Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
7.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Marjan Šarec Borut Pahor

Petek, 10. 11. 2017, 7.10

6 let, 5 mesecev

Tekma med Pahorjem in Šarcem bo zelo tesna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Borut Pahor in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

V nedeljo bo aktualni predsednik republike Borut Pahor osvojil večino glasov, kaže volilna anketa, ki jo je za medijsko hišo PRO Plus izvedla Mediana. To pa ne pomeni, da je zmagovalec že znan, saj v primeru mogočih odstopanj obstaja tudi možnost, da bo ključ do predsedniške palače dobil Šarec.

Raziskava, ki so jo naredili na vzorcu 893 polnoletnih Slovencih, kaže na izredno tesen izid nedeljskih volitev. Danes bi se za Boruta Pahorja odločilo 48,6 odstotka volilnih upravičencev, za njegovega tekmeca Marjana Šarca pa 44,5 odstotka.

Če iz analize odstranimo neopredeljene, bi ponovni mandat dobil Borut Pahor z 52,2-odstotno podporo, Marjana Šarca bi izglasovalo 47,8 odstotka vseh volivcev.

A to še ne pomeni, da je že znano, kdo bo prihodnjih pet let opravljal predsedniško funkcijo. Ob mogočih statističnih odstopanjih naj bi se Pahorjev končni rezultat gibal med 48 in 56,4 odstotka, medtem ko naj bi se za Šarca odločilo od 43,6 do celo 52 odstotkov vseh volivcev.

Pahorja naj bi bolj podpirale ženske

Kot piše Delo, Pahor lahko računa na zmago v šestih volilnih enotah od osmih, Marjan Šarec v dveh, in sicer Kranj in Ljubljana Center. Pahorja naj bi bolj podprle ženske, moški pa so nekoliko bolj naklonjeni Šarcu. Med neopredeljenimi je največ podpornikov stranke SDS.

Če se bodo udeležili volitev, bodo njihovi glasovi najverjetneje šli k Pahorju, je pa veliko vprašanje, kaj se bo zgodilo z glasovi desnice do volilne nedelje. Po pozivu NSi, naj volivci izkoristijo svojo demokratično pravico, je glede na podatke ankete mogoče pričakovati, da lahko sedanji predsednik računa tudi na večino glasov podpornikov NSi in veliko glasov podpornikov SD, DeSUS in SMC.

Volilna napoved, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer oblikovala Ninamedia, kaže, da bi v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev zmagal Pahor, a se je od oktobrskega merjenja razpoloženja volivcev podpora povečala Šarcu.

Vse bo, tako kot v prvem krogu, očitno znova odvisno predvsem od volilne udeležbe. V anketi so spraševali tudi po udeležbi, pri čemer je več kot 48 odstotkov anketiranih navedlo, da se bodo volitev zagotovo udeležili, desetina vprašanih pa se v nedeljo ne bo odpravila na volišče.

Ninamedia je anketiranje izvedla med 7. in 9. novembrom na vzorcu 833 oseb.

V drugem krogu volitev za predsednika republike se zmaga tudi po anketi, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, obeta aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju. Zanj bi po izsledkih ankete volilo 45,6 odstotka vprašanih, medtem ko bi 32 odstotkov svoj glas oddalo kamniškemu županu Marjanu Šarcu.

Telefonsko anketo je agencija Parsifal opravila med 6. in 8. novembrom na vzorcu 792 anketirancev.

 

Ne spreglejte