Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2022,
14.35

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

4

Natisni članek

hotel Velika Planina Hotel Šimnovec

Petek, 20. 5. 2022, 14.35

1 leto, 11 mesecev

Na Veliki planini se obeta izjemna investicija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

4

Hotel Šimnovec | Po dolgih letih čakanja se je za vstopni objekt na Veliko planino, hotel Šimnovec, zgrajen po zamislih Plečnikovega učenca, arhitekta Vlasta Kopača, začelo novo obdobje.  | Foto Hotel Šimnovec

Po dolgih letih čakanja se je za vstopni objekt na Veliko planino, hotel Šimnovec, zgrajen po zamislih Plečnikovega učenca, arhitekta Vlasta Kopača, začelo novo obdobje.

Foto: Hotel Šimnovec

Novi lastnik hotela Šimnovec na Veliki planini je podjetje Alpine Adria, turizem, d.o.o., ki želi hotel spoštljivo obnoviti, razvijati trajnostni turizem ter v sodelovanju vseh deležnikov pomagati ohranjati kulturno in naravno bogastvo Velike planine.

Pred dnevi je s prejšnjim lastnikom Aedium Fabulae finančna družba d.o.o. uredil vse pogodbene obveznosti za prenos lastništva hotela s pripadajočim zemljiščem. Novi lastnik želi Šimnovcu povrniti nekdanjo podobo, hotel pa kot vzoren primer trajnostnega, do narave in kulturne dediščine spoštljivega turizma vrniti na turistični zemljevid Kamnika in Slovenije. Šimnovec je v zadnjih desetletjih nespodobno propadal in danes kot degradirana stavba kazi podobo neokrnjene narave na Veliki planini.

Prenova končana do spomladi 2024

"Investicija bo vključevala celovito prenovo in energetsko sanacijo. Upoštevali bomo vse predpise in ohranjali avtentičnost objekta, varovali bomo dragocene vodne vire in spoštovali najvišja merila glede materialov in načina gradnje. Kar zadeva časovnico sanacije in višino vložka, pa je realizacija odvisna od predhodnih postopkov, dogovorov z deležniki in hitrosti pri pridobitvi potrebnih dovoljenj. Verjamemo, da bo tudi občina Kamnik projekt spoznala za vrednega ustrezne pozornosti in podpore," pravi predstavnik podjetja Alpine Adria Tone Rode. V podjetju pričakujejo, da bodo do začetka prihodnjega leta pridobili potrebna dovoljenja, nato pa v letu dni izvedli prenovo v skladu z načrti. Ocenjujejo, da bo ta končana spomladi 2024.

Janez Šušteršič
Novice Besede ekonomista Šušteršiča, ki močno odmevajo na družbenih omrežjih #video

Z novim lastnikom se obetajo lepši časi

Po dolgih letih čakanja se je za vstopni objekt na Veliko planino, hotel Šimnovec, zgrajen po zamislih Plečnikovega učenca, arhitekta Vlasta Kopača, začelo novo obdobje. Šimnovec je bil v preteklosti priljubljena turistična točka na Veliki planini, v zadnjih desetletjih pa je žalostno propadal. S tem se je izgubljalo tudi njegovo izročilo kulturne dediščine in vpetosti v naravno krajino Velike planine. Z novim investitorjem se hotelu končno obetajo boljši časi in konec propadanja.

Hotel Šimnovec | Foto: Hotel Šimnovec Foto: Hotel Šimnovec

Kmalu konec propadanja Hotela Šimnovec 

Lastnik hotela s pripadajočim zemljiščem je z nakupom postalo podjetje Alpine Adria, d.o.o., ki je bilo ustanovljeno z namenom razvoja trajnostnega in ekološkega turizma v Sloveniji. Šimnovec je trenutno v slabem stanju, objekt je degradiran, okolica zanemarjena, zato bo prvi in najpomembnejši korak njegova temeljita prenova. Investitor pričakuje, da bo to lahko začel v začetku prihodnjega leta, takoj po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj. Investicija bo vključevala celovito prenovo in energetsko sanacijo. V dialogu z okolico bo ohranjala avtentičnost izvornega objekta, varovala dragocene vodne vire ter spoštovala najvišja merila glede materialov in načina gradnje. Z obnovo želijo dokazati pravilnost usmeritve v ekološko, trajnostno in sonaravno delovanje, je povedal predstavnik podjetja Alpine Adria Tone Rode.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Golob šef poslancev Gibanja Svoboda. V SDS spremembe.
"Turistična ponudba na tem območju je vselej temeljila na naravi, do okolja in zdravja prijazni ponudbi ter na odprtosti lokalni javnosti," pravijo v podjetju Alpine Adria. 

Načrti s Šimnovcem želijo tudi v polnosti upoštevati smernice Občine Kamnik, ki v zadnjem času strateško in preudarno izboljšuje pogoje za razvoj vzdržnega sonaravnega turizma, še posebej na kraljici kamniških gora, Veliki planini. Strategija omejuje posege v naravo, kakršnokoli gradnjo in tudi širitev obstoječe ponudbe, usmerjena pa je v razvoj in ureditev obstoječega stanja.  

Za ljubitelje neokrnjene narave in v skladu z njo 

Alpine Adria z investicijo načrtuje, da bo po prenovi v Šimnovcu gostom na voljo od 15 do 20 sob, restavracija bo sprejela od 30 do 40 gostov, še enkrat toliko pa jih bo lahko uživalo ob čudovitih razgledih na terasi. Gostinsko dejavnost bodo spremljale sprostitvene in rekreacijske dejavnosti. Teraso bo mogoče izkoristiti tudi za raznovrstne kulturne, glasbene in druge izkušnje, ne le za hotelske goste, poudarja Rode. Vse našteto bo potekalo v skladu z načeli ekološkega, vzdržnega in do kulturne dediščine spoštljivega turizma, ki lahko gostom ponudi storitve, prilagojene in podrejene okolju, v katerem je.

"Novi Hotel Šimnovec bo Veliki planini in njeni celotni skupnosti, enkratnemu slovenskemu turističnemu ekosistemu, zagotovil nadzorovano število izbranih gostov, njegova obnova pa bo označila konec uničevanja in degradacije tega dragocenega slovenskega turističnega bisera," sporoča investitor.  
Ne spreglejte