Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
16. 10. 2015,
14.03

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance dražba stanovanj Ljubljana MOL nepremičnine

Petek, 16. 10. 2015, 14.03

8 mesecev, 1 teden

Stanovanje v Stari Ljubljani na prodaj po izklicni ceni 70 tisoč evrov (foto)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Starem trgu je po izhodiščni ceni 70 tisoč evrov na prodaj enosobno stanovanje, ki je potrebno temeljite prenove. Kdo bo na dražbi za staro meščansko stanovanje ponudil največ, bo znano v četrtek.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) do 22. oktobra zbira zavezujoče ponudbe za prodajo 51 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Stari Ljubljani. Enosobno stanovanje je v drugem nadstropju meščanske hiše zgrajene sredi 18. stoletja na Starem trgu 21, kjer je v pritličju objekta tudi gostilna Druga violina.

Izhodiščna cena zanj v drugem ponovljenem zbiranju ponudb je postavljena pri 69.500 evrih, na prodaj je po načelu videno – kupljeno. V prvem poskusu je bila cena višja za 15 odstotkov, a za dobrih 81 tisoč evrov niso prejeli nobene ponudbe. Tokrat je zanimanja več, zato je prodajalec minuli teden organiziral dva ogleda nepremičnine. Dodatnih ogledov ne načrtujejo.

Stroški prenove lahko dosežejo do 50 tisoč evrov Gre za staro meščansko stanovanje s predprostorom in večjo sobo, a brez kopalnice in sanitarij. V preteklosti se je uporabljalo kot atelje, zdaj pa je že več let prazno. Stanovanje z visokimi stropi, ki je obrnjeno na Stari trg, zahteva temeljito prenovo. Koliko, nam na stanovanjskem skladu niso znali pojasniti, po besedah nepremičninskih strokovnjakov pa lahko znesek takšne prenove znaša tudi do 50 tisoč evrov.

Etažna lastnina v stavbi še ni vzpostavljena, tako da stanovanje še ni vpisano v zemljiško knjigo. Trenutno na sodišču poteka nepravdni postopek za vzpostavitev etažne lastnine na podlagi Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine (ZVEtL). Stavba je vpisana zgolj v kataster, energetska izkaznica pa ni potrebna, ker je stavba kulturni spomenik. Prodajalec se zavezuje, da bo izbranemu kupcu priskrbel vse potrebne dokumente za vpis v zemljiško knjigo.

Srečni izbranec bo moral kupnino poravnati v 30 dneh Izbrani kupec, ki bo ponudil najvišjo ceno – ta ne sme biti nižja od objavljene izhodiščne cene –, bo moral prodajno pogodbo podpisati v 15 dneh po opravljenem izboru. Plačilo celotne kupnine bo moral poravnati v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, h končnemu znesku pa bo moral prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami.

Javno odpiranje ponudb bo potekalo 22. oktobra ob 10.30 na sedežu ljubljanskega stanovanjskega sklada. V primeru, da bo stanovanjski sklad prejel več ponudb, bodo takoj po končanem postopku odpiranja ponudb z zainteresiranimi ponudniki opravljena še pogajanja o ceni po pravilih javne dražbe.

Ponudniki bodo o izbiri obveščeni v roku 15 dni od javnega odpiranja prispelih ponudb oziroma izvedenih pogajanjih.

Za sodelovanje v javni ponudbi je potrebno plačilo varščine Zainteresirani kupci morajo za sodelovanje na javnem zbiranju ponudb vplačati varščino v višini desetih odstotkov izhodiščne cene (6.950 evrov) in jo nakazati na račun JSS MOL do 22. oktobra do 9. ure.

Če izbrani kupec v predpisanem roku ne sklene pogodbe ali ne plača kupnine, prodajalec varščino obdrži. Neizbranim kupcem bodo varščino brez obresti vrnili v osmih dneh po opravljenem izboru.

Za kvadratni meter do 2.300 evrov Na največjem slovenskem portalu nepremičnine.net trenutno ni ponudbe enosobnih stanovanj v Stari Ljubljani. Po kvadraturi primerljivo stanovanje, a obnovljeno in takoj vseljivo, na Bavarskem dvoru je na prodaj za 145 tisoč evrov, na Šubičevi ulici pa za 155 tisočakov. Po besedah nepremičninarjev se cene stanovanj v strogem središču prestolnice gibljejo med dva tisoč in 2.300 evri, odvisno od mikrolokacije, dostopa, sončne svetlobe …

Če stroškom nakupa stanovanja po izklicni ceni prištejemo še stroške obnove, je lahko torej končni znesek primerljiv tržnim cenam rabljenih stanovanj, ki jih prodajajo v tem delu Ljubljane.

Ne spreglejte