Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2024,
22.19

Osveženo pred

2 uri, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

izterjave dolgovi Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 6. 10. 2024, 22.19

2 uri, 19 minut

Pravni nasvet

Sin je v dolgovih. Kako se zaščititi pred rubežniki? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
rubež | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naš 32-letni sin ima stalni naslov v domačem kraju na naslovu staršev, živi in dela pa v Ljubljani, kjer ima le začasno prebivališče. Sin je v dolgovih in zanima nas, kaj storiti, da v primeru sodnih izvršb ne bi bili oškodovani mi, ki za te dolgove nismo krivi. Ali lahko rubijo na našem domu, ker ima tu stalno prebivališče? Kako se zaščititi? Marinka D.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaš primer ni osamljen in je verjetno precej aktualen. V primerih, ko se zgodi rubež na naslovu dolžnika, ki je tam le prijavljen, imate več možnosti. 

Seveda bi bilo najbolje, da sin prijavi stalno bivališče na drugem naslovu, kjer dejansko tudi živi. V primeru, da postane primer izterjave zelo pereč, lahko preko sodišča z ustrezno tožbo celo zahtevate od sina, da se prijavi drugje. Starši namreč v takih primerih niso več dolžni skrbeti za otroke, ki so polnoletni oziroma presegajo določeno starost. 

starost
Novice Starši jo na stara leta mečejo ven #pravni nasvet

Naslednji mogoč ukrep je, da točno določite prostor, kjer se nahajajo stvari sina, in ga po obisku izvršitelju pokažete. Izvršitelj potem lahko opravi rubež le v tem prostoru. Izvršitelji se sicer včasih s tem ne zadovoljijo. 

V primeru, da izvršitelj zarubi tudi vaše stvari, imate po zakonu o izvršbi in zavarovanju po 64. členu možnost vložitve tako imenovanega ugovora tretjega. Zakon v tem členu pravi, da kdor verjetno izkaže, da ima na predmetu izvršbe pravico, ki izvršbo preprečuje, lahko vloži zoper sklep o izvršbi ugovor.

razočarana mama
Novice Sin se mi bo odrekel. Kakšne so posledice zame? #pravni nasvet

Tak ugovor tretjega se lahko vloži do konca izvršilnega postopka. Ugovoru je treba priložiti dokazila, s katerimi dokazujete vaše lastništvo. Rok za ugovor je osem dni od dneva rubeža.

V primeru uspešnega ugovora tretjega sodišče izda sklep, s katerim ugotovi, da je izvršba na take predmete nedopustna. 

Odgovor na vaše vprašanje je torej, da se rubež lahko opravi tudi pri vas, kjer je sin stalno prijavljen. V takem primeru pa imate možnosti, ki smo vam jih našteli.

evro denar
Novice Prijatelj mi je zapustil nekaj denarja, a tudi dolgove #pravni nasvet
Stara ženska_simoblična
Novice Mama nima premoženja, je pa prejemala socialno pomoč. Jo bo treba vrniti? #pravni nasvet

Ne spreglejte