Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
7.44

Osveženo pred

5 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Natisni članek

odpuščanja prestrukturiranje dolgovi turizem Kompas

Sreda, 23. 10. 2024, 7.44

5 dni, 1 ura

Agencija Kompas pred odpuščanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99
Grčija, Karpatos, počitnice, dopust, morje | V Kompasu so imeli letos poleti težave s čarterskim partnerjem, ki so s sabo prinesle dodatne nenačrtovane stroške in povečano likvidnostno breme. | Foto Shutterstock

V Kompasu so imeli letos poleti težave s čarterskim partnerjem, ki so s sabo prinesle dodatne nenačrtovane stroške in povečano likvidnostno breme.

Foto: Shutterstock

V Kompasu, največji turistični agenciji v Sloveniji, je finančno stanje slabo in kaže znake dolgoročne insolventnosti, poroča časopis Dnevnik. Po neuradnih informacijah naj bi poleg odhodov vodstvenih delavcev v zadnjih mesecih v kratkem odpustili tudi več deset zaposlenih, o čemer so obvestili tudi zavod za zaposlovanje.

Število zaposlenih naj bi od konca lanskega leta s 130 upadlo na 80, umikajo pa se tudi iz najetih prostorov za Bežigradom v Ljubljani. Že 2018 so prodali okoli tri tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov v središču mesta, trenutno pa še ni jasno, koliko turističnih agencij po Sloveniji naj bi v kratkem zaprli.

Lani je Kompas sicer povečal prihodke od prodaje na 62,65 milijona evrov in v primerjavi z letom 2022 ustvaril dobiček, vendar so iz poslovanja ustvarili izgubo, zaradi česar so se odločili za nadaljnje prestrukturiranje. Kot so zapisali v Dnevniku, je bil dobiček posledica enkratnega poslovnega dogodka. Skupina Kompas je sicer skupaj s hčerinskimi podjetji v tujini lani za tretjino povečala prodajne prihodke in tako kot matična družba poslovala dobičkonosno.

V prvi polovici letošnjega leta je Kompas posloval z izgubo, česar jim ni uspelo spremeniti niti julija in avgusta, ki sta sicer najmočnejša meseca v turističnem sektorju. Kot pojasnjujejo, naj bi bila to posledica težav s čarterskim partnerjem, ki so s sabo prinesle dodatne nenačrtovane stroške in povečano likvidnostno breme.

Na težave v Kompasu in negotovost poslovanja v prihodnje je opozorila tudi revizijska hiša PricewaterhouseCoopers, predvsem na podlagi kršenja bančnih zavez in posledičnih operativnih težav.

Do leta 2021 je bil Kompas v lasti hrvaške Fortenove, ki ima med drugim v lasti Mercator. Neposredni lastnik Kompasa je Special Sits General Partner II, njegovi lastniki pa so različne pravne in fizične osebe.
Letalske zamude, odpovedi poletov, letalo
Novice Kompas odpovedal vse septembrske polete na Karpatos
Kreta
Trendi Agencija Kompas tik pred odhodom odpovedala dopustovanje na grških otokih
Kompas
Novice Hrvati prodajajo največjo slovensko turistično agencijo
 
Ne spreglejte