SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Praznik osvoboditve Trsta razburja slovensko javnost

0,80

termometer

TRST
Foto: Getty Images

Zunanje ministrstvo (MZZ) ne komentira zgodovinsko pogojenih datumov kot novih praznikov, so na MZZ odgovorili na vprašanje o stališču do novega praznika, dan osvoboditve Trsta izpod jugoslovanske zasedbe, ki ga je v torek razglasil tržaški mestni svet, in ali MZZ načrtuje kakšen konkreten odziv. Pri SKGZ so ocenili, da gre za praznik, ki razdvaja.

Vidmarjeva vila Novice Nerodne skrivnosti Osvobodilne fronte

Kasneje so na MZZ za STA pojasnili, da je odločitev tržaške občinske uprave, da za občinski praznik razglasi 12. junij, dan, ko so leta 1944 jugoslovanski partizani zapustili Trst, samostojna odločitev tržaške občine. Ministrstvo je ob tem omenilo skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000 kot dokument usklajenih strokovnih pogledov na zgodovino sosednjih evropskih narodov, ki ju druži skupna tragična zgodovina zadnjega stoletja, piše STA.

Ostajajo zavezani spoštovanju sožitja med narodoma ob meji

V tem dokumentu je, kot navaja MZZ, omenjeno, da so jugoslovanski partizani kot del zavezniških sil iz Trsta izgnali nemškega okupatorja, ki je v času od kapitulacije Italije v Trstu postavil Rižarno, eno najbolj zloglasnih nacističnih taborišč. V poročilu je opisano tudi dejstvo, da so "Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine jugoslovansko zasedbo doživljali kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini, ki jo je na Tržaškem, Goriškem in Koprskem spremljal val nasilja, ki se je odražal v aretaciji več tisoč ljudi, ki so nasprotovali jugoslovanskemu političnemu načrtu".

TRST Foto: STA

Na MZZ so še poudarili, da ostajajo zavezani spoštovanju sožitja med narodoma ob meji, predvsem pa spoštovanju spomina in čustev obeh narodov. "Osvoboditev izpod fašizma in nacizma, nazadnje pa tudi komunizma, je nesporna vrednota ne samo slovenskega, temveč tudi vseh evropskih narodov in je temelj EU," so poudarili in dodali, da ima ob meji zgodovina vedno dve plati. "Ne gre za to, da naše poglede na zgodovino poenotimo, gre za to, da se med seboj spoštujemo in skupaj delujemo za prihodnost," je še izpostavil MZZ, piše STA.

Ministrstvo je že v prvem odzivu zapisalo, da sta Slovenija in Italija skupaj v Evropski uniji in zaveznici v Natu ter skupaj razvijata dobrososedske, prijateljske odnose, ki jih obe manjšini nadgrajujeta, in sta obrnjeni v prihodnost. Potrdili so tudi, da bo italijanski zunanji minister Luigi Di Maio 6. junija na obisku v Ljubljani, in napovedali pogovore o vseh aktualnih vprašanjih.

Adolf Hitler in Benito Mussolini Novice Zločini, ki jih je nad Slovenci storila fašistična roka

Kulturno-gospodarska zveza: gre za praznik, ki razdvaja

Pri Slovenski kulturo-gospodarski zvezi, ki je ena od krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji, so v odzivu na razglasitev dneva osvoboditve Trsta izpod jugoslovanske zasedbe, kar je v torek sprejel tržaški mestni svet, za STA ocenili, da gre za praznik, ki razdvaja in obuja stare konflikte. V SKGZ še ugotavljajo, da je določena neprikrita nestrpnost do Slovencev v nekaterih krogih še vedno prisotna.

TRST Foto: STA

Ob tem so v SKGZ še poudarili, da bi morale javne uprave, vselej, ko se že nameravajo verodostojno ukvarjati z zgodovinskimi dejstvi v institucionalne namene, izhajati iz skupnega poročila italijansko-slovenske komisije zgodovinarjev izpred 20 let, ki je med drugim, po navedbah SKGZ, ugotovila, da imajo različne duše Trsta skupne zgodovinske korenine, še danes pa jih ločuje več različnih spominov, poroča STA.

"V navdihu in stališčih občinskega praznika, ki ga je desnosredinska mestna skupščina sprejela na županov predlog, se večina avtohtone slovenske narodne skupnosti ne prepozna, zato imamo sedaj nov praznik, ki razdvaja občane, obuja stare konflikte, je izključujoč in zakrknjen, namerno spregleduje potrebe mladih ljudi po povezovanju in nadgradnji družbenih odnosov in ne upošteva možnosti nastavitve pluralne spominske pripadnosti mestu Trst," je v sporočilu za STA zapisala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila.

STA še čaka na odziv druge krovne organizacije slovenske manjšine v Italiji, Sveta slovenskih organizacij ter urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

trst Novice V Trst prihaja bolniška ladja za okužene z novim koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin