Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
18.34

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet boni veljavnost darilni bon

Četrtek, 25. 7. 2019, 18.34

2 meseca, 2 tedna

Ali še lahko izkoristim bon, ki mu je potekel rok veljavnosti? #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Darilni bon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V današnjem času je obdarovanje z darilni boni zelo razširjen način obdarovanja ob posebnih priložnostih. Izdajatelji darilnih bonov v večini primerov v sklopu svojih pogojev poslovanja določijo tudi rok, do kdaj je treba bon izkoristiti. Pri tem prejemniki darilnih bonov nanje pozneje velikokrat pozabijo. Podobno se je zgodilo tudi naši bralki, ki jo zato zanima, ali še lahko uveljavi bon, ki se mu je rok veljavnosti iztekel septembra 2017.

Spoštovani!

Na vas se obračam s prošnjo, da mi odgovorite, koliko časa čez rok lahko unovčiš darilni bon? Darilni bon sem dobila leta 2017 in pozabila nanj. Rok veljavnosti je september 2017. Zdaj bi ga rada izkoristila in me zanima, ali mi ga bodo še vzeli glede na to, da je bil plačan že pred dvema letoma, ali lahko pozabim nanj?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Metka 

Veljavnost bonu poteče šele po petih letih od izdaje

Darilni boni sami po sebi niso zakonsko urejeni. Pravno gledano jih opredeljujemo kot pogodbo v korist tretjega, ki pa je zakonsko urejena v Obligacijskem zakoniku (OZ).

Pogodba v korist tretje osebe je pogodba, pri kateri se pogodbeni stranki s sklenitvijo pogodbe dogovorita, da bo izpolnitev pogodbe upravičena zahtevati tretja oseba. Pri tem tretja oseba oziroma obdarjenec pridobi pravico, da od dolžnika (v tem primeru izdajatelja bona) terja izpolnitev, ki jo uveljavlja z darilnim bonom (listino), ki pa se v skladu z določili OZ šteje za izkazni papir. V okviru določb o izkaznih papirjih in znakih, zakon ne določa nobene časovne veljavnosti obveznosti iz omenjenega medija, prav tako OZ ne določa posebnega zastaralnega roka za terjatve iz darilnih bonov, zato se za presojo tovrstnega vprašanja uporabijo splošna pravila OZ.

Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 

Splošna pravila OZ določajo, da terjatve po splošnem zastaralnem roku zastarajo v petih letih, če ni z zakonom določen za zastaranje drugačen rok. Kot že navedeno, OZ v primeru terjatev iz darilnega bona le-tega ne določa. Navedeno pomeni, da lahko imetnik zastaralnega roka zahteva izpolnitev obveznosti v času petih let od izdaje darilnega bona, na drugi strani pa je dolžnik oziroma izdajatelj bona svojo obveznosti ves čas do izteka tega roka dolžan izpolniti.

Konkretno v Vašem primeru to pomeni, da glede na to, da je bon bil izdan leta 2017 in od datuma izdaje še ni minilo pet let, pravico do uveljavljanja darilnega bona še vedno imate – veljavnost mu torej še ni potekla. Več o darilnih bonih si lahko preberete tudi v prispevku na našem portalu PRAVO ZA VSE, ki je dostopen na sledeči povezavi: http://www.pravozavse.si/pravice-iz-darilnega-bona/.

Pripravila: Monika Pušaver, dipl. pravnica (UN), magistrska študentka PF Univerze v Mariboru, pravna svetovalka pri projektu Pravo za VSE

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat mesečno objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.
Ne spreglejte