SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriška Slovenca prejela medalji za zasluge

0,47

termometer

Slovenska zastava |  | Foto: STA
Foto: STA

Ameriška Slovenca Mark Ryavec iz Kalifornije in Stephen Antalics iz Pensilvanije sta v ponedeljek v Washingtonu prejela medalji za zasluge, ki jima ju je v imenu predsednika Boruta Pahorja na slovesnosti izročil slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer.

Nekdanji častni konzul Slovenije v Los Angelesu Ryavec je dobil odlikovanje za prispevek k priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA, ustanovitelj društva pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote Antalics pa za zasluge pri ohranjanju slovenske narodne identitete med rojaki v ZDA. Antalics je pri svojih 93 letih pred kratkim dobil tudi slovensko državljanstvo.

Ryavec je po rodu iz okolice Trsta, od koder se je v ZDA leta 1908 priselil njegov dedek. Ob osamosvajanju Slovenije se je aktivno vključil v prizadevanja, da bi jo priznal Washington. Dosegel je, da je mestni svet Los Angelesa julija 1991 priznal Slovenijo in Hrvaško, kar je bil prvi uradni dokument o slovenskem priznanju v ZDA.

Italijanski časniki, splet o volitvah v Sloveniji, Andrej Černic Novice Za Italijane volitve v Sloveniji ob robu novic #foto

Ryavec prispeval k splošni prepoznavnosti Slovenije

Od leta 1996 do leta 2002 je bil Ryavec častni konzul Slovenije v Los Angelesu, kjer je pomembno prispeval k predstavljanju slovenske kulture, uveljavljanju slovenskih umetnikov in splošni prepoznavnosti Slovenije. Med drugim je leta 2000 organiziral odmevno razstavo Mojstrovine Slovenije v muzeju Los Angeles Craft and Folk Art Museum.

Antalics se je rodil v Bethlehemu staršema iz Noršincev blizu Murske Sobote, ki sta se pred prvo svetovno vojno preselila v železarsko središče ZDA, kamor se je takrat selilo veliko Slovencev iz Prekmurja. Bethlehem je edino "slovensko" mesto v ZDA, ki premore tako katoliško kot tudi protestantsko cerkev.

Predsedniki političnih strank Novice Tako si bodo zmagovalci in poraženci volitev razdelili državne milijone

Antalics je zaslužen za to, da Slovenci v Bethlehemu praznujejo slovenski dan

Antalics je bil ključen za to, da je katoliška cerkev sv. Jožefa še vedno odprta, čeprav le za pogrebe in praznik svetnika. Prekmurje je bilo do konca prve svetovne vojne del Ogrske in madžarski duhovniki so prekmurske Slovence, ki so prihajali v ZDA, prepričali, da so poseben narod z imenom Windish, kar so večinoma sprejeli, dokler ni Antalics z univerze Lehigh temeljito raziskal zadeve.

Rojake je prepričal, da so pravzaprav Slovenci, in zaslužen je za to, da od osamosvojitve v Bethlehemu junija praznujejo slovenski dan, vsako leto pa pred mestno hišo za dan državnosti slovesno dvignejo slovensko zastavo. Društvo pobratenih mest je že tri desetletja aktivno z medsebojnimi obiski županskih delegacij, kulturnimi izmenjavami in drugimi prireditvami.

državni zbor Novice Kdo bodo novi in stari obrazi državnega zbora?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin