Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
18.48

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Zoran Janković afera farmacevtka vrhovno državno tožilstvo informacije javnega značaja

Petek, 27. 10. 2017, 18.48

6 let, 5 mesecev

Afera farmacevtka: Na tožilstvu pri posredovanju ovadb medijem odkrili kršitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nadzor nad posredovanjem ovadb zoper župana Ljubljane Zorana Jankovića je pokazal, da so se v postopku zgodile kršitve pravil poslovanja, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. V zadevi farmacevtka na tožilstvu namreč niso pridobili mnenja o škodljivosti razkritja za nadaljnji postopek. Tožilstvo v postopkih odločanja o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja odslej zato odloča zelo restriktivno.

Spletni portal Pod črto je na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je nacionalni preiskovalni urad na specializirano državno tožilstvo vložil proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in podjetju Electa inženiring v lasti njegovih sinov.

Janković tožilki in pooblaščencu očita zlorabo osebnih podatkov

Omenjeni spletni portal je vsebino omenjenih ovadb avgusta objavil, kar je v javnosti sprožilo nemalo razburjenja. Porajala so se tudi razmišljanja, kaj to pomeni za vse druge postopke, ki jih vodijo organi pregona in sodišča, oziroma ali bodo ovadbe odslej lahko javno dostopne.

Janković je objave ovadb vložil ovadbo zoper tožilko na specializiranem državnem tožilstvu Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu Aleksandra Lenarda. Ljubljanski župan obema očita zlorabe osebnih podatkov.


Preberite še:

-> Farmacevtka ovadila kriminalista, ki sta jo zaslišala

-> Tožilka Žgajnarjeva pojasnjuje časovnico pregona Jankovića

-> Prisluhi zoper Jankovića umaknjeni iz spisa #video


Uradna oseba postopka z vidika dostopa do informacij javnega značaja ni vodila pravilno

Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da se ugotovljene kršitve nanašajo na poslovanje s spisi, poleg tega pa uradna oseba postopka z vidika pravil o dostopu do informacij javnega značaja v celoti ni vodila pravilno.

Na podlagi ugotovitev v pregledu so bila podana priporočila za nadaljnje ravnanje na področju vodenja postopkov z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja kot tudi nujni ukrepi, ki jih je bilo treba izvesti takoj. V okviru nujnih ukrepov so opravili evidentiranje vseh dokumentov in uredili spis takoj po prejemu poročila.

Tako je spremenjen način vodenja in odločanja v postopkih z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja tako, da je več uradnih oseb pooblaščenih le za vodenje postopkov in pripravo osnutkov odločitev, zgolj dve osebi pa sta pristojni za odločanje v teh postopkih.

Hkrati na vrhovnem državnem tožilstvu skrbijo za pretok informacij in s tem za oblikovanje in vodenje enotne prakse pri odločanju o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja, v pripravi so smernice z usmeritvami za delo skozi ves postopek z vidika postopkovnih določil relevantnih predpisov.

O zahtevah bodo na tožilstvu zdaj odločali restriktivno in zadržano

Poleg tega je bila določena notranja organizacija dela, ki zagotavlja dosledno upoštevanje pravil o pisarniškem poslovanju, evidentiranje dokumentov in ustrezno obličnost poslovanja.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da bodo v postopkih odločanja o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja odslej odločali zelo restriktivno.

Področje dostopa do informacij, kadar gre za dokumente iz kazenskih postopkov, je namreč zelo občutljivo, saj je zlasti v predkazenskem postopku stopnja utemeljenosti suma, da je nekdo storil očitano kaznivo dejanje, tako nizka, da razkrivanje podatkov javnosti lahko škoduje interesom postopka in pripelje do napačnih sklepanj, so dodali.

Zato bodo v postopkih dostopa do informacij javnega značaja odločali zelo zadržano in si prizadevali za oblikovanje sodne prakse, ki bo v pomoč pri nadaljnjih postopkih, so še sporočili.

Ne spreglejte