Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
22.14

Osveženo pred

2 uri, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
dolgovi dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 22.14

2 uri, 7 minut

Pravni nasvet

Prijatelj mi je zapustil nekaj denarja, a tudi dolgove #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
evro denar | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prijatelj mi je zapustil nekaj denarja. Zapuščina je že bila, vendar me sodišče ni obvestilo o tem. Zapustil mi je nekaj denarja, avto, računalnik in tudi nekaj dolgov Finančni upravi (Furs). Če sprejmem denar, ali sem dolžna poplačati tudi njegove dolgove? Trenutni dedič je njegova mama, sin pa se je dediščini odpovedal. Nataša B. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vašega vprašanja izhaja, da je bil postopek pred sodiščem v zadevi že vsaj začet, če ne celo končan. Žal ni jasno, ali ste bili navedeni v dednem sklepu, saj ste navedli, da vas sodišče o dedovanju ni obvestilo. Zato vam lahko odgovorimo le bolj na splošno, kaj pravi zakon o dedovanju. 

Če ste omenjeni v sklepu o dedovanju kot dedič, ste odgovorni tudi za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja, kot to določa 142. člen zakona o dedovanju.

Stanovanje
Novice Morajo dediči res vrniti vso socialno pomoč in še več? #pravni nasvet

Dedič, ki se je odpovedal dediščini, ni odgovoren za zapustnikove dolgove. Če je več dedičev, so ti nerazdelno odgovorni za zapustnikove dolgove, in sicer vsak do višine vrednosti svojega dednega deleža, ne glede na to, ali je delitev dediščine že izvršena ali ne.

V primeru, da je dedni postopek končan in vas sodišče ni vabilo kot dedinje, pa je več možnosti. Če je pokojni naredil oporoko in vas v njej omenil, bi vas sodišče moralo povabiti na narok. Če vas ni, je to napaka in lahko vložite ustrezno tožbo.

stara hiša dediščina
Novice Oče presenetljivo podaril premoženje samo enemu sinu. Kaj pa nujni delež? #pravni nasvet

Če je dedni postopek pravnomočno končan, lahko vložite tožbo le zoper dediče, ki niso seznanili sodišča z oporoko – če je možna pritožba na sklep o dedovanju in ste z oporoko seznanjeni, lahko vložite pritožbo in v njej uveljavljate dedno volilo. Iz vprašanja žal niso razvidni vsi podatki in je zato tudi naš komentar pomanjkljiv. 

Če pa pokojni ni naredil oporoke, je nastopilo zakonito dedovanje, ki vključuje le družinske člane, ženo, otroke oziroma starše in sorojence, če pokojni ni imel družine. Po zakonitem dedovanju vi ne morete postati dedinja po pokojnem.

Denar, evro
Novice Prejemnik socialne pomoči ji je dolžan denar. Ga bo še videla? #pravni nasvet
oče in hči
Novice Otrok ne spoštuje staršev. Se ga lahko izključi iz dedovanja? #pravni nasvet

Ne spreglejte