Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 11. 2023,
12.43

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Trajnost digisvet Univerza v Ljubljani Marko Topič Emilija Stojmenova Duh Igor Papič Andrej Kos digitalni prehod Zeleni prehod Zeleni prehod Fakulteta za elektrotehniko

Petek, 17. 11. 2023, 12.43

2 meseca

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko odprla Mission Future Hub

Spodbuda ustvarjalnim idejam in mladim talentom, ki ustvarjajo trajnostno razliko

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Mission Future Hub | Slovesno odprtje ustvarjalnega središča za zeleni in digitalni prehod Mission Future Hub | Foto Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Slovesno odprtje ustvarjalnega središča za zeleni in digitalni prehod Mission Future Hub

Foto: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Technologies Austria sta sklenila strateško partnerstvo na področju elektrotehnike, ki bo študente, raziskovalce in predstavnike industrije spodbujalo k trajnostnim inovacijam.

Tako so med drugim odprli Mission Future Hub – prostor za aktivno mreženje udeležencev inovacij za digitalni in zeleni prehod, v katerem bo raziskave in razvoj financiralo sodelujoče avstrijsko podjetje.

Večplastno sodelovanje

Cilj partnerstva ni samo združevanje pametnih tehnologij, konkurenčnih evropskih inovacij in visoko usposobljenih strokovnjakov, ki so nujni za doseganje trajnostnih zavez in ciljev, temveč tudi spodbujati poučevanje, usposabljanje in mreženje.

Prof. dr. Andrej Kos (desno), predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je koordinator sodelovanja fakultete s podjetjem Infineon. | Foto: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Prof. dr. Andrej Kos (desno), predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je koordinator sodelovanja fakultete s podjetjem Infineon. Foto: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Sklenjeno partnerstvo in mednarodno sodelovanje sta nadaljevanje sodelovanja podjetja Infineon Austria v projektu skupnega evropskega interesa na področju mikroelektronike (ang. IPCEI ME), so pojasnili ob odprtju novega središča.

Papič: Pomemben prispevek k trikotniku znanja

Na slavnostnem dogodku so bili navzoči izvršna direktorica Infineon Technologies Austria AG Sabine Herlitschka, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marko Topič ter predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko Andrej Kos, ki je tudi koordinator tega sodelovanja.

Andrej Kos
Novice Brez digitalno pismenih ljudi ni pametnih skupnosti

Minister Papič je novo partnerstvo ocenil kot pomemben prispevek k trikotniku znanja (visoko šolstvo, znanost, inovacije), ki je odločilnega pomena za zeleni in digitalni prehod. "Kar je še posebej pomembno, pri tem ne bodo sodelovali le že oblikovani strokovnjaki, temveč tudi študenti, ki ne bodo pridobili le dragocenih izkušenj in znanja, temveč tudi zavedanje, da lahko aktivno sodelujejo pri oblikovanju prihodnosti," je med drugim izpostavil.

Deset let sodobnih inovativnih pristopov

Med temami, s katerimi se bodo ukvarjali v novem partnerstvu, so energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije, elektromobilnost, umetna inteligenca, internet stvari (IoT) ali kvantne raziskave.

Seeds for the Future
Novice Slovenija ima potencial, toda …

"Za fakulteto je zelo pomembno dolgoročno regionalno in mednarodno sodelovanje na visokotehnoloških področjih, saj tako stalno izboljšujemo izobraževalni proces in v svoje delovanje vključujemo vrhunske raziskave," je izpostavil Andrej Kos in spomnil, da so se z vključevanjem sodobnih inovativnih pristopov v vsa področja delovanja fakultete začeli intenzivno ukvarjati pred več kot desetimi leti, ko so ustanovili prvi odprti laboratorij na Univerzi v Ljubljani – Makerlab.

Ne spreglejte