Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2024,
8.32

Osveženo pred

2 uri, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87
Alain Delon

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 8.32

2 uri, 33 minut

Umrl je Alain Delon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87
Alain Delon | Alain Delon (1935 - 2024) | Foto Guliverimage

Alain Delon (1935 - 2024)

Foto: Guliverimage

Po letih vse slabšega zdravja je v 89. letu starosti umrl legendarni francoski igralec Alain Delon.

Da je Alain Delon umrl, so za francosko tiskovno agencijo AFP v izjavi potrdili njegovi otroci. "Alain-FabienAnouchka in Anthony, pa tudi njegov pes Loubo z žalostjo sporočamo, da je umrl naš oče," so sporočili, "umrl je mirno na svojem domu v Douchyju, obkrožen s svojo družino."

Velikan francoskega filma je za seboj pustil bogato filmsko dediščino in kar nekaj filmskih klasik, predvsem pa nepozabno podobo mračnega, a angelskega obraza.

Alain Delon | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Igral je v kultnih filmih, kot so Rocco in njegovi bratje, Leopard in Samuraj, sodeloval je z velikani evropskega filma, kot so bili Luchino ViscontiJean-Luc GodardJean-Pierre MelvilleMichelangelo Antonioni in Louis Malle.

Preizkušal se je tudi v glasbi in leta 1973 z Dalido posnel priljubljeni duet Paroles, paroles.

Za svoje vloge je prejel vrsto nagrad od cezarja, najprestižnejše francoske filmske nagrade, do častnega zlatega medveda v Berlinu in častne zlate palme v Cannesu, ki jo je prejel maja 2019. Mesec dni zatem ga je doletela možganska kap, po kateri je sicer okreval, a se je v javnosti le še redko pojavljal.

Delon je sicer v preteklosti spregovoril o tem, da si želi, ko oziroma če bo to nujno, sam odločati o svoji smrti. "Zdi se mi logično in naravno," je dejal igralec, ki je zadnja leta preživel v Švici, kjer je evtanazija dovoljena, "pri določeni starosti, v določenem trenutku imamo pravico, da se tiho poslovimo."

V Viscontijevem filmu Leopard (Il Gattopardo) leta 1963 | Foto: Guliverimage V Viscontijevem filmu Leopard (Il Gattopardo) leta 1963 Foto: Guliverimage

Delon, ki se v zadnjih 30 letih ni veliko pojavljal na filmskih platnih, se je leta 2023 znašel na naslovnicah časopisov, ko so njegovi trije otroci vložili tožbo zoper njegovo asistentko Hiromi Rollin, ki so jo obtožili nadlegovanja in groženj. Delonovi otroci so nato v medijih in na sodiščih vodili javno bitko in se prepirali o zvezdnikovem zdravstvenem stanju.

Pozornosti pa ni vzbujal samo s svojim filmskim delom, ampak tudi s škandali, saj so ga povezovali s francoskim podzemljem, odmevna je bila tudi tako imenovana afera Marković. Delonovega telesnega stražarja, Srba Stevana Markovića, so namreč našli umorjenega v zelo nenavadnih okoliščinah. Igralec je bil v zvezi z umorom, ki ostaja nerešen, pridržan, a na koncu izpuščen, saj je v času zločina snemal film v Saint Tropezu.

Romy Schneider in Alain Delon leta 1959 | Foto: Guliverimage Romy Schneider in Alain Delon leta 1959 Foto: Guliverimage

Pozornost je Delon pritegoval tudi s svojim zasebnim življenjem. Med leti 1959 in 1964 je bil zaročen z nemško igralsko zvezdo Romy Schneider, s katero sta veljala za sanjski par. Čeprav sta se razšla, je veljala za ljubezen njegovega življenja, kar je pozneje izjavil tudi sam. Zaznamovala je njegova poznejša razmerja, tudi edini zakon, med letoma 1964 in 1969 je bil poročen z Nathalie Barthélemy, materjo njegovega sina Anthonyja.

Imel je tri "uradne" otroke, še pred njimi pa se mu je z nemško igralko in pevko Nico rodil sin Ari, ki ga Delon ni nikoli priznal za svojega.

Ne spreglejte