SiolNET. Novice Slovenci v tujini
5,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenka v Mehiki: Imam srečo, da so me "posvojili" najboljši ljudje

5,47

termometer

vm | "Vsi te sprejmejo medse, ne glede na to, ali so te spoznali pred petimi minutami, boš za njih del družine. Jaz imam to srečo, da so me 'posvojili' najboljši ljudje," o Mehičanih pravi Vesna Mitič. | Foto: Osebni arhiv
"Vsi te sprejmejo medse, ne glede na to, ali so te spoznali pred petimi minutami, boš za njih del družine. Jaz imam to srečo, da so me 'posvojili' najboljši ljudje," o Mehičanih pravi Vesna Mitič. Foto: Osebni arhiv

"Slovenija bo zame vedno moja država, na katero bom ponosna in vsakomur z velikim ponosom povem, od kod prihajam in kako čudovita je naša država," iz tujine razlaga slovenska izseljenka Vesna Mitič. A v isti sapi dodaja, da jo je država razočarala s svojo ekonomijo, ki jo je prisilila, da je priložnosti začela iskati onkraj meja. Novo priložnost je dobila na drugi strani sveta.

"Naša ekonomija žal ni prijazna do svojih državljanov, še posebej do mladih ljudi, ki so se trudili v šoli, a po koncu študija ugotovili, da ves vloženi trud v svoji državi ne bo uslišan," pripoveduje Vesna, ki se je pred kratkim spoprijela s tako resničnostjo in bila primorana priložnosti iskati drugje.

"Verjamem, da se mnogi ne bodo strinjali z menoj, to je prav, a dejstvo je, da ko se srečaš s takšnimi in drugačnimi težavami, začneš iskati druge možnosti zunaj svoje domovine."

O novi državi bi lahko napisala roman

Iz želje po spremembi ter v iskanju priložnosti za delo in novo življenje je Vesna konec lanskega leta pripravila kovčke in odletela na drugo stran Atlantskega oceana. Novo življenje si je začela ustvarjati v srednji Mehiki.

"Že od mladih nog sem sanjala o tem, leta 2016 sem prvič obiskala Mehiko in se zaljubila v to prečudovito državo," z navdušenjem pripoveduje Vesna. Takrat je namreč potovala po državi, obiskala različne kraje od Quintana Rooja do Guadalajare, en mesec pa živela v glavnem mestu Ciudadu de Mexicu.

O tem, s čimer jo je ta država prepričala, pravi, da bi lahko spisala roman. A če na kratko povzame, so jo najbolj navdušili "bogata kultura, neverjetna zgodovina, čudovita mesta, še lepše plaže, piramide, mestni utrip, način življenja, hrana (brez čilija, seveda) in najbolj pomembno, ljudje."

Mehika je Vesno očarala z bogato kulturo, neverjetno zgodovino in predvsem s temperamentom ljudi. | Foto: Osebni arhiv Mehika je Vesno očarala z bogato kulturo, neverjetno zgodovino in predvsem s temperamentom ljudi. Foto: Osebni arhiv

Nikoli se ne bo navadila na miselnost, da moški skrbi za žensko

Temperament Mehičanov je popolno nasprotje Slovencev. So namreč srečni, sproščeni in veliko bolj odprti kot Slovenci, opisuje na splošno.

Sicer pravi, da moški "znajo imeti svoj mačistični temperament, ampak so naučeni, da morajo spoštovati žensko". Kar se ji še vedno zdi sporno in se na to ne bo nikoli navadila, je miselnost, da mora moški skrbeti za žensko. "Čeprav se tudi tu časi spreminjajo in vse več žensk dela in so vedno bolj neodvisne od moških."

Tujce sprejemajo odprtih rok, Vesna je v daljni deželi že našla tudi "novo družino", ki jo je popolnoma vzela za svojo. Tudi če si tujec, se ne počutiš kot tujec, pravi. "Vsi te sprejmejo medse, ne glede na to, ali so te spoznali pred petimi minutami, boš za njih del družine. Jaz imam to srečo, da so me 'posvojili' najboljši ljudje."

KB Novice Slovenka v ZDA: dečku odstopila sedež, takoj so jo povabili na večerjo

Praznujejo vse, še smrt

Vesna živi v Guadalajari, prestolnici mariachija in tekile. Mesto je prestolnica zvezne države Jalisco, ki je po številu prebivalstva druga največja zvezna država. Slovenka, ki tam živi že skoraj eno leto, pravi, da se je ne da opisati, dokler je ne spoznaš.

"Včasih se zdi, da mesto nikoli ne spi in da ljudje praznujejo vse, ampak res dobesedno vse. Vedno, mislim resno vedno, bodo našli razlog, da praznujejo, še celo smrt spremenijo v nekaj zabavnega," razlaga Vesna. Tako se bo ob prihajajočem dnevu mrtvih, Dia de los Muertos, mesto spremenilo v "pisane okraske, polno različnih pisanih lobanj, okraskov iz papirja, zadišalo pa bo po sladkem kruhu mrtvih, Pan de los Muertos."

Mehika je veliko več kot le dežela kriminala in drog, poudarja Vesna. | Foto: Osebni arhiv Mehika je veliko več kot le dežela kriminala in drog, poudarja Vesna. Foto: Osebni arhiv

Mehika je veliko več kot dežela kriminala in drog

Ob tem obžaluje, da se v Sloveniji o Mehiki sliši le kot o deželi kriminala, drog, tolp in kartelov. To je stalna senca Mehike, a Vesna poudarja, da je država veliko več kot le to.

Sama nevarnosti ne občuti, občasno se zgodi kakšen umor v bližini, kjer živi, a to je vse bolj povezano s karteli. Je pa Slovenka v tujem svetu vendarle previdna, pozno ponoči tako ne hodi po temnih ulicah in ne razkazuje svojega mobilnega telefona.

"Sicer se pa počutim varno in se ne zavijam v vato. Za vse, ki se odločajo, ali bi šli v Mehiko ali ne, ker so slišali toliko različnih stvari, je moj nasvet, pozabite vse, kar ste slišali, pripravite svoj nahrbtnik in pridite."

mz Novice Miha iz Norveške: Slovenije ni vredno menjati s tujim svetom

"Leta 2016 sem prvič obiskala Mehiko in se zaljubila v to prečudovito državo," pravi Vesna Mitič. | Foto: Osebni arhiv "Leta 2016 sem prvič obiskala Mehiko in se zaljubila v to prečudovito državo," pravi Vesna Mitič. Foto: Osebni arhiv Najbolj pogreša kakšen hladen dan

Mehika je Vesno v letu dni že spremenila, njeni znanci opažajo, da je videti veliko bolj srečna, sama pa se počuti manj obremenjeno kot v Sloveniji. Prav to, sproščeno in manj stresno življenje, je tisti glavni plus, ki ga vidi v "novi domovini".

Kar najbolj pogreša, pa je čokolada Milka in cenejši leti do Slovenije, da bi lahko večkrat obiskala mamo in prijatelje. Ob tem se spomni, da pravzaprav pogreša še nekaj - kakšen bolj hladen dan: "Tu ni nikoli dovolj mrzlo, vsaj zame ne."

Življenje pol cenejše kot v Sloveniji

Zaposlena je v ameriškem podjetju na področju telefonskega marketinga. To je bila zanjo kot priseljenko najlažja pot do službe, saj sta bila najpomembnejša pogoja znanje angleščine in poznavanje računalnika. "Če govoriš angleško in imaš diplomo, si zmagal."

Nekoliko boljše je tudi plačilo kot pri domačih podjetjih. Življenje je v regiji, kjer živi Vesna, sicer veliko cenejše kot v Sloveniji. Najem dvosobnega stanovanja nekoliko zunaj središča mesta mesečno znaša približno 150 evrov.

Cenovno privlačen je tudi javni prevoz, ena vožnja z avtobusom ali metrojem po mestu znaša dobrih 30 centov. Neprimerljivo je cenejša tudi hrana, Vesno predvsem navdušujejo znamenite tržnice, imenovane tianguis, kjer je vse veliko ceneje kot v supermarketu, a hkrati bolj kakovostno.

"Zelenjava in sadje sta zagotovo vsaj polovico cenejša kot v Sloveniji. Kilogram banan stane pol evra, da o avokadu niti ne govorim. Tu dobiš pravi avokado, zrel in okusen za 70 centov. Pa to ni nekakšen mini in zelen avokado, kot ga vidiš v Sloveniji, temveč ravno prav zrel in res ogromen avokado," se je o hrani, ki jo enostavno obožuje, razgovorila Vesna.

Glede stroškov še dodaja, da edino, kar ni ugodno, vsaj kolikor je ona opazila, je meso. Cena je kar primerljiva Sloveniji. "Za vse, ki se odločajo, ali bi šli v Mehiko ali ne, ker so slišali toliko različnih stvari, je moj nasvet, pozabite vse, kar ste slišali, pripravite svoj nahrbtnik in pridite," vabi Vesna. | Foto: Osebni arhiv "Za vse, ki se odločajo, ali bi šli v Mehiko ali ne, ker so slišali toliko različnih stvari, je moj nasvet, pozabite vse, kar ste slišali, pripravite svoj nahrbtnik in pridite," vabi Vesna. Foto: Osebni arhiv

Rok Gregorič Novice Slovenec v ZDA: Američani imajo po tri službe, a ne pridejo skozi teden

Klepet v slovenščini kot večerna sprostitev

Glede na njeno navdušenje je jasno, da o vrnitvi v domovino ne razmišlja. Njen načrt je, da ostane v Mehiki in se v Slovenijo vrača le na počitnice. To ji za zdaj zaradi službenih obveznosti še ni zneslo, se pa že veseli, da čim prej obišče mamo in prijatelje, s katerimi je ves čas v stiku, saj ji je zelo prijetno, ko po dolgem dnevu razmišljanja in govorjenja v angleščini, španščini ali špangleščini sliši materni jezik.

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini. Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na ana.rupar@tsmedia.si.
Matej Kavaš Novice Slovenski košarkar v ZDA: "Želja po čevapčičih je v tako oddaljenih krajih toliko večja"
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin