istočasno pa je obnavljal vilo na eni izmed elitnih lokacij v prestolnici. Po njihovih informacijah je vilo kupil leta 2015, za nakup pa vzel več kot 200 tisoč evrov posojila. Tednik Mladina je od UKC Ljubljana pridobil podatke, iz katerih je razvidno, da je Kontestabile med epidemijo covid-19, ko je nepremičnino začel obnavljati, prejel skoraj 44 tisoč evrov dodatka. 

Vila dr. Bojana Kontestabila. Bojan Kontestabile anesteziolog UKC | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Ob tem je treba poudariti, da so javna neprofitna stanovanja namenjena socialno najšibkejšim, prednost pa imajo mlade družine, družine z večjim številom otrok in invalidi. Eden od kriterijev za pridobitev neprofitnega stanovanja je tudi višina dohodkov in premoženje posameznika. 

MOL: Leta 2017 smo ugotovili preseganje dohodkov in mu začeli zaračunavati tržno najemnino 

Kontestabile je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil še, da je bila njegova družina po prijavi na javni razpis leta 2001 izbrana za najem stanovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana in so jim glede na zakonske kriterije določili neprofitno najemnino. "Po nakupu nepremičnine smo leta 2015 z najemodajalcem sklenili dogovor, da do ureditve nebivalne nepremičnine še naprej uporabljamo stanovanje, vendar zanj plačujemo tržno najemnino, ki jo določi sklad," je zapisal. Poleti 2023 je bilo stanovanje predano skladu, je dodal.

A kot so za portal 24ur.com pojasnili na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana, so v letu 2017 pri Kontestabilu sami ugotovil preseganje dohodkov in mu začeli zaračunavati tržno najemnino. Potrdili pa so, da tudi po nakupu nepremičnine za izselitev ni bilo pravne podlage, saj ni šlo za primerno stanovanje.

zdravniki stavka Fides
Novice Zakaj je za zdravnike ločen plačni steber tako zelo pomemben?
ZZZS
Novice Vlada in Fides znova brez dogovora. "To niso bila pogajanja."
zdravniki stavka Fides
Novice Preverili smo: ali zdravniki res odhajajo?
Spotkast
Novice "Upam, da cene ne bomo začeli plačevati bolniki" #Spotkast
Ne spreglejte