Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2024,
23.03

Osveženo pred

2 uri, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
dedovanje Otroci s posebnimi potrebami Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2024, 23.03

2 uri, 32 minut

Pravni nasvet

Bo treba vračati tudi nadomestila za osebe s posebnimi potrebami? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Invalid, oseba s posebnimi potrebami, voziček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ali morajo dediči osebe s posebnimi potrebami, ki doživljenjsko prejemajo nadomestilo, po njihovi smrti prejeto vrniti državi? In ali lahko starši, ki so že starejši, svojem otroku s posebnimi potrebami določijo skrbnika? Hvala za odgovor, Anica H. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Žal niste navedli starosti osebe s posebnimi potrebami. Obstaja Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (ZUOPP-1), ki ureja usmerjanje otrok, mladoletnikov in polnoletnih oseb s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami (v nadaljnjem besedilu: otroci s posebnimi potrebami) ter določa načine in oblike izvajanja vzgoje in izobraževanja.  

Stanovanje
Novice Morajo dediči res vrniti vso socialno pomoč in še več? #pravni nasvet

Vsa nadomestila, ki jih take osebe oziroma njihovi skrbniki prejmejo, ne predstavljajo osnove za vračilo ob smrti take osebe. Država lahko zahteva vračilo pomoči, ki so bile prejete v skladu s predpisi o socialnem varstvu, med katere nadomestilo za osebe s posebnimi potrebami ne sodi. Vsekakor je treba opozoriti tudi na določila Zakona o dedovanju, ki določa, da dediči pokojnega za njegove dolgove odgovarjajo le do višine podedovanega premoženja. Če torej pokojna oseba premoženja ni imela, dediči za njegove dolgove ne odgovarjajo. 

Glede določitve skrbnika pa to določa Družinski zakonik od 240. člena dalje. Postavitev skrbnika se ureja preko pristojnega Centra za socialno delo (CSD) ali preko sodišča. Upošteva se predvsem želje varovanca oziroma njegovih sorodnikov. Žal starši sami ne morejo odrediti skrbnika, vsekakor pa ga lahko predlagajo – postopek se izvede preko CSD ali sodišča. Skrbništvo za odrasle z motnjo v duševnem razvoju odreja 262. člen Družinskega zakonika in dalje. Skrbnika določi pristojno sodišče.

starostnik
Novice Če občina prevzame doplačevanje za dom, kaj je s premoženjem in zapuščino? #pravni nasvet

Na podlagi vašega vprašanja torej lahko odgovorimo, da za nadomestilo oziroma vračanje nadomestila, ki je prejeto za oskrbo oseb s posebnimi potrebami, dediči ne odgovarjajo in ga ne bo treba vračati. 

Glede skrbništva pa je določen postopek postavitve skrbnika oseb s posebnimi potrebami. Predlagamo, da se starši osebe s posebnimi potrebami obrnejo na najbližji CSD in tam sprožijo postopek postavitve skrbnika.

oče in hči
Novice Otrok ne spoštuje staršev. Se ga lahko izključi iz dedovanja? #pravni nasvet
Denar, evro
Novice Prejemnik socialne pomoči ji je dolžan denar. Ga bo še videla? #pravni nasvet

Ne spreglejte