Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
1. 3. 2019,
16.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

5

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna Eurosender startup podjetništvo

Petek, 1. 3. 2019, 16.32

5 let, 1 mesec

Slovenija zna!

Slovenca v nekaj letih od prodajalcev rokavic do šefov multinacionalke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

5

Tim Potočnik, Jan Štefe, Eurosender | Tim Potočnik (levo) in Jan Štefe (desno), ustanovitelja podjetja Eurosender. | Foto STA

Tim Potočnik (levo) in Jan Štefe (desno), ustanovitelja podjetja Eurosender.

Foto: STA

Tim Potočnik se je leta 2013 med študentsko izmenjavo v tujini začel ukvarjati s prodajo rokavic, ki delujejo na zaslonih pametnih telefonov. Ob vrnitvi domov, pri čemer je želel s seboj vzeti tudi več paketov rokavic, je naletel na oviro: cene prevoza so bile previsoke za njegov študentski žep, naročanje kurirskih storitev pa nezanesljivo. S prijateljem in poslovnim partnerjem pri prodaji rokavic Janom Štefejem sta staknila glavi in iz izkušnje je nastalo podjetje Eurosender. 

SmartNinja
Novice Slovensko podjetje se po Evropi širi s svetlobno hitrostjo: kaj delajo?

Kako bi desetletnemu nečaku ali svoji babici pojasnili, kaj počnejo v podjetju Eurosender?

Eurosender razvija spletno stran oziroma spletno platformo, na kateri lahko tako podjetja kot fizične osebe zelo hitro in enostavno organizirajo pošiljanje paketov, palet in drugih predmetov, kot so smuči, vzmetnice ali pohištvo, je za Siol.net razložil soustanovitelj in direktor podjetja Eurosender Tim Potočnik.

Postopek poteka tako, da uporabnik na spletni strani Eurosender.com najprej določi državo, iz katere pošilja, nato državo, v katero pošilja, na koncu pa še težo pošiljke. Sistem nato izračuna ceno pošiljanja, celoten postopek pa traja manj kot tri minute.

Uporabniški vmesnik na spletni strani Eurosender je izredno preprost in pregleden ter uporabniku takoj pokaže, najmanj koliko bi ga stal prevoz paketa v skoraj vsako državo na svetu, tudi Somalijo.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Uporabniški vmesnik na spletni strani Eurosender je izredno preprost in pregleden ter uporabniku takoj pokaže, najmanj koliko bi ga stal prevoz paketa v skoraj vsako državo na svetu, tudi Somalijo. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

"V nasprotju z nekaterimi tekmeci Eurosender ne skriva dodatnih stroškov, kot so stroški goriva in morebitni davki, ki lahko končno ceno pošiljanja podražijo za več deset odstotkov. Naša cena je končna," opozarja Potočnik. 

Uporabnik naročilo plača neposredno na platformi Eurosender, ki prek posebnega računalniškega algoritma samodejno izbere najprimernejšega prevoznika.

Eurosender se namreč ne ukvarja z dostavo paketov, temveč sodeluje z nekaterimi največjimi logističnimi podjetji na svetu, kot so DHL, GLS, DPD in drugi (ter nekatere pošte), ki imajo potrebno infrastrukturo za zanesljiv in hiter transport. 

Znanje računalništva jim je omogočilo najti edinstveno tržno nišo, od katere imajo največ njihove stranke

Tim Potočnik pravi, da je leta 2013 med spletnim iskanjem ustreznega prevoza za svojo zalogo rokavic odkril, da res uporabna spletna stran, ki bi  na enem mestu omogočila naročanje zanesljivega in čim cenejšega prevoza tovora, sploh ne obstaja. S prijateljem Janom Štefejem sta zato naredila svojo. | Foto: Eurosender Tim Potočnik pravi, da je leta 2013 med spletnim iskanjem ustreznega prevoza za svojo zalogo rokavic odkril, da res uporabna spletna stran, ki bi na enem mestu omogočila naročanje zanesljivega in čim cenejšega prevoza tovora, sploh ne obstaja. S prijateljem Janom Štefejem sta zato naredila svojo. Foto: Eurosender

Srž platforme Eurosender je že omenjeni računalniški algoritem, ki so ga razvili sami in ki določi, katero transportno podjetje je najprimernejše za prevoz pošiljke na določeni relaciji.

To pomeni, da algoritem sproti analizira podatke, kot so kakovost in točnost dostave, število zamud in pritožb ter cene, in končnemu uporabniku poišče rešitev, s katero bo za najnižjo možno ceno dobil najboljšo možno storitev. 

Potočnik poudarja, da so cene pošiljanja prek Eurosenderja v povprečju za od 30 do 50 odstotkov, v nekaterih primerih pa tudi do 70 odstotkov nižje v primerjavi z drugo ponudbo tovrstnih storitev na trgu.

Čeprav je bila njihova prva stranka Slovenka, niso nikoli nameravali ostati slovensko podjetje

Podjetje Eurosender je pri zbiranju začetnega kapitala dobilo podporo tako imenovanih Silicijevih vrtov in nekaj slovenskih poslovnih angelov, pozneje pa so bili deležni tudi večjih finančnih injekcij iz tujine. Med drugim so pridobili investicije iz Luksemburga in Nemčije. Na fotografiji Tim Potočnik (levo) in Jan Štefe (desno) v družbi Achima Taylorja (v sredini), vodje logistične divizije pri družbi Post Luxembourg, ki je Eurosenderju lani namenila izdatno finančno injekcijo.  | Foto: STA , Podjetje Eurosender je pri zbiranju začetnega kapitala dobilo podporo tako imenovanih Silicijevih vrtov in nekaj slovenskih poslovnih angelov, pozneje pa so bili deležni tudi večjih finančnih injekcij iz tujine. Med drugim so pridobili investicije iz Luksemburga in Nemčije. Na fotografiji Tim Potočnik (levo) in Jan Štefe (desno) v družbi Achima Taylorja (v sredini), vodje logistične divizije pri družbi Post Luxembourg, ki je Eurosenderju lani namenila izdatno finančno injekcijo.  Foto: STA ,

Tim Potočnik poudarja, da biti zgolj na slovenskem trgu nikoli ni bila prioriteta, Eurosender je bil namreč vedno globalna ideja. 

"Partnerje in stranke ter medijsko izpostavitev smo od samega začetka iskali povsod po Evropi. Naše aktivnosti so sadove najprej obrodile na Portugalskem in v Španiji, obe državi sta še vedno dva od naših petih najpomembnejših trgov, ter na Hrvaškem. Veliko prisotnost imamo tudi v Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, sicer pa nas boste našli na vseh evropskih trgih," pojasnjuje Potočnik. 

Kot nakazuje grafika na steni ene od pisarn Eurosenderja, je kratkoročni cilj podjetja ponuditi globalno storitev za kakršnokoli logistično potrebo posameznika ali podjetja. "Če boste želeli, vam bomo lahko hladilnik ali avto iz Zagorja zanesljivo in cenovno ugodno poslali na Novo Zelandijo. Enako velja za podjetja, ki bodo lahko skoraj katerikoli izdelek po vsem svetu poslala preprosteje in za veliko manj denarja kot do zdaj," je napovedal Potočnik. | Foto: Eurosender Kot nakazuje grafika na steni ene od pisarn Eurosenderja, je kratkoročni cilj podjetja ponuditi globalno storitev za kakršnokoli logistično potrebo posameznika ali podjetja. "Če boste želeli, vam bomo lahko hladilnik ali avto iz Zagorja zanesljivo in cenovno ugodno poslali na Novo Zelandijo. Enako velja za podjetja, ki bodo lahko skoraj katerikoli izdelek po vsem svetu poslala preprosteje in za veliko manj denarja kot do zdaj," je napovedal Potočnik. Foto: Eurosender

Eurosender je multinacionalka v pravem pomenu besede

Eurosender ima danes pisarne v Ljubljani, Londonu, Berlinu, Kijevu, Gdansku in Luksemburgu. V podjetju dela skoraj 70 ljudi - večina je redno zaposlenih, nekaj pa je tudi pripravnikov iz programa za izmenjavo študentov Erasmus. Povprečna starost zaposlenega je nižja od 30 let. 

Zaposleni v podjetju skupaj govorijo 15 različnih jezikov in prihajajo dobesedno z vsega sveta. Ob Evropejcih so pri Eurosenderju svoje poslanstvo namreč našli tudi državljani Kolumbije, Vietnama in Mauritiusa.

Dejstvo, da je kader zelo mednaroden, je za podjetje velika prednost, saj lahko ogromnemu deležu strank pri morebitnih težavah ali vprašanjih pomagajo v njihovem maternem jeziku. 

Nekdo iz Hrvaške je prek Eurosenderja na Irsko poskusil poslati paket z živimi piščanci

Med najpogostejšo vsebino pošiljk, ki jih želijo stranke Eurosenderja spraviti do prejemnikov v tujino, spadajo žgane pijače, kot so vodka, rakija in slivovka, rezervni avtomobilski deli (večinoma za BMW in Mercedes-Benz), vložena zelenjava ter pecivo in sladkarije. Kaj je narobe s klobasami in zamrznjenimi raki? "Sveža hrana in nekatere tekočine, recimo, niso dovoljene v mednarodnem logističnem sistemu. Enako velja za žive živali. Priporočamo, da takih stvari ne pošiljate, ker jih kurirske službe lahko vrnejo ali pa celo uničijo," opozarjajo v podjetju Eurosender. | Foto: Eurosender Kaj je narobe s klobasami in zamrznjenimi raki? "Sveža hrana in nekatere tekočine, recimo, niso dovoljene v mednarodnem logističnem sistemu. Enako velja za žive živali. Priporočamo, da takih stvari ne pošiljate, ker jih kurirske službe lahko vrnejo ali pa celo uničijo," opozarjajo v podjetju Eurosender. Foto: Eurosender
V množici pošiljk se občasno najde tudi kakšna bizarna, so razkrili v podjetju Eurosender. Uporabniki platforme so med drugim poslali oziroma poskusili poslati:

- žive piščance iz Hrvaške na Irsko,

- viteški oklep iz Slovenije v Francijo,

- torbo z 12 erotičnimi igračami in škatlo angleškega čaja iz Češke na Švedsko,

- repliko jurišne puške AK-47 oziroma kalašnikovke.

Nekoga iz Avstrije je zanimalo tudi, ali lahko v Slovenijo pošlje truplo umrlega sorodnika, a v podjetju Eurosender niso popolnoma prepričani, ali morda ni šlo zgolj za neslano šalo. 

Predstavitveni videoposnetek za Eurosender iz januarja 2017:

Največji izziv? Najti dobre kadre.

"Delo v logističnem startupu ima določene izzive in ni za vsakogar. Tukaj se bodo našli tisti, ki razmišljajo napredno ter imajo željo po rasti in znanju ter razumejo vizijo podjetja. Zaradi tega je pri nas danes kar nekaj posameznikov, ki so del ekipe Eurosenderja že od samega začetka," pojasnjuje Tim Potočnik.  | Foto: Eurosender "Delo v logističnem startupu ima določene izzive in ni za vsakogar. Tukaj se bodo našli tisti, ki razmišljajo napredno ter imajo željo po rasti in znanju ter razumejo vizijo podjetja. Zaradi tega je pri nas danes kar nekaj posameznikov, ki so del ekipe Eurosenderja že od samega začetka," pojasnjuje Tim Potočnik. Foto: Eurosender

"Z našo dejavnostjo pravzaprav ni povezanih prav veliko izzivov - logistika ima pač svoje zahteve, ki se jih naučiš razumeti, nato pa temu ustrezno prilagodiš uporabniško izkušnjo," je pojasnil Potočnik. Veliko težje je najti nekoga, ki bo to naredil.

Za največji izziv Eurosenderja se je po Potočnikovih besedah namreč izkazalo iskanje primernih kadrov. "Čeprav podjetje zelo lepo raste, je potrebnega veliko dela, da k nam privabimo prave ljudi. Zelo hitro smo namreč ugotovili, da je potencial za nadaljnji razvoj podjetja odvisen od znanja in zagona članov ekipe."

Zaposlovanju in spodbujanju pozitivne klime v podjetju Eurosender namenijo veliko časa in tudi denarja, pravi Potočnik. Zaposlenim med drugim omogočajo dodatna izobraževanja, organizirajo skupno preživljanje prostega časa zaposlenih zunaj podjetja (tako imenovani team building, na fotografiji) in vodijo redne sestanke o stanju v podjetju. Vsak petek izvajajo tudi ljubkovalno imenovane "petkove rogljičke", pri katerih v podjetje povabijo strokovnjake za posel. "Izkazalo se je, da je to lahko super način, kako spodbuditi nekonvencionalno razmišljanje, in tudi dober idejni inkubator," je razkril Potočnik.  | Foto: Eurosender Zaposlovanju in spodbujanju pozitivne klime v podjetju Eurosender namenijo veliko časa in tudi denarja, pravi Potočnik. Zaposlenim med drugim omogočajo dodatna izobraževanja, organizirajo skupno preživljanje prostega časa zaposlenih zunaj podjetja (tako imenovani team building, na fotografiji) in vodijo redne sestanke o stanju v podjetju. Vsak petek izvajajo tudi ljubkovalno imenovane "petkove rogljičke", pri katerih v podjetje povabijo strokovnjake za posel. "Izkazalo se je, da je to lahko super način, kako spodbuditi nekonvencionalno razmišljanje, in tudi dober idejni inkubator," je razkril Potočnik.  Foto: Eurosender

Kdor hoče ustanoviti uspešno podjetje, se mora zavedati, da bo moral spremeniti način življenja

Slovencu, ki se mu zdi, da je našel svojo tržno nišo, in razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja, Tim Potočnik predlaga, naj si najprej najde poslovnega partnerja, ki bo ne le delil njegovega zagona, temveč bo nekaj mesecev pripravljen delati z zelo malo ali celo nič mesečnimi prilivi.

"Vprašati se je treba, ali smo poslu pripravljeni povsem podrediti način življenja," nadobudnim Slovenkam in Slovencem, ki želijo biti podjetniki, svetuje Potočnik. Če razmišljajo o globalnem poslu, naj se pripravijo tudi na pogosta potovanja, še opozarja. 

V rubriki Slovenija zna! bomo predstavljali zgodbe uspešnih in perspektivnih slovenskih podjetnikov. Če poznate koga, ki si zaradi uspeha doma ali v tujini, izvirne poslovne ideje ali pa zgolj velike delovne vneme zasluži izpostavitev v našem mediju, nam predlog pošljite na e-poštni naslov matic.tomsic@tsmedia.si ali pa na urednik@tsmedia.si

Preberite tudi:

Jan Štefe Tim Potočnik Eurosender
Novice Vodilna platforma za spletno rezervacijo pošiljk v Evropi je plod dela Slovencev #intervju
Redstart
Novice Slovenska inovacija v farmacevtski industriji navdušila Američane
Bill Gates
Novice Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev
delavec
Mnenja Žiga Turk: Spoštovani podjetniki, dobro delajte!
Lebdeči gramofon
Novice Startup s pol milijona evrov za slovenske banke še vedno tvegano podjetje
Kickstarter
Novice Slovenski startupi lani zbrali milijon evrov manj kot predlanskim

 

 

Ne spreglejte