Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
19.59

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

6

Natisni članek

Marjan Šarec Borut Pahor predsedniške volitve 2017

Petek, 10. 11. 2017, 19.59

6 let, 5 mesecev

Predsednik brez cenzure

Dve neprijetni zgodbi za Pahorja in Šarca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

6

Borut Pahor in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

"Pahor ima specifičen odnos do denarja. Vedno je živel od proračunskih sredstev," je o aktualnem predsedniku v predvolilni oddaji Predsednik brez cenzure na Planet TV dejal nekdanji poslanec Ivo Hvalica. Novinar Primož Cirman je v primeru kamniške komunale in odločitvah Marjana Šarca videl podoben model županovanja, kot ga ima v Ljubljani Zoran Janković.

Predvolilna oddaja je bila sestavljena iz treh sklopov. V prvem so komentatorji v studiu, legendarni poslanec Ivo Hvalica, strokovnjak za javno nastopanje Saša Županek in Primož Cirman, preiskovalni novinar Siol.net, ki je razgalil ozadje afere Teš 6, postavljali vprašanja vodjema obeh štabov Dušanu Kumerju (Pahorjev štab) in Branetu Kralju (Šarčev štab).

Na videz odločena tekma postala napeta

Sledila sta sklopa z neprijetnima zgodbama o Pahorju in Šarcu. V oddaji so govorili tudi o tem, kakšna sta kandidata zasebno.

Pred tremi tedni, po prvem krogu volitev, je imel Pahor pred Šarcem na videz udobno prednost, zdaj pa ankete kažejo, da sta si kandidata precej blizu. Kaj je razlog, da je na videz odločena tekma postala tako napeta? 

"Glasovi desnice so zdaj okrepili gospoda Šarca"

"V prvem krogu je bilo še sedem drugih kandidatov in njihovi glasovi se bodo v drugem krogu bolj prelili k Šarcu," pravi Andrej Zorko z agencije Valicon. S tem se strinja tudi Ivo Hvalica: "Prej je bilo devet kandidatov in glasovi desnice so zdaj okrepili gospoda Šarca. Morda je nekaj dobil tudi Pahor, a za zdaj kaže, da je glavnina glasov desnice šla Šarcu."

V dvoboju Davida in Goljata se lahko Goljat premaga sam

"Za drugi krog je bil napovedan dvoboj Davida in Goljata in že takrat sem povedal, da se lahko Goljat premaga sam. Šarec se je izkazal tudi z retoričnimi spretnostmi, česar morda številni ljudje niso pričakovali," pa pravi strokovnjak za javno nastopanje Saša Županek, temu mnenju pa je prikimal tudi Primož Cirman, ki meni, da se je Šarec po prvem krogu volitev dokončno otresel podobe šaljivca in se potrdil kot povsem legitimen kandidat.

Vprašanja za vodji obeh štabov 

Z nami sta bila v živo vodji obeh štabov: Dušan Kumer za Boruta Pahorja in Brane Kralj za Marjana Šarca. Vodjema obeh volilnih štabov so vprašanja postavljali tudi gostje v studiu. Županka je tako zanimalo, kdo skrbi za stilsko podobo obeh kandidatov, Hvalico je zanimal kar Kumer sam, in sicer ga je vprašal, zakaj se je spet politično aktiviral. Cirmana je zanimalo, zakaj si je Šarec poskušal pridobiti podporo nekaterih županskih kolegov, ki so v kazenskih ali predkazenskih postopkih.


Pahorjeva neprijetna zgodba: primeri na računskem sodišču

Nakup službenega kombija, najem parkirnih prostorov na Tržaški v Ljubljani, najem podjetja za vzdrževanje informatike in večerja na račun davkoplačevalcev. To so štirje primeri, ki so jih preiskovali pri računskem sodišču v obdobju Pahorjevega predsedovanja.

Odziv urada predsednika republike na nakup službenega kombija: glede na namen in uporabo je bil osnovni pogoj zagotoviti vozilo s primerno tehnološko, ekološko in varnostno opremo.

Odziv urada predsednika republike o najemu podjetja za vzdrževanje informatike: urad predsednika republike bo pri naslednjem javnem naročilu upošteval priporočilo in javno naročilo oddal po sklopih.

Ob tem je v enem primeru pozabil vključiti tudi protikorupcijsko klavzulo, ki bi sicer morala biti v vsaki najemni pogodbi javnega značaja. Pahor je na zagovoru dejal, da so klavzulo pozabili vključiti v pogodbo.

"Pahor preveč rine v intimni prostor svojih gostov"

"Pahor ima specifičen odnos do denarja. Vedno je živel od proračunskih sredstev," je o aktualnem predsedniku povedal Hvalica.

Županek je pod drobnogled vzel rokovanje Pahorja s svojimi mednarodnimi gosti. "Vedno me je motilo njegovo rokovanje. V posnetku je vsem tujim politikom preveč rinil v njihov intimni prostor. To se v poslovnem svetu naj ne bi delalo," je dejal Županek.

Po mnenju Cirmana imamo v Sloveniji tri vrste politikov. "Prve večja afera odnese iz politike, drugi sta Janez Janša in Zoran Janković, ki ju vsaka afera še dodatno krepi, tretji pa je Pahor, ki si včasih prav želi narediti kakšno napako, da se lahko nato opravičuje. Nihče se ne opravičuje tako dobro kot on," je dejal Cirman.


Šarčeva neprijetna zgodba: kamniška komunala

Zgodba o podjetju Komunalnega podjetja Kamnik ni zgodba o korupciji, ampak zgodba naključij. Vsaj tako trdi predsedniški kandidat Marjan Šarec.

Kamniški župan Šarec je v začetku maja zaposlenim v občinski upravi prepovedal, da pri javnih naročilih zbirajo tudi ponudbe Komunalnega podjetja Kamnik. Dobra dva tedna pozneje je prepoved preklical. Vmes so se v komunali zgodile pomembne lastniške spremembe: večinski lastnik je postalo podjetje Šarčeve znanke Anče Cvirn Ci&CA.

Šarec povezave z družino Cviren zanika. Na vprašanje novinarjev Siol.net, ali pozna Gregorja in Ančo Cvirn, je Šarec odgovoril, da jih pozna. "Ne bi rekel, da smo prijatelji," je odgovoril Šarec.

"Šarec je bil v tem primeru neroden. Politik bi moral to natančneje pojasniti," meni Hvalica.

Skeptičen je bil tudi Cirman. "Govoric je ogromno. V odgovoru motita dve stvari: od obeh dopisov je minilo le 14 dni. Težko verjamem, da se je v tako kratkem času veliko spremenilo v delovanju enega podjetja," je dejal Cirman. Po njegovem je model županovanja Šarca v Kamniku v določenih pogledih Zoranu Jankoviću v Ljubljani.


-> Koga nočete za predsednika? #anketa
-> Pahorja hvali njegov svetovalec, Šarca pa tašča #video


Kakšna sta zasebno: Pahor svojo zasebnost skrbno varuje, Šarec za odtenek manj

Predsednik Pahor svojo zasebnost precej dobro brani pred zvedavimi pogledi, bolj oseben pogled na Pahorja sta predstavila Ernest Petrič s kratkim življenjepisom in nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor z dvema anekdotama.

Hvalica s Pahorjevo galantnostjo (pošiljanje šopkov rož hrvaški kolegici) nima težav. "To je način, ki pri robatih Slovencih morda deluje malo nenavadno, a Pahor je mojster plasiranja svoje podobe v medije," je povedal nekdanji poslanec. Cirman je ugotavljal, da so tako zadržanost glede zasebnosti kot njegovi nastopi v javnosti del stila "s tem nimam nič" in da si Pahor predvsem želi "svojo podobo ohraniti nedotaknjeno".

Šarec javnost spusti bližje, v obdobju kampanje smo večkrat videli njegovo taščo, ki je tokrat razkrila tudi, da je Šarec zdaj mojster žara, po tem, ko ga je tega naučila ona. V osebnem stiku Šarec deluje odločno, je artikuliran in elokventen, v soočenjih pa je večkrat drugače, "zmrzne", kot Šarca ocenjuje Cirman, ki si tega ne zna pojasniti.

Šarec je v kampanji ugotovil, da ko najde šibko točko pri Pahorju, pri njej vztraja, je opazil Županek, Hvalica pa, da v začetku kampanje pri Šarcu ni opazil, da je poklicni igralec, zdaj pa to vidi.

Ne spreglejte