Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
5. 5. 2020,
11.25

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

3

Natisni članek

IKEA Ljubljana BTC

Torek, 5. 5. 2020, 11.25

3 leta, 11 mesecev

Se lahko odprtje Ikee zamakne v prihodnje leto? #video #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

3

Zunanjost in okolica ljubljanske Ikee, ki bo stala v nakupovalnem središču BTC, sta praktično končani. Vodja trgovine, Belgijec Cas Lachaert, ni hotel potrditi, da se bo odprla oktobra, kot je bilo načrtovano. "Če bi bil 100-odstotno prepričan, bi vam povedal," je dejal Lachaert.

Gradnja ljubljanske Ikee se je začela lanskega oktobra. Običajno od začetka do odprtja traja 12 mesecev, vendar vodja ljubljanske trgovine Cas Lachaert ni hotel potrditi, da bo odprtje oktobra.

Konec januarja, še pred izbruhom epidemije koronavirusa v Evropi, so bili v Ikei zelo optimistični, da bodo trgovino odprli oktobra, naklonjene pa so jim bile tudi vremenske razmere. Ljubljanski župan Zoran Janković je bil celo prepričan, da jo bodo odprli predčasno.

"Trenutno vse poteka po načrtu, čeprav se spopadamo z epidemijo. Smo optimistični. Želimo jo odpreti kar se da hitro," je danes dejal Lachaert, vendar o točnem datumu ni želel govoriti.

Kako poteka gradnja?

Fotogalerija
1 / 18

Zunanjost in parkirišče praktično končana

Celotna trgovina je že pod streho, prav tako je postavljena značilna modra fasada. Trenutno potekajo dela v notranjosti, kjer so že vgradili večino tehničnih instalacij. Končano je tudi zunanje parkirišče, kjer bo prostora za več kot 900 avtomobilov, blizu konca pa je tudi postavljanje 48 metrov visoke konstrukcije, na vrhu katere bo znak Ikee.

V zaključni fazi so tudi povezovalne ceste. Dostopu s Šmartinske ceste manjka samo še zadnja preplastitev, severno cesto med Ikeo in sosednjim Mercatorjem pa bodo uredili med poletjem.

Švedski pohištveni velikan bo imel v Ljubljani 300 zaposlenih, trenutno pa po podatkih Lachaerta ekipa šteje 20 ljudi.

Ikea mesne kroglice
Trendi Ikea razkrila recept za svoje slavne mesne kroglice

90 odstotkov energije bodo proizvedli na strehi

Gradnja Ikee | Foto: Podjetje IKEA Foto: Podjetje IKEA Po končanih delih v notranjosti 34 tisoč kvadratnih metrov velikega objekta bodo začeli postavljati prostore. V prvem nadstropju bo tako 52 opremljenih prostorov in več kot 9.500 izdelkov. V Ikei bo tudi restavracija za 450 ljudi, ponujali pa bodo tradicionalne švedske in slovenske jedi.

Ljubljanska Ikea bo ena najbolj trajnostno naravnanih. Na strehi bo tako 1.200 kvadratnih metrov zelenja, preostali prostor pa bodo prekrivali sončni kolektorji, ki bodo po besedah Lachaerta proizvedli 90 odstotkov potrebne energije za trgovino.

Geotermalno energijo bodo uporabljali za ogrevanje, deževnico pa za splakovanje stranišč in za zalivanje. Urejeno bo recikliranje 23 različnih vrst odpadkov in čiščenje odpadne vode s pametnim čistilnim sistemom, je pojasnil Lachaert.

Celoten projekt gradnje Ikee v Ljubljani je po ocenah vodilnih vreden okrog 90 milijonov evrov.

Novice Ljubljanska Ikea bo kmalu pod streho #video
Ne spreglejte