SiolNET. Novice Slovenci v tujini
6,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec, ki na Floridi prodaja gumijaste čolne #video

6,28

termometer

Radovljičan Silvester Subotnjički je Slovenijo zapustil pred skoraj 25 leti. Najprej je nekaj let živel v Kostariki, nato pa se preselil v Miami na Floridi, kjer se ukvarja z izdelavo, servisiranjem in prodajo gumijastih čolnov. 

[video: 66842 / ]

Video: Planet TV/Miran Tišič

S čolnarstvom se je začel ukvarjati v Sloveniji, kjer je delal za Savo Kranj. 

"Delo me je veselilo. Imel sem možnost, da grem v Kostariko, kjer sem živel šest, sedem let. Delal sem za močno francosko podjetje, ki je na ameriški trg dnevno prodalo do deset čolnov. Nato sem šel na Florido, kjer sem leta 2010 ustanovil svoje podjetje," je povedal za Planet TV.

Sprostitev po napornem delovniku Sprostitev po napornem delovniku Foto: Facebook

"Če hočeš, da ti v ZDA uspe, je treba trdo delati"

Subotnjički trenutno zaposluje pet delavcev. Če hočeš, da ti v ZDA uspe, je treba trdo delati, poudarja. "Vedno sem zaposlen. Čakalnih list ni. Če dobim večji projekt, imam podizvajalce," pravi Subotnjički, ki je prepričan, da je Florida meka čolnarstva.

Silvester zna tudi uživati. Silvester zna tudi uživati. Foto: Facebook Kljub natrpanemu urniku v svojem delu uživa. Veliko časa službeno preživi tudi na Karibih.

Združuje Slovence, ki živijo v ZDA

Ko še ni imel svojega podjetja, je posvetil veliko časa združevanju Slovencev v ZDA v društvu Slovenska palma, katerega predsednik je bil.

Srečanj so se udeleževali Slovenci iz celotnih ZDA. Med drugim so na eni od zabav gostili tudi glasbenika Alfija Nipiča.

Silvester je vesel vsakega Slovenca, ki ga obišče. Srečanje ob žaru pripravi kar v delavnici. Tudi za novo leto se bodo srečali Slovenci iz ZDA, seveda ob slovenski glasbi.

V prijetni družbi V prijetni družbi Foto: Facebook

Na začetku je imel domotožje

Za sprostitev ob koncih tedna poskrbi s plutjem po morju. 

Silvester s svojim ulovom Silvester s svojim ulovom Foto: Facebook

Na Floridi pogreša predvsem slovensko hrano in gore, a ima v zameno morje, po katerem rad pluje ob koncih tedna.

"Prvi dve leti, ko sem živel v Kostariki, je bilo najhuje, a sčasoma se navadiš, preboliš. Danes poleti v Slovenijo niso več tako dragi kot včasih. Zdaj dvakrat, trikrat na leto letim v Slovenijo," pravi.

Ceni Melanio

Spoštuje tudi prvo damo ZDA Melanio Trump. Kot pravi, je vesel, da smo Slovenci tako uspešni.

 

 


 

 

 


Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini. Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 279
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin