Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
22.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

15

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 spor Milan Kučan Borut Pahor

Petek, 27. 10. 2017, 22.10

6 let, 5 mesecev

Kučan proti Pahorju: Ni res, da sem na čelo vlade postavljal Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

15

Milan Kučan | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan priznava, da je pred volitvami 2012 Borutu Pahorju povedal, da se bo pridružil pobudi, ki bi prepričala Zorana Jankovića, naj kandidira. A to ni bilo dejanje iz ozadja, temveč odkrit pogovor, je zapisal v odzivu na izjavo Pahorja na četrtkovem soočenju predsedniških kandidatov. Kučan pri kritikah na račun aktualnega predsednika države sicer vztraja.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je pred prvim krogom predsedniških volitev ostro kritiziral aktualnega predsednika Boruta Pahorja, češ, da je ta s svojim molkom in ignoranco različnim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov.

"Pahor je dosledno molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, ki jim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teša 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne," je prepričan Kučan.

"Ni šlo za dejanje nekoga iz ozadja, ampak odkrit pogovor"

Pahor je nato na včerajšnjem predsedniškem soočenju na komercialni televiziji na vprašanje, ali je res, da je proti koncu vlade, ko so ga rušili Gregor Golobič, Katarina Kresal in vsi preostali, prišel do njega Kučan in dejal, da je zanj bolje, da odstopi in da bodo namesto predsednika vlade postavili Zorana Jankovića, kratko odgovoril: "Približno tako." "Kot so bile približne tudi trditve o stricih iz ozadja v prejšnji kampanji," je k temu danes dodal Kučan.

"Res sem Borutu Pahorju prišel povedat, da se bom pridružil pobudi pokojnega Franceta Bučarja, ki je, razočaran nad vodenjem koalicijske vlade Boruta Pahorja, zbral skupino uglednih ljudi, da bi prepričali ljubljanskega župana Jankovića, naj kandidira na državnozborskih volitvah. To ni bilo dejanje nekoga iz ozadja, temveč moj odkrit pogovor z Borutom Pahorjem," pojasnjuje Kučan.


Preberite še:

-> Kučan z ostrimi besedami napadel Pahorja

-> Janša: Ko smo podprli Pahorja, smo naredili napako


Kučan: To ni bilo postavljanje vlade Zorana Jankovića

Ob tem dodaja, da je to imel za svojo dolžnost, ker je pred volitvami podpiral koalicijo SD, LDS in Zares. "Vsekakor pa to ni bilo nikakršno postavljanje vlade kogar koli, tudi vlade Zorana Jankovića ne," je zapisal Kučan, ki se ob tem sprašuje, kdo lahko postavi kogar koli za predsednika vlade, razen volivcev.

Kot je še zapisal Kučan, s kritično izjavo pred prvim krogom volitev ni pozval ljudi, naj ne volijo Pahorja, temveč je zgolj ponovil vprašanje izpred petih let, koga je Pahor takrat mislil s strici iz ozadja.

Kučan še vedno vztraja pri kritikah na račun Pahorja. | Foto: STA , Kučan še vedno vztraja pri kritikah na račun Pahorja. Foto: STA ,

Pri svoji kritiki na račun aktualnega predsednika države sicer vztraja tudi danes. "Od predsednika republike pa pričakujem natančnost, resnicoljubnost in odkritosrčnost," je navedel.

Ob tem je izrazil tudi začudenje nad Pahorjevo oceno, da kritika njegovega predsednikovanja avtomatično pomeni podporo njegovemu protikandidatu Marjanu Šarcu

Pahorjeva namigovanja o tem, kateri politični struji naj bi pripadal Šarec, je hkrati označil za neutemeljena in zavajajoča. "Tovrstna podtikanja ohranjajo stare politične vzorce personalnih delitev, v katerih tranzicijska politika išče razlog svojega obstoja, Sloveniji pa žal natika zanko zatohlosti," je še dodal.

Ne spreglejte