Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2024,
7.00

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Vsebino omogoča SMART MONEY SOLUTIONS
varnost prihodnost Denar izobraževanje delavnice ženske ženske ženske in posel Helena Kodrič Mori načrtovanje finance advertorial

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 7.00

1 dan, 1 ura

Postani kapitanka svojih financ

Helena Kodrič Mori: Ženske, čas je za finančno revolucijo!

Vsebino omogoča SMART MONEY SOLUTIONS
Smart Money, Helena K. Mori, Postani kapetanka svojih financ | Foto Smart Money Solutions

Foto: Smart Money Solutions

Redkokateri ženski začne ob besedni zvezi "osebne finance" srce hitreje utripati od prijetnega vznemirjenja. Veliko pa nas je, ki nam omemba osebnih financ povzroča glavobol, stisko, zaskrbljenost. Dejstvo je, da imamo s financami opraviti prav vsak dan in da nas večina ni podučena, kako jih učinkovito upravljati. Kako narediti načrt porabe, kako kaj prihraniti, kako kaj dodatno zaslužiti, kako svojo ladjo pripeljati mimo čeri v varen pristan? Helena Kodrič Mori nam pomaga postati kapitanka svojih financ.

Finance niso seksi 

Ne, finance niso seksi, če jih ne znamo upravljati. Če nam misel na to, kako poravnati položnice, privarčevati zlato rezervo, vlagati v stabilno prihodnost in hkrati imeti več, odpira več vprašanj kot daje odgovorov, je čas, da poskrbimo za svoje finančno opismenjevanje. Helena Kodrič Mori trdno stoji za tem, da vse ženske potrebujejo fizično, čustveno in tudi finančno varnost. Zase in za svojo družino. In eden najbolj enostavnih načinov, da dosežemo finančno varnost je, da se začnemo finančno opismenjevati. Korak za korakom. 

Helena ženskam sporoča: "Zdi se mi, da še nikoli ni bil bolj pravi čas, da ženske končno prevzamejo nadzor nad svojimi financami, kot je prav v tem trenutku. Finančne krize, zdravstvene krize, vojna … Vse te lekcije jasno kažejo, kako zelo pomembno je, da poskrbimo zase, za svoje družine in svoje finance." 

Finance morajo biti v rokah in domeni obeh partnerjev 

Ženske morajo prav tako sodelovati v družinskem proračunu, saj so finance pomemben del našega skupnega življenja in nekaj, kar zadeva oba. In prav s tega vidika je tako zelo pomembno, da je vsaka ženska opremljena s finančnim znanjem, neodvisno od tega, ali je samska ali poročena. Naj finance postanejo vaša ladja, vi pa kapitanka, ki jo bo varno in preudarno vodila po morju! 

Smart Money, Helena K. Mori, Postani kapetanka svojih financ | Foto: Smart Money Solutions Foto: Smart Money Solutions

Kako sploh začeti, če ne znaš s financami? 

Ko se lotevamo novih stvari, je vedno najbolje začeti na začetku, zato Helena ženskam polaga na srce: "Najprej to pomeni sprejemati in slišati finančne informacije – po možnosti brez sodb. Brez lastnega mnenja. Kaj s tem mislim? Opažam, da ima večina žensk 'selektivni fokus' glede financ. Enostavno – že v štartu jih finance ne zanimajo. Draga moja dekleta, ni treba, da nas nekatere stvari zanimajo, da bi o njih slišali in bili o njih poučeni. Pomembno je, da smo si po mnogo prejetih informacijah sposobne ustvariti mnenje, na podlagi katerega bi potem sprejemale finančne odločitve, ki bi pozitivno vplivale na naše finančno stanje." 

Vaš finančni načrt mora biti usklajen z vami! Z vašimi željami, načrti in potrebami.

Začnite z identificiranjem svojih ciljev in ocenjevanjem svojih virov. Svoj status lahko hitro ugotovite na teh ključnih področjih: 

  • Dnevne finance.  

Načrtovanje dnevnih financ je pomemben prvi korak, da postanete uspešna finančna upraviteljica. Začnite z analizo svojih finančnih tokov – ali porabite več, kot zaslužite? Če imate pozitiven finančni tok, vaš prihodek prekoračuje stroške in pripravljeni ste za varčevanje. Če imate negativen tok, je čas, da reorganizirate svoj proračun in odstranite nepotrebne stroške.

  • Nadzor obveznosti.  

Da pravilno upravljate obveznosti, je pomembno ločiti med dobrimi in slabimi dolgovi. Iz čiste finančne perspektive se dobri dolgovi nanašajo na posojila za premoženje, ki mu vrednost raste, na primer hiša ali podjetje.  

Nasprotno se slabi dolgovi nanašajo na posojila za potrošniške stvari, kot so počitnice in premoženje, ki izgublja vrednost, kot so recimo avtomobili. 

  • Osebni prihranki.  

Ključna opeka stabilnega finančnega načrta je vaša sposobnost varčevanja. Če znate varčevati, boste dosegli svoje osebne cilje.  

Kako pravilno varčevati ? Izračun vpliva mešanih obresti 

Razmislite o vplivu mešanih obresti na svoje prihranke. Kaj jih dela tako posebne? Mešane obresti omogočajo zaslužek na obrestih od vaših obresti. Če zaslužite obresti od varčevanja, zaslužite obresti, ki temeljijo le na osnovnem znesku. Recimo, da zaslužite 4,5 odstotka od deset tisoč evrov v 25 letih. Obresti v tem času bi znašale 11.257,40 evra – vrednost vaših prihrankov bi bila 21.257,40 evra. Če pa zaslužite po mešanih dnevnih obrestih po 4,5 odstotka na deset tisoč evrov na 25 let, bi bile zaslužene obresti 20.822,82 evra – vrednost bi tako bila 30.822,82 evra.  

Opozorilo: Stopnje vračila so hipotetične in ne predstavljajo donosov kateregakoli varčevalnega programa.

Naučili se boste kako popolnoma urediti svoje finance

Kako popolnoma urediti svoje finance in zajeti vsa področja, ki so pomembna za zdravo in neodvisno finančno prihodnost, vas bo Helena Kodrič Mori naučila na celodnevni intenzivni delavnici Postani kapitanka svojih financ, ki bo 10. 11. v Ljubljani.
Če pripeljete prijateljico in se prijavita do 31. 8., dobita velik popust.
Kliknite na povezavo in vaju prijavite Smart Money gumb | Foto:

  • Zavarovanje.  

Verjetno že imate zavarovanje za avto in dom, kaj pa za svoje življenje in sposobnost za delo? Življenjsko zavarovanje bo poskrbelo za tiste, ki so odvisni od vas v primeru vaše smrti, morda s pokrivanjem dolgov hipoteke, stroškov za šolanje, družinskega dohodka … Zavarovanje prihodka za primer nezmožnosti bo nadomestilo odstotek vašega prihodka, če boste nezmožni za delo zaradi bolezni ali nesreče. Načrtujte kritje svojih potreb, preden jih potrebujete. 

  • Rezerve denarja v sili. 

Načrtujte nepričakovano s tem, da imate privarčevano toliko, da pokrijete vsaj trimesečne življenjske izdatke iz likvidnih sredstev.  

  • Financiranje srednje šole.  

Povprečna šolnina za srednjo šolo ali univerzo se samo stopnjuje. S tem, ko začnete disciplinirano varčevati zdaj, boste v boljšem položaju, ko bo v prihodnosti prišla potreba po otrokovem izobraževanju. 

  • Načrtovanje pokojnine.  

Prej ko začnete graditi, več časa boste imeli za gradnjo. Načrtovanje pokojnine vključuje prihodnje potrebe, identificiranje vaših virov sredstev in razvoj načrta varčevanja. Poskrbite, da se bo vaše disciplinirano varčevanje na koncu pokrilo z vašimi zdajšnjimi potrebami in prihodnjimi cilji za pokoj. 

  • Načrtovanje dediščine.  

Da bi prenesli premoženje na prihodnje generacije po svojih željah, vam lahko usklajen načrt dediščine ohrani obilje, pa tudi optimizira obveznost pri plačevanju prihodnjih dediščinskih davkov.  

Smart Money, Helena K. Mori, Postani kapetanka svojih financ | Foto: Smart Money Solutions Foto: Smart Money Solutions

Do kakovostnega finančnega načrta s pravo pomočjo 

Kako narediti uspešen finančni načrt, ki bo zajel vsa opisana področja? To boste z odličnim vodenjem Helene Kodrič Mori spoznali na njeni celodnevni delavnici. Korak za korakom boste usvajali vsa znanja, potrebna za uspeh. Na intenzivni delavnici Postani kapitanka svojih financ, ki bo 10. 11. v Ljubljani, vas bo Helena Kodrič Mori opremila z vsem znanjem, vajami in priporočili, ki jih boste potrebovali.

To je vaša priložnost, da enkrat za vselej uredite svoje finance in začnete pisati uspešno finančno zgodbo – več boste prihranili, več imeli in si zagotovili varno finančno prihodnost. Vaša ladja bo pod vašim vodenjem smelo plula do želenega cilja. 

S seboj povabite prijateljico in skupaj postanita kapitanki svojih financ! S prijavo in vplačilom do 31. 8. bosta prejeli velik popust! Smart Money gumb | Foto:

Smart Money, Helena K. Mori, Postani kapetanka svojih financ | Foto: Smart Money Solutions Foto: Smart Money Solutions

  • Začnite neselektivno zbirati finančne informacije
    Brez sodb. Ne imejte o vsem svojega mnenja. Dovolite, da si boste mnenje šele oblikovali po vsaj deset tisoč urah slišanih informacij. Nič prej. Ne sodite vnaprej digitalnega denarja in kriptovalut. Izbirajte neselektivno. 
  • Začnite se o financah pogovarjati v svoji primarni družini
    Za začetek se s svojim partnerjem (če ga imate) vsaj enkrat na leto usedite (Helena priporoča enkrat na četrtletje) in se odkrito pogovorite o tej zelo pomembni temi. Naj vam bo v pomoč vprašalnik, ki si ga lahko brezplačno snamete z navedene povezave. Če nimate partnerja, se usedite sami s sabo in se o tem prek papirja pogovorite sami s sabo. Če imate otroke, se o denarju pogovorite z njimi. 
  • Začnite se pogovarjati o financah s svojimi prijateljicami 
    Naj bodo nekateri deli vaših pogovorov s prijateljicami tudi finance. Vprašajte kdaj svoje prijateljice, kje varčujejo, kako  …

Prvi korak naredite takoj in si kupite knjigo

Prvi korak k finančni stabilnosti pa lahko naredite takoj. Privoščite si knjigo Postani kapitanka svojih financ, namenjeno ženskam, ki hočejo popolnoma urediti svoje finance. Z izjemnimi obrazci in navodili boste postopoma izboljševali svoje finančno stanje, spreminjali odnos do denarja in začeli prve investicije.

Ob knjigi dobite še: 

  • 12-tedenski tečaj Postani kapitanka svojih financ 
  • tečaj Temelj finančne neodvisnosti 
  • avtosugestijo 
  • članstvo v podporni Facebookovi skupini. Yasenka GUMB | Foto:

 

Izberite delavnico SmartMoney po vašem okusu

Za vaš finančni uspeh vam zakonca Mori podarjata udeležbo za dve osebi na delavnici SmartMoney po vaši izbiri:

  • delavnica za pare ali
  • delavnica za ženske.

 

 
Smiljan Mori, Helena Kodrič Mori, Spotkast
Novice Smiljan in Helena Mori o svojem odnosu do denarja in težki bitki v življenju #Spotkast
smiljan mori smartmoney
Novice Smiljan in Helena Mori: Dokler naju finance ne ločijo
Ne spreglejte