SiolNET. Novice Slovenija
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

18. novembra bomo šli na lokalne volitve #video

0,72

termometer

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je tudi formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah, je dejal Tonin.

Pojasnil je, da se mu zdi pomembno, da volilna opravila začnejo teči izven počitniškega časa, ker so prav prvi dnevi izjemno zahtevni z vidika logistične priprave na volitve. "Treba je pripraviti in sestaviti volilne odbore in zato se mi zdi izjemno pomembno, da imajo vsi tisti, ki sodelujejo pri pripravi lokalnih volitev, dovolj časa, da te stvari naredijo čim bolj v miru."

Od danes že mogoče zbirati soglasja h kandidaturam

Lokalne volitve bodo izvajale občinske volilne komisije s pomočjo Državne volilne komisije (DVK). Slednja je že pripravila in izdala obrazce za izrekanje podpore potencialnim kandidatom za občinske svetnike in župane. Te se tako že lahko izpolnjuje, na upravnih enotah pa jih bo mogoče overiti po 3. septembru. Od danes naprej je mogoče zbirati tudi že soglasja h kandidaturam.

Po besedah predsednika DZ sicer lokalne volitve veljajo za najzahtevnejše volitve, tudi tehnično, poleg tega so izjemno pomembne za razvoj Slovenije. "Prav lokalna samouprava, konkretneje občine, so tiste, ki najbolj intenzivno in najučinkoviteje odpravljajo regionalne razlike v Sloveniji," je poudaril.

Zato vse državljanke in državljane spodbuja, da se lokalnih volitev v čim večjem številu udeležijo in tako prispevajo k temu, "kako se bo njihova občina razvijala v prihodnosti".

Janez Janša Novice Za zdaj ne kaže, da bi se kdo odzval vabilu Janše #video

Če bomo imeli predčasne volitve v DZ, te ne bodo 18. novembra

Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. V službah DZ so s pomočjo DVK preverili vse potencialne roke in ugotovili, da te možnosti ni. Morebitne predčasne državnozborske volitve bi bile namreč približno mesec dni pred lokalnimi.

"Če bi se zgodilo, da Slovenija ne v prvem, ne v drugem in niti v tretjem krogu volitev predsednika vlade ne bi dobila, bi to pomenilo, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta. In po vseh predpisih je treba predčasne volitve izvesti v roku 60 dni, kar pomeni, da bi bile najprej predčasne volitve v drugi tretjini oktobra," je pojasnil Tonin.

Na vprašanje, kako verjetne so po njegovem mnenju predčasne državnozborske volitve, pa je odvrnil, da težko ocenjuje, ker vrsta postopkov v teh dneh še poteka in je od razvoja v prihodnjih dneh odvisno, kakšne so možnosti za potencialne državnozborske volitve.

Pred štirimi leti so bile volitve 5. oktobra, v tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ni uspelo zbrati večine glasov, pa je 19. oktobra sledil še drugi krog.

Alenka Bratušek Novice Alenka Bratušek z vetrom v jadrih: bila bi nadministrica

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin