Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2024,
8.28

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
dodatno zdravstveno zavarovanje Zavarovalnica

Natisni članek

Nedelja, 2. 6. 2024, 8.28

1 mesec, 3 tedne

Toliko je zavarovalnice "stala" ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
evro denar | Skupaj so zavarovalnice v prvem četrtletju letos obračunale 381 milijonov evrov bruto odškodnin. To je 75 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov manj kot pred letom dni. | Foto Reuters

Skupaj so zavarovalnice v prvem četrtletju letos obračunale 381 milijonov evrov bruto odškodnin. To je 75 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov manj kot pred letom dni.

Foto: Reuters

Zavarovalnice s sedežem v Sloveniji so v prvem četrtletju 2024 obračunale za skupaj 639 milijonov evrov bruto premij, kar je 89 milijonov evrov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2023. Glavni razlog za takšen upad je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ugotavlja Agencija za zavarovalni nadzor.

Potem ko so v prvem četrtletju lani znašale 175 milijonov evrov, so se bruto obračunane premije zdravstvenih zavarovanj v prvem četrtletju letos ustavile pri 15 milijonih evrov.

Na drugi strani so se v omenjenem obdobju najbolj povečale bruto obračunane premije avtomobilskega kaska ter obveznega avtomobilskega zavarovanja. Pri obeh vrstah zavarovanj so glavni razlog za rast višje cene nadomestnih delov, so pojasnili na agenciji.

Razmeroma kratek čas?

Pri življenjskih zavarovanjih so najbolj porasle bruto obračunane premije zavarovanj, vezanih na enoto investicijskih skladov. To je predvsem posledica poslovnih strategij življenjskih zavarovalnic.

Zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so se zmanjšale tudi izplačane odškodnine. Če je bilo v prvem četrtletju 2023 pri zdravstvenih zavarovanjih še za 172 milijonov evrov bruto obračunanih odškodnin, jih je bilo v enakem obdobju leta 2024 le še za 42 milijonov evrov, so zapisali na agenciji in spomnili, da ima večina zdravstvenih zavarovanj razmeroma kratek čas od nastanka škodnega dogodka do izplačila odškodnine.

Za 381 milijonov evrov odškodnin

Skupaj so zavarovalnice v prvem četrtletju letos obračunale 381 milijonov evrov bruto odškodnin. To je 75 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov manj kot pred letom dni.

Pri tem so se povečale bruto obračunane odškodnine avtomobilskega kaska, drugih škodnih zavarovanj ter zavarovanj požara in elementarnih nesreč. Glede zadnjih so na agenciji pojasnili, da se zaradi daljšega časa od nastanka škodnega dogodka do izplačila odškodnine nanašajo na posledice lanskoletnih katastrofalnih vremenskih ujm.

Michal Maco
Novice Michal Maco iz Corwina: Bil sem presenečen, da v Sloveniji ni več podjetij z Zahoda #intervju
Soseska Kvartet. Stanovanje nepremičnine nepremičnina novogradnja blok
Novice V Sloveniji je praznih več kot 160 tisoč stanovanj
beograd mesto srbija
Novice Paradoks: stanovanja kupujejo z gotovino, hrano pa s kreditom
Ne spreglejte