Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2024,
8.47

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Oglasno sporočilo
kazen prometni prekršek promet promet pravno svetovanje Pravni nasvet Pravni nasvet Pravnik na dlani PR članek noad

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 8.47

2 uri, 25 minut

Prometni prekrški v tujini: plačati ali se pritožiti?

Oglasno sporočilo
Pravnik na dlani, kazni v tujini | Foto arhiv naročnika

Foto: arhiv naročnika

Na dopustu se lahko kaj hitro zgodi, da storimo prometni prekršek v tujini, bodisi zaradi nepoznavanja lokalnih pravil bodisi zaradi pomanjkanja parkirnih mest. Kazen za parkiranje ali drug prometni prekršek (npr. prehitra vožnja) nas lahko pričaka v domačem nabiralniku, kar nam lahko pokvari spomine na dopust. V takih primerih je pomembno vedeti, kako ravnati – ali kazen plačati ali vložiti pritožbo. 

Prometni prekrški v tujini – kazen in plačilo

Če kazni ne poravnamo na licu mesta, lahko postopki potekajo na dva različna načina. Odločbo o prekršku nam lahko neposredno ali posredno vročijo organi tuje države prek mednarodne pravne pomoči ali pa se odločba posreduje našim pristojnim organom v priznanje in izvršitev, odvisno od razlogov in okoliščin.

Če torej v nabiralnik prejmete (zakonito) obvestilo o prekršku, predlagamo, da ga tudi čim prej plačate. Zneski v primerih takojšnjega plačila so običajno občutno nižji kot v primerih poznejšega plačila. Pri tem bodite pazljivi na roke plačila – na obvestilih italijanskih organov ta namreč znaša le pet dni od prejema obvestila. Potrdilo o plačilu pa le shranite, da v prihodnosti lahko plačilo kazni tudi dokazujete.

Potrebujete pravni nasvet pri razreševanju težave s prometnim prekrškom v tujini? Pravnik na dlani ima za vas vse potrebne odgovore! Pokličite 01 280 8000 ali si rezervirajte pogovor na naši spletni strani.

Pritožba na prejeto kazen za prometni prekršek

Če menite, da je kazen neupravičena, je mogoča pritožba, vendar zahteva skrben premislek. Ugovor proti evropskemu plačilnemu nalogu je mogoče vložiti v 30 dneh, vendar lahko neuspešna pritožba povzroči dodatne stroške. Pritožite se le, če imate tehtne razloge, o svojih možnostih pa najbolje, da povprašate Pravnika na dlani.

Pravnik na dlani, kazni v tujini | Foto: arhiv naročnika Foto: arhiv naročnika

Nekatere posebnosti pri kaznih v tujini

Pri tujih odločbah pa poznamo tudi posebnosti. Dobro je vedeti, da se vsaka kazen za storjeni cestnoprometni prekršek v tujini še ne izterja. Slovensko sodišče namreč zavrne priznanje in izvršitev tuje odločbe, če denarna sankcija ne dosega (vsaj) 70 evrov. V takih primerih tuji organi pregona ne morejo zahtevati izterjave kazni prek slovenskih sodišč, kar vam lahko prihrani plačilo manjših glob, čeprav to ne pomeni, da kazni ne bi bilo treba plačati v državi, kjer je bila izdana.

Pomembna omejitev je tudi jezik, v katerem morajo biti napisane odločbe o prekršku. Če so listine vročene prek slovenskega organa, sodišče poduči naslovnika, da lahko zavrne sprejem listin, če obstaja razlog za domnevo, da ne razume jezika. Dokument lahko tako zavrnete. Vendar pa, če ste že komunicirali s tujim organom v določenem jeziku (npr. angleščini), ne morete trditi, da tega jezika ne razumete.

Se vam je zgodilo, da vam je odvetniška služba poslala opomin, pa ste znesek že poravnali? Treba je podati pritožbo. Ne veste, kako se tega lotiti? Naj vam pomaga Pravnik na dlani, ki poleg telefonskega svetovanja ponuja tudi pripravo pravnih dokumentov – 01 280 8000.

(Ne)upravičene kazni za parkiranje v tujini

Med dopustovanjem na Hrvaškem se Slovenci pogosto srečujemo z izzivi pri parkiranju. Posledica nepravilnega parkiranja so pogosto kazni, ki pa niso vedno skladne z zakonodajo. Pred plačilom kazni za parkiranje je pomembno preveriti dejstva in se po potrebi posvetovati s pravnimi strokovnjaki o možnostih pritožbe. Če ste parkirali v plačljivem času, parkirnine pa niste plačali, potem predlagamo, da kazen plačate in se izognete višjim stroškom.

Vse pogosteje pa je, da na domač naslov prejmete opomin pred izvršbo, kjer je znesek mnogo višji od dejanske kazni. Upravljalci hrvaških parkirišč namreč za pošiljanje opomina pooblastijo odvetnike, ki zaračunajo dodatne administrativne stroške, stroške prevajanja in pošiljanja. Tovrstnih stroškov vam ni treba plačati. V tem primeru predlagamo, da se obrnete na pravnega strokovnjaka Pravnik na dlani, ki vam bo pomagal rešiti težavo.

Naročnik oglasnega sporočila je SEDEM, D. O. O. 

Ne spreglejte