Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

40

Natisni članek

Odrasli otroci poživitveni odmerek PCT cepljenje testiranje Slovenija COVID-19

Sreda, 15. 12. 2021, 10.56

2 leti, 4 mesece

Aktualno o koronavirusu: to sporoča slovenski znanstvenik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

40

"Izkazalo se je, da je omikron nastajal neodvisno od preostalih različic virusa sars-cov-2, kar je prvo presenečenje, in v svetu je bil prisoten že marca letos," je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 o razvoju omikrona uvodoma povedal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. O novih primerih okužbe z omikronom pri nas danes sicer ne poročajo. Štrukelj je izpostavil še štiri nova cepiva, ki naj bi po dozdajšnjih raziskavah dobro učinkovala tudi proti omikronu. 

Za omikron je značilno, da je izjemno infektiven, je še povedal Štrukelj in ponazoril: "Če ne bi imeli zaščite z masko, bi tak človek okužil od 20 do 30 ljudi."

Do zdaj znanstveniki vedo še, da bi bila omenjena različica lahko manj simptomatsko pogojena glede bolezni, kar pomeni, da bi bolezen preboleli lažje. "To je pozitiven scenarij, negativen pa, da lahko še prihaja do novih mutacij in bo tudi ta sev lahko zelo nevaren," je dodal.

A mutacije se ponavljajo, zato strokovnjaki upajo, da bo virus tako močno prilepljen na površino celice, da bo sčasoma izzvenel. "To je spet pozitiven scenarij, negativen pa bi bil, da virus ni samo infektiven, temveč povzroča resnejše zaplete pri bolezni covid-19. A vse je še preuranjeno, novosti spremljajo vsakodnevno," je še poudaril Štrukelj.

V fazi pregleda štiri nova cepiva

V tekočem pregledu za odobritev cepiv so pri Evropski agenciji za zdravila štiri cepiva, je Štrukelj povedal o novostih v zvezi s cepivi

"V fazi odobritve so cepiva Valneva, Sinopharm, Sinovac in Novavax. Kako delujejo proti novemu sevu omikron, še ni jasno, lahko pa govorimo o več kot 50-odstotni učinkovitosti, morda celo več," je pojasnil in dodal: "Upamo, da bodo čim prej na voljo. Cepivo Novavax bi lahko bilo na voljo že na začetku novega leta, cepivo Valneva pa pričakujemo v februarju ali marcu."

Prišli smo tudi do prvega specifičnega zdravila - molnupiravir, ki ga priporočajo vsem, predvsem starejšim. Prepovedano pa je za nosečnice in ženske, ki želijo zanositi. Štrukelj je omenil še eno novo zdravilo, in sicer paxlovid iz družbe Pfizer, ki pa še nima dovoljenja, a ga pričakujejo vsak čas. "Zdravili ne preprečita okužbe, preprečita pa resnejši potek bolezni. Bolniki lahko bolezen prebolijo doma, s tem pa zmanjšamo pritisk na bolnišnice," je dejal ob tem. Celotno izjavo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

Poživitveni odmerek proti omikronu zelo učinkovit

O učinkovitosti tretjega, poživitvenega odmerka proti omikronu je Štrukelj povedal, da ugotovitve kažejo, da je ta proti omikron zelo učinkovit.

"Tretji odmerek zato priporočamo. Prav tako priporočamo, da se izkoristi možnosti cepiva Moderne. Priporočamo ga vsem nad 30 let, saj izkazuje visoko mero učinkovitosti."

Zelena luč za poživitveni odmerek s cepivom Johnson & Johnson 

Evropska agencija za zdravila pa je danes sporočila, da se cepivo proti covid-19 proizvajalca Johnson & Johnson pri osebah, starejših od 18 let, lahko uporablja za poživitveni odmerek dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom. Kot so pojasnili, so se za priporočilo odločili, ker podatki kažejo, da poživitveni odmerek dva meseca po prvem odmerku pri odraslih poveča količino protiteles proti novemu koronavirusu. Po navedbah STA so v sporočilu dodali, da tveganje za trombozo s trombocitopenijo oziroma druge redke nezaželene učinke pri poživitvenem odmerku za zdaj ni znano, zadevo pa pozorno spremljajo.

To je že tretje cepivo proti covid-19, katerega uporabo je Ema odobrila za poživitveni odmerek, za cepivoma Pfizer/BioNTech in Moderna. Sporočili so še, da se cepivo Johnson & Johnson lahko uporabi kot poživitveni odmerek po cepljenju z dvema odmerkoma cepiva mRNA, kot sta cepivi Pfizerja in Moderne.

Slovenija je sicer po smrti dekleta septembra letos, ki je bila posledica cepljenja s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, ustavila cepljenje s tem cepivom.

Cepljenje otrok med petim in 11. letom še v tem tednu

V ponedeljek smo prejeli prvo pošiljko Pfizerjevega cepiva za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, proti covid-19, pa je pojasnila vladna govorka Maja Bratuša. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je v priporočila za cepljenje že vključila tudi cepljenje otrok med petim in 11. letom. 

"Cepilni centri cepljenje začenjajo že ta teden. Otroke lahko na cepljenje naročijo starši ali njihovi skrbniki, in sicer na tri načine: pri izbranih pediatrih, v cepilnih centrih ali prek portala zVem," je sporočila.

Cepljenje in testiranje
Novice Najnovejše številke: toliko novih okužb so potrdili v torek
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Novice Omikron se širi hitreje kot vse druge različice koronavirusa
Italija
Novice Zaostrovanje pogojev v Franciji in Italiji, necepljeni bodo ostali brez plače
Italijanska policija
Novice V Italijo vsi le še z negativnim testom
Avstrija cepljenje
Novice V Avstriji obvezno cepljenje za starejše od 14 let
Ne spreglejte