Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
13.11

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

prometna varnost noad kazenske točke Pravnik na dlani odvzem vozniškega dovoljenja Vozniško dovoljenje PR članek

Torek, 8. 10. 2024, 13.11

2 uri, 50 minut

Izguba izpita zaradi prehitre vožnje – POZOR!

Oglasno sporočilo

Prehitra vožnja je pogosto vzrok za neprijetne posledice, kot so denarne kazni in kazenske točke. Te se lahko hitro kopičijo in vas pripeljejo do izgube vozniškega dovoljenja. Če se znajdete v tej situaciji, nikar ne odlašajte in za nasvet vprašajte pravno pomoč – Pravnik na dlani. Vse se lahko reši!

izguba izpita zaradi hitrosti_naslovna_1200 | Foto: Sedem d.o.o. Foto: Sedem d.o.o.

Prehitra vožnja in kazenske točke

Na različnih delih cest veljajo različne omejitve hitrosti, zato je pomembno, da voznik ostaja pozoren. Največkrat se prekoračitve zgodijo v naseljih, še posebej na območjih z omejitvijo 30 kilometrov na uro, kjer so tudi kazni najvišje. Denarne kazni so lahko boleče, a še bolj neprijetne so kazenske točke, ki lahko vodijo do izgube vozniškega dovoljenja.

Prehitra vožnja pa ne ogroža le voznikovega vozniškega dovoljenja, temveč tudi varnost vseh udeležencev v prometu, saj se z njo povečuje tveganje za prometne nesreče in hujše posledice. Prilagajanje hitrosti razmeram na cesti in spoštovanje omejitev je zato ključnega pomena za varno vožnjo.

Ste tudi vi med tistimi, ki zaradi prometnega prekrška letno prejme vsaj nekaj kazenskih točk? Kaj kmalu jih lahko presežete 18, kar vodi v odvzem izpita. Takrat se posvetujte s Pravnikom na dlani. Z več kot 90-odstotno uspešnostjo lahko pri povrnitvi odvzetega izpita pomaga tudi vam!

Radarji – tihi opomniki, ki vas lahko drago stanejo

Marsikateri voznik se ne zaveda, kako hitro se lahko znajde pod drobnogledom radarja ob cesti. Tudi majhna nepazljivost lahko pripelje do kazni, saj radarji delujejo brez izjem. Po prekršku sledi čakanje na položnico in kazenske točke zaradi prehitre vožnje, ki prispe na domači naslov. Rok od zaznave prekrška do začetka postopka znaša 30 dni, kot določa Zakon o prekrških. Večinoma lahko pričakujete obvestilo o prekršku že v nekaj dneh.

pravnik-na-dlani-banner (8) | Foto:

Odvzem vozniškega dovoljenja

Vozniku se lahko odvzame vozniško dovoljenje, če v dveh letih doseže 18 ali več kazenskih točk zaradi prometnih prekrškov. Pri voznikih začetnikih je ta meja 7 kazenskih točk.

Če voznik stori prekršek, ki bi lahko privedel do trajnega odvzema vozniškega dovoljenja, bo organ za prekrške predlagal sodišču začasen odvzem vozniškega dovoljenja (dokler na sodišču "ne pridete na vrsto" za odločanje o trajnem odvzemu). Če policist ugotovi takšno kršitev na kraju samem, bo takoj prepovedal nadaljnjo vožnjo in odvzel vozniško dovoljenje. Če pa je prekršek zaznan s tehničnimi sredstvi ali kako drugače, morate počakati, da odločbo o začasnem odvzemu prejmete po pošti.

Po toči zvoniti je prepozno! Ko pride do odvzema, je treba hitro in pravilno ukrepati, zato se obrnite na izkušene pravnike. Pravnik na dlani je tu za vas, da vam pomaga z nasveti in pripravo predloga za povrnitev vozniškega dovoljenja. Ne odlašajte in pokličite na 01 280 8000, dosegljivi smo vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Možnost vrnitve vozniškega dovoljenja

Po prejemu odločbe o začasnem odvzemu izpita lahko z vložitvijo predloga zaprosite za začasno vrnitev vozniškega dovoljenja. Časa imate 15 dni, pripraviti morate dobro argumentacijo in priložiti tudi zdravniško potrdilo o opravljenem pregledu pri pooblaščeni zdravstveni ustanovi. V tem primeru je zelo koristno, da se posvetujete s pravnim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga pri postopkih. Tako boste lahko vozili do trenutka, ko bo sodišče sprejelo končno odločitev – torej ali bo šlo za trajni odvzem vozniškega dovoljenja ali ne.

Ko sodišče izda odločbo, se v primeru resnega prekrška lahko določi trajni odvzem izpita zaradi prevelike hitrosti. Po pravnomočnosti odločbe imate 15 dni, da zopet vložite predlog za odlog izvršitve odvzema. S tem sodišču predlagate, da vam omogoči preizkusno obdobje (od šest do 24 mesecev) z rehabilitacijskimi ukrepi, kjer lahko dokažete, da odvzem ni nujen in da  podobnih prekrškov ne boste ponovili. Tudi v tem postopku vam lahko pravna pomoč olajša stres in vam pomaga pri reševanju situacije.

Naročnik oglasnega sporočila je SEDEM D.O.O.

Ne spreglejte