Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2024,
22.01

Osveženo pred

2 uri, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
meja sosedje sosedski spor Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 22.01

2 uri, 19 minut

Pravni nasvet

Lahko namesto soseda počistimo in mu to tudi zaračunamo? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
podrto drevo | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni, mamina soseda je umrla pred nekaj leti. Posestvo je podedoval sin. Ker za posestvo ne skrbi, so se razrastla drevesa, trava, robidnice ... Na meji, kjer stoji poslopje, je mamina garaža in grmovje že raste čez streho, eno od dreves pa se je nagnilo in lahko vsak trenutek pade na streho garaže. Mama je soseda že večkrat prosila, naj počisti okolico, da se ne dela škoda, a sosed tega ne stori. Kako lahko ukrepamo? Ali bi lahko mama poklicala komunalno oziroma kakšno drugo podjetje, da bi očistili okolico in nato sosedu izdali račun? Marjetka V.

Pravnik na dlani odgovarja:

Sosedske odnose ter podobne zadeve ureja stvarnopravni zakonik (SPZ). V 73. členu SPZ je določeno, da morajo lastniki sosednjih parcel svojo lastninsko pravico uresničevati tako, da sosedov ne vznemirjajo in jim ne povzročajo škode. 

V 75. členu SPZ je določeno tudi, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin. 

V 81. členu SPZ so določila glede drevesa na meji, kot je to v vašem primeru. Če drevo ovira rabo sosednje nepremičnine, ima njen lastnik pravico zahtevati, da se drevo odstrani na skupne stroške.

drevesa bor
Novice Lahko sam odstrani ogrožajoča drevesa? #pravni nasvet

Našteti členi obravnavajo vaše težave in bi se jih moral lastnik sosednje parcele držati. Žal v vašem primeru tega lastnik ne dela in so že nastale posledice ali pa posledice grozijo v primeru, da bi se drevo podrlo. 

V primeru z drevesom lahko uveljavljate samopomočtako da drevo, ki sega čez mejo, sami požagate. Za takšen poseg mora obstajati nujna neposredna nevarnost. Če ta obstaja, lahko ukrepate sami, če nevarnosti ni, sami ne smete ukrepati.

Veje, ki segajo čez mejno črto, lahko vseeno odstranite oziroma požagate sami. 

agresivni sosed
Novice Nesramni sosed nam preprečuje urejanje "njegove" žive meje. Kaj je možno storiti? #pravni nasvet

Kljub vsemu vam priporočamo, da lastnika sosednje parcele ponovno pisno pozovete k ukrepanju.

Če ne bo ukrepal in je nevarnost padca drevesa velika, bi vaša mama teoretično lahko najela nekoga, da drevo podre, in vsaj polovico stroškov bi moral poravnati sosed. Če tega ne bi želel, vam preostane le ustrezna tožba na pristojnem sodišču. 

Glede vej robidnic lahko ukrepate tako, da vse veje, ki segajo čez mejno črto, sami odrežete brez posledic. Vse veje, ki segajo čez mejo, in plodove lahko namreč prav tako po SPZ odstranite oziroma prisvojite.

Vsekakor morate soseda v opominu tudi opozoriti, da boste zoper njega vložili ustrezno tožbo, če sam ne bo počistil parcele, obrezal rastlin na meji in odstranil drevesa.

podeželjska cesta
Novice S sosedom želi zamenjati parcele. A kako naj to izvede? #pravni nasvet
dvigalo
Novice Ali morajo škodo zaradi objestnosti res kriti vsi stanovalci? #pravni nasvet

Ne spreglejte