Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
29. 10. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

5

Natisni članek

Slovenci v tujini Mark Boris Andrijanič Varšava

Nedelja, 29. 10. 2017, 18.55

6 let, 5 mesecev

Zaradi Uberja odšel na Poljsko: Upam, da se bomo Slovenci otresli strahu pred spremembami

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

5

Mark Boris Andrijanič | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Mark Boris Andrijanič si je želel delati v mednarodnem okolju. Želja se mu je izpolnila pred leti, ko je končal podiplomski študij na Oxfordu, od takrat pa deluje v tujini. Zadnjo leto in pol živi in dela v Varšavi, kjer je del svetovno znane platforme za prevoze Uber. "Poljska je v marsičem presegla moja pričakovanja," o življenju v poljski prestolnici pravi Andrijanič.

Mark Boris Andrijanič si je že pred časom zadal cilj, da bi delal v mednarodnem okolju. Pred štirimi leti se je odločil za podiplomski študij na eni najprestižnejših univerz na svetu. Na Oxford se je vpisal zaradi njene akademske odličnosti, globalne prepoznavnosti in ker je vedel, da se mu s tem lahko odprejo marsikatera vrata, ki bi sicer ostala zaprta. 

Od Bruslja, Washingtona in Sierre Leone do Varšave

Andrijanič je veliko časa preživel v tujini. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Andrijanič je veliko časa preživel v tujini. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Od takrat se Andrijanič potepa po svetu. Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone, od lanskega aprila pa živi in dela v Varšavi.

"Ponudila se mi je karierna priložnost, ki je preprosto nisem mogel izpustiti. Po dolgem in kar napornem izbirnem postopku sem dobil možnost, da postanem del mednarodne ekipe tehnološkega podjetja Uber," o odločitvi za poljsko prestolnico pravi Andrijanič.

Pri Uberju je del globalnega tima, ki skrbi za razvojna partnerstva z mesti in državami. Največ se ukvarja z državami srednje in vzhodne Evrope, ki so na področju digitalne transformacije med vodilnimi v Evropski uniji.


Ljubezen do jezdenja valov ji je prinesla službo, ki se je ne bi branil nihče 


Pogled na moderne stolpnice spominja na ameriška velemesta

"Poljska nas že v marsičem prehiteva." | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Poljska nas že v marsičem prehiteva." Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Čeprav zdaj že leto in pol živi v Varšavi, pa veliko časa preživi na poti, saj vsak teden obišče od dve do tri evropske prestolnice, pogosto pa potuje tudi prek Atlantika.

Mesto z nekaj manj kot dvema milijonoma prebivalcev je Andrijaniča presenetilo predvsem po urejenosti in modernosti.

"V številnih pogledih je Varšava celo naprednejša od mnogo zahodnoevropskih mest, vključno z Brusljem. Pogled na številne moderne stolpnice v poslovni četrti me vsakič znova spominja na ameriška velemesta. Hitrost sprememb in nenehna rast pa postavljata Varšavo ob bok dinamičnim azijskim mestom," meni Andrijanič.

"Poljska je v marsičem presegla moja pričakovanja. Vsem, ki Poljske ne poznajo ali morda nanjo gledajo malce zviška, res priporočam, da jo čim prej obiščejo. Spoznali bodo, da nas Poljska že v marsičem vztrajno prehiteva," po letu in pol življenja v Varšavi razlaga Andrijanič.


Fizičarka iz Slovenije, ki ji je študij v ZDA prinesel življenjski privilegij


"Varšava je naprednejša celo od mnogo zahodnoevropskih mest, vključno z Brusljem. Pogled na številne moderne stolpnice v poslovni četrti me vsakič znova spominja na ameriška velemesta." | Foto: Pixabay "Varšava je naprednejša celo od mnogo zahodnoevropskih mest, vključno z Brusljem. Pogled na številne moderne stolpnice v poslovni četrti me vsakič znova spominja na ameriška velemesta." Foto: Pixabay

Poljaki so ponosen narod

Opazil je, da so Poljaki zelo ponosen narod. "Njihov pogled v preteklost je jasen in enoten, prav tako je povsem samoumevna njihova pripadnost Evropi in zahodnim vrednotam. S padcem komunizma se je Poljska odločno vrnila v družino svobodnih evropskih narodov, na kar so Poljaki upravičeno ponosni."

Navdušuje ga poljski optimizem

Na Poljskem živi leto in pol. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na Poljskem živi leto in pol. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na Poljskem Andrijanič pogreša predvsem slovenske prijatelje in družino, navdušujeta pa ga optimizem in zagon mladih Poljakov. Po njegovem se Poljaki ne bojijo sprememb, saj se zavedajo, da brez njih ni napredka.

"Prihodnosti se ne bojijo, ampak verjamejo vanjo. Kaj takšnega sem doživel samo še v Ameriki. Številni, ki so študirali ali delali v tujini, se danes z veseljem vračajo, saj je Varšava polna priložnosti.

Za Slovenijo želi, da se dvigne med najuspešnejše evropske države

Ob primerjavi Poljske in Slovenije bi Andrijanič v domovino prenesel večjo odločnost, saj v Sloveniji vidi ogromen potencial, ki še ni izkoriščen.

"Veliko mladih zato odhaja, čedalje več starejših pa se boji za svojo prihodnost. Čeprav tujina ne ponuja čarobnega recepta za vse naše težave, se lahko ogromno naučimo od hitro rastočih evropskih držav, kot so Poljska, Češka in Estonija. Njihove zgodbe o uspehu dokazujejo, da lahko v globalni tekmi zmagujejo tudi manjše države, a le če so hitrejše in bolj odprte od drugih. Zato upam, da se bomo Slovenci čim prej otresli strahu pred spremembami in sodelovanjem. Samo tako bomo lahko Slovenijo dvignili med najuspešnejše evropske države, kamor tudi spada," je želja Andrijaniča.

V prihodnosti se želi vrniti v Slovenijo, a meni, da je pred njim še nekaj let v tujini | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl V prihodnosti se želi vrniti v Slovenijo, a meni, da je pred njim še nekaj let v tujini Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Bi se kdaj v prihodnosti vrnil v Slovenijo?

"Seveda se želim vrniti domov, a mislim, da je pred mano še kar nekaj let potepanja po tujini. Uživam v mednarodnih izzivih in okolju, ki kar poka od optimizma in priložnosti. Vsakič, ko se vrnem v Slovenijo, želim s sabo prinesti vsaj kanček te pozitivne energije," o prihodnosti pravi Andrijanič.

Bi danes, ko se ozre nazaj na vsa mesta, kjer je živel, še enkrat prehodil isto pot?

"Vsekakor! Prav vsem mladim toplo priporočam, da si pridobijo vsaj kakšno izkušnjo v tujini. Mislim, da je to najboljša, pa tudi najbolj zabavna šola za življenje. Nauči te širine in odprtosti, pa tudi trdega dela in skromnosti. Evropa brez meja je nekaj, o čemer so lahko prejšnje generacije samo sanjale, zato izkoristite priložnost in se podajte na tuje vsaj za kakšen študijski semester ali delovno prakso."

 

Ne spreglejte