Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
22.14

Osveženo pred

2 uri, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
najemnik tožba sodišče oddaja stanovanja stanovanje Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 22.14

2 uri, 7 minut

Pravni nasvet

Želi izseliti nevestne najemnike. A kako? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Stanovanje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najemniki se ne želijo izseliti, in sicer z izgovorom, da še niso našli druge primerne nepremičnine. Najemna pogodba jim je potekla. Izselitveni rok treh mesecev so dobili. Ustno so prosili za podaljšanje do 1. septembra. Nepremičnina nujno potrebuje skrbnega gospodarja, kar oni niso. Zato želim hiško prodati. Imela sem ogled s kupcem, pa ni bil uspešen, saj je nepremičnina v groznem stanju. Kaj naj storim, da me bodo vzeli resno? Preteka pogodbe in dodatnega trimesečnega roka niso upoštevali. Stroške sicer plačujejo. Irena J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vašega vprašanja izhaja, da so imeli najemniki najemno pogodbo sklenjeno za določen čas in jim je že potekla. Dali ste jim še dodaten rok treh mesecev za izselitev, ki pa je tudi že potekel. Vsekakor vam odsvetujemo, da jim še dodatno podaljšujete rok za izselitev. Njihov izgovor, da niso našli primerne nepremičnine za preselitev, v vašem primeru nima pravne veljave.

Odpoved najemne pogodbe ureja 112. člen stanovanjskega zakona. Vi ste v celoti izpolnili zahteve zakona in imate v bistvu le še možnost  sodne odpovedi. Taka tožba se vloži na sodišču splošne pristojnosti na območju, kjer stoji nepremičnina, ki se oddaja.

starost
Novice Starši jo na stara leta mečejo ven #pravni nasvet

Če je bila tožba vložena zaradi krivdnih razlogov, je treba pred tem vložiti opomin pred odpovedjo najemne pogodbe. Tožba je potrebna v primerih, da se daje odpoved najemne pogodbe najemnika ali pa če gre za prekinitev najemne pogodbe, ki jo sproži najemodajalec. Vendar je tudi pri vložitvi tožbe treba paziti na odpovedne roke. V vašem primeru ste to že izpolnili in so vsi roki minili.

Kot ste napisali, želite nepremičnino prodati in to je vsekakor zadosten razlog, da se morajo najemniki izseliti.

Zaradi poteka vseh rokov se morajo najemniki vsekakor izseliti in vam izročiti nepremičnino, prosto oseb in stvari.

starostnik
Novice Če občina prevzame doplačevanje za dom, kaj je s premoženjem in zapuščino? #pravni nasvet

V primeru vložitve tožbe bo sicer postopek trajal še nekaj mesecev, preden boste nepremičnino prejeli nazaj v posest, da jo boste lahko obnovili in prodali.

Vsekakor vam svetujemo, da najemnike še enkrat pisno pozovete, naj nepremičnino takoj brez dodatnega roka zapustijo in vam jo izročijo. Če pa se ne bodo odzvali, vam žal preostane le ustrezna tožba.

stara hiša dediščina
Novice Na stara leta bi jo lahko vrgli iz denacionaliziranega stanovanja #pravni nasvet
nasad oljk
Novice Brata bi prepričal v prodajo deleža oljčnika. Kaj je možno? #pravni nasvet

Ne spreglejte