Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
15.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

14

Natisni članek

javnomnenjska anketa predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Marjan Šarec

Petek, 10. 11. 2017, 15.44

6 let, 5 mesecev

"Verjetnost za Šarčevo zmago je izjemno majhna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

14

Predsedniške volitve 2017, Cankarjev dom. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih je za PRO Plus naredila Mediana, v predsedniški tekmi vodi Borut Pahor z 48,6 odstotka glasov, Marjan Šarec pa je prepričal 44,5 odstotka volilnih upravičencev. Ob upoštevanju le opredeljenih volivcev bi Pahor na volitvah dobil 52 odstotkov glasov, a razlika med Pahorjem in Šarcem je premajhna za dokončno napoved zmagovalca.

Raziskava, ki so jo naredili na vzorcu 893 polnoletnih Slovencev, kaže na izjemno tesen izid nedeljskih volitev. Vse javnomnenjske raziskave zmago sicer napovedujejo aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju, a to, sodeč po raziskavi Mediane, še ne pomeni zanesljivo, da bo tudi prihodnjih pet let opravljal predsedniško funkcijo.

Ob mogočih statističnih odstopanjih naj bi se Pahorjev končni rezultat gibal med 48 in 56,4 odstotka, medtem ko naj bi se za Šarca odločilo od 43,6 do celo 52 odstotkov vseh volivcev.

Pahor je moral ostati konsistenten, ker je že v drugi krog prišel s 350 tistoč glasovi, pravi Andraž Zorko. | Foto: Ana Kovač Pahor je moral ostati konsistenten, ker je že v drugi krog prišel s 350 tistoč glasovi, pravi Andraž Zorko. Foto: Ana Kovač Zorko: Zmaga Šarca je skoraj nemogoča

Kljub temu da sta kandidata zelo izenačena, politični analitik Andraž Zorko iz družbe za trženjsko svetovanje in trženjske raziskave Valicon pravi, da bazen volilnih upravičencev, ki bodo v nedeljo izrazili svoje mnenje, preprosto ni dovolj velik, da bi zmago omogočili Šarcu. "Pahor je v prvem krogu dobil skoraj enkrat več glasov kot Šarec, zato je verjetnost izjemno majhna," meni Zorko.

Zorko pojasnjuje, da Šarec v obdobju med obema krogoma volitev svojih volivcev ni nagovarjal. "To pomeni, da je računal na volivce, ki so se v prvem krogu odločili za koga izmed preostalih kandidatov." Po mnenju analitika bo dve tretjini volivcev, ki so glasovali za nekoga tretjega, izbralo Šarca, preostalo tretjino bo pobral Pahor.


Preberite še:

-> Koga nočete za predsednika #anketa
-> Pahor je ranljiv, a tudi Šarec ima več težav #foto #video

-> Kučan je Pahorja napadel, ker osebno ne bi prenesel, da še kdo drug zmaga v prvem krogu


"Ne eden ne drugi ni pokazal ničesar novega"

Po Zorčevem mnenju se je drugi del kampanje zares odvijal le v zadnjem tednu, bistvenih premikov ni bilo. "Ne eden ne drugi ni pokazal ničesar novega," pravi Zorko. Sam je mnenja, da je to za Pahorja edina zanesljiva taktika, če želi zmagati. "Kakršnikoli radikalni zasuki njegove kampanje bi lahko bili zelo tvegani. Moral je ostati konsistenten, ker je že v drugi krog prišel s 350 tistoč glasovi."

"Tudi Šarec ni storil prav veliko," meni Zorko. Zaradi manjšega števila kandidatov se je zdelo, da je bolj v ospredju. "Pri Šarcu so želeli z nekim ljudskim diskurzom v zadnjih tednih Pahorja prikazati kot neljudskega človeka, kar je po mojem mnenju zgrešeno."

V primerjavi z zadnjimi predsedniškimi volitvami pred petimi leti Pahor v drugem krogu svojih volivcev ni izgubljal tako drastično kot njegov tedanji tekmec Danilo Türk. Veliko volivcev v prvem krogu ni oddalo svojih glasov, misleč, da je zmaga Pahorja zagotovljena, pravi Zorko. "Zdaj bodo ti vseeno prišli in glas oddali zanj. Pahor mora ohraniti svoje volivce, še kakšnega dodati in njegova zmaga je zanesljiva."

Ali Marjan Šarec osebne povezave v Kamniku res prepleta z občinskimi posli? Se spomnite dragih nakupov s službeno kartico predsednika republike v času Danila Türka? Kaj pa urad Boruta Pahorja? Kako so poslovali zadnjih pet let? Kako službeno kartico uporablja politik, ki pravi, da si kavice plačuje sam?

Zgodbe v studiu analizirajo trije komentatorji: legendarni poslanec Ivo Hvalica, strokovnjak za javno nastopanje Saša Županek in preiskovalni novinar portala Siol.net, ki je razgalil ozadje afere Teša 6, Primož Cirman.

Z nami bosta v živo štaba obeh predsedniških kandidatov. V živo s terena tudi o zadnjih raziskavah pred odprtjem volišč.

Glejte oddajo Predsednik brez cenzure ob 20.07 na Planet TV.
Ne spreglejte