Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Toronto Kanada Slovenci v tujini

Nedelja, 19. 11. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Kako se Eva znajde v velemestu, v katerem vlada huda konkurenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40

1

Eva Mencin | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Eva Mencin se je leta 2014 preselila v Toronto zaradi študija urbanega planiranja na fakulteti za okolje Univerze York. Trenutno obiskuje četrti letnik.

Študij v Kanadi je po njenih besedah zelo zahteven. Predavanja ima približno štirikrat na teden po tri ure. Končna ocena je vedno sestavljena iz množice nalog, testov in obveznega aktivnega sodelovanja na vajah. Tako na primer ni dovoljeno ponavljati končnih izpitov tako kot v Sloveniji. Vse moraš opraviti v enem poskusu, pripoveduje.

Delo z učenci v osnovni soli Tortuguero v Kostariki.  | Foto: Delo z učenci v osnovni soli Tortuguero v Kostariki.

"Standardi za sprejem na študij so bili zelo visoki"

"Moja odločitev za študij v tujini ni bila težka, saj sem že od zgodnjega otroštva živela v tujini in zaradi zaposlitve staršev sem obiskovala mednarodne šole v Turčiji, na Švedskem in v Argentini. Študij v Torontu sem izbrala zaradi kakovostne izobrazbe in večjih možnosti za zaposlitev. Standardi za sprejem na študij so bili zelo visoki, upoštevali so tako ocene kot reference," pravi.

Eva s prijateljico na obali zamrznjenega jezera Ontario. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Eva s prijateljico na obali zamrznjenega jezera Ontario. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Poleg študija dela za Kraljevi kanadski znanstveni inštitut. Delo jo zelo veseli, saj je povezano z njenim študijskim področjem. Ob tem poudarja, da je študentsko delo v Kanadi zelo regulirano, saj lahko vsak študent dela največ 20 ur na teden.

Kot pripravnica je delala v Kostariki in na Mauriciusu

Njena univerza ima veliko partnerjev za izmenjavo študentov v tujini, vendar je konkurenca za zasedbo teh mest zelo velika. Do zdaj je bila Eva na dveh izmenjavah.

Več mesecev je kot pripravnica kanadske organizacije, ki si prizadeva za ohranitev tropskih gozdov, delala v Kostariki, kjer je:

- sodelovala v raziskavah različnih vrst želv,

- v španščini učila biodiverziteto v osnovni šoli,

- učila angleščino

- ter bila nogometna trenerka za dekleta.

Bila je tudi pripravnica na univerzi Middlesex na Mauriciusu, kjer je delala kot raziskovalka.

Eva je tudi predsednica združenja slovanskih študentov, ki ima več kot 200 članov. V prostem času se druži s prijatelji, hodi v telovadnico, potuje, zelo rada pa tudi smuča in obiskuje prireditve, ki jih prirejajo slovenska kulturna društva.

Ekskurzija na Mauriciusu.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Ekskurzija na Mauriciusu. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Več kot polovica prebivalcev v Torontu rojenih zunaj Kanade

Toronto, kjer imajo sneg od novembra do aprila in je lahko pozimi tudi več kot –20 stopinj Celzija, je eno najbolj multikulturnih mest na svetu. Več kot polovica prebivalcev v Torontu je bilo rojenih zunaj Kanade, pravi Eva.

Dodaja, da so Kanadčani ponavadi zelo prijazni do tujcev. V Torontu so lani sprejeli več kot 50 tisoč priseljencev, saj "pri sprejemanju tujcev vidijo potencial in cenijo njihovo znanje in spretnosti, ki lahko pripomorejo k razvoju države".

Zaradi velike konkurence težko dobiti službo

"Za študijsko in delovno vizo se ponavadi čaka več kot tri mesece. Študijsko dovoljenje za prebivanje je veljavno, le dokler imajo študentje status študenta. Ko pa študentje uspešno opravijo fakulteto, imajo možnost, da se prijavijo še za delovno vizo, ki je veljavna tri leta. Seveda si je za to treba najprej poiskati ustrezno zaposlitev," je izpostavila.

V Kanadi so ljudje zelo delavni, tako kot v Sloveniji, pojasnjuje Eva, zato je zaradi velike konkurence zahtevno dobiti službo.

Eva na predstavitvi študentskih organizacij. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Eva na predstavitvi študentskih organizacij. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl
Eva s prijateljicami na nakupovalni ulici Yonge Street v središču Toronta. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Eva s prijateljicami na nakupovalni ulici Yonge Street v središču Toronta. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Kako je poskrbljeno za zdravstvo?

V Kanadi je po njenih besedah osnovno zdravstvo v veliki meri pokrito državno. Njena fakulteta, na kateri imajo tudi zdravnike, pokriva zdravstveno zavarovanje za vse študente.

Zdravstvo v Kanadi je res dobro, meni Eva, a dodaja, da so tako kot v Sloveniji tudi v Kanadi čakalne vrste.

Se bo vrnila v Slovenijo?

Izpostavila je še, da bi se bila v primeru dobre priložnosti za zaposlitev in strokovni razvoj v prihodnosti pripravljena tudi vrniti v Slovenijo.

 

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini.Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte