Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 10. 2024,
22.09

Osveženo pred

2 uri, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

zemljišča parcela služnostna pot Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 13. 10. 2024, 22.09

2 uri, 3 minute

Kdo mora vzdrževati služnostno pot? Kako se jo lahko ukine? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
podeželjska cesta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spoštovani, zanima me, ali obstaja kakšen akt, ki bi navajal dolžnosti uporabnikov služnostne poti preko moje parcele, predvsem glede vzdrževanja ceste. Je to popolnoma individualna zadeva, ki se mora urediti z medsebojnim dogovorom? Zanima me tudi, ali se lahko služnostna pot ukine zaradi nevzdrževanja. Zdravko Č. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Pravila o ustanovitvi ali ukinitvi služnosti določa Stvarnopravni zakonik (SPZ). Služnost se ustanovi s posebno pogodbo o ustanovitvi služnosti, ki jo je treba narediti v notarski obliki pri notarju, ki potem tudi uredi vpis služnosti v zemljiško knjigo. Ustanovitev služnosti je v SPZ urejena od 210. člena naprej.

sosedje
Novice Kako je s premikanjem služnostne poti? Je to mogoče brez soglasja? #pravni nasvet

210. člen pravi, da je služnost pravica uporabljati tujo stvar ali izkoriščati pravico oziroma zahtevati od lastnika stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji stvari (služeča stvar). 

Izvrševanje služnosti ureja 219. člen SPZ, ki pravi, da se stvarna služnost izvršuje na način, ki najmanj obremenjuje služno stvar. Če je za izvrševanje stvarne služnosti potrebna uporaba kakšne naprave ali je potrebno kakšno dejanje, krije stroške vzdrževanja ali takega dejanja lastnik gospodujoče stvari. Če napravo uporablja tudi lastnik služeče stvari ali je dejanje tudi v njegovem interesu, krijeta stroške vzdrževanja takšne naprave in stroške takega dejanja lastnik gospodujoče in lastnik služeče stvari v sorazmerju s koristjo, ki jo imata. 

V kolikor pot uporablja le služnostni upravičenec, mora tudi samo on poskrbeti za njeno vzdrževanje. Če jo uporabljata oba, pa se stroški vzdrževanja porazdelijo. 

podeželjska cesta
Novice Občina ni odkupila zemljišča za cesto. Je to motenje posesti? #pravni nasvet

Prenehanje stvarne služnosti ureja 220. člen ZPS, in sicer stvarna služnost preneha na podlagi pravnega posla, na podlagi odločbe ali na podlagi zakona:

  • Prenehanje na podlagi pravnega posla (221. člen): Služnost lahko preneha na podlagi pravnega posla med lastnikoma gospodujoče in služeče nepremičnine in z izbrisom iz zemljiške knjige.
  • Prenehanje na podlagi odločbe (222. člen): Lastnik služeče stvari lahko zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena. Stvarna služnost preneha z dnem, ko postane sodna odločba pravnomočna, odločba upravnega organa pa dokončna. 
  • Prenehanje na podlagi zakona (223. člen): Stvarna služnost preneha, če se lastnik služeče stvari upre njenemu izvrševanju, lastnik gospodujoče stvari pa svoje pravice tri leta zaporedoma ne izvršuje, če se ne izvršuje v času, potrebnem za njeno priposestvovanje, in če je gospodujoča oziroma služeča stvar uničena. 

V vašem primeru služnost zaradi nevzdrževanja ne more prenehati in morate v primeru, da to želite doseči, vložiti ustrezno tožbo za prenehanje služnosti, v kateri bi uveljavljali enega od pogojev iz 222. člena ZPS.

podrto drevo
Novice Lahko namesto soseda počistimo in mu to tudi zaračunamo? #pravni nasvet
podeželjska cesta
Novice S sosedom želi zamenjati parcele. A kako naj to izvede? #pravni nasvet

Ne spreglejte