Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2024,
22.19

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Prenova in gradnja sončna elektrarna sosedski spor gradnja Pravni nasvet Pravni nasvet Pravnik na dlani

Nedelja, 4. 2. 2024, 22.19

2 meseca

Pravni nasvet

Garažo s sončno elektrarno so zgradili kar na tuji parceli. Kaj zdaj? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
sončna elektrarna, sončne celice | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sem lastnica parcele, ki ni gradbena, se pa lahko uporablja za vrt. A so si jo drugi prisvojili in na nekaj kvadratnih metrih te parcele zgradili garažo s sončno elektrarno. Kako je to mogoče? Parcele ne želim prodati. Želim jo nazaj v prvotnem stanju. Kam se naj obrnem? Za parcelo sem izvedela na zapuščini. Maja Z.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vprašanja je razvidno, da ste parcelo podedovali in da ni zazidljiva. Žal niste navedli, kdaj je bila garaža s sončno elektrarno narejena in kolikšen del vaše parcele zaseda. To sta dva precej pomembna podatka in vam bomo zdaj lahko odgovorili le delno.

Ukrepanje je namreč mogoče glede na veljavnost zakonodaje, ki ureja predmetno področje. Če je bila garaža zgrajena pred letom 2003, veljajo določila tedanjega zakona o temeljnih lastninskopravnih razmerjih, če je bila zgrajena kasneje, pa določila stvarnopravnega zakonika.

betonski zid
Novice Kako visok zid lahko brez soglasja postavim na meji s sosedom? #pravni nasvet

Zakon o temeljnih lastninskopravnih razmerjih je v 25. členu (do leta 2003) določal naslednje: 

Če je graditelj vedel, da gradi na tujem zemljišču, ali če tega ni vedel, pa se je lastnik temu takoj uprl, lahko lastnik zemljišča zahteva, naj mu pripade lastninska pravica na gradbenem objektu ali naj graditelj poruši gradbeni objekt in mu zemljišče vrne v prvotno stanje ali naj mu graditelj izplača prometno ceno zemljišča.

kozolec
Novice Leseno hiško na nezazidljivi parceli bi spremenil v bivalni objekt. Se to sme?

Stvarnopravni zakonik pa v 47. členu – Gradnja čez mejo nepremičnine – določa:

Če nekdo zgradi zgradbo, katere del sega na, nad ali pod tujo nepremičnino (graditelj), lahko lastnik nepremičnine ali graditelj predlaga, da sodišče v nepravdnem postopku odloči o ureditvi medsebojnih razmerij.

Sodišče lahko graditelju naloži, da poruši zgradbo in na nepremičnini vzpostavi prvotno stanje.

Če bi bile posledice vzpostavitve prvotnega stanja v očitnem nesorazmerju s škodo, ki jo je zaradi gradnje utrpel lastnik nepremičnine, lahko sodišče določi lastniku nepremičnine primerno odškodnino in s sklepom določi novo mejo med sosednjima nepremičninama.

Pri odločitvi iz prejšnjega odstavka sodišče upošteva vse okoliščine, zlasti pa upravičene interese udeležencev, vprašanje dobre vere graditelja in obnašanje lastnika nepremičnine, potem ko je izvedel za gradnjo.

Zemljišče za kampus
Novice Kako "neboleče" urediti že dolgo neurejene evidence o lastništvu parcel?

Poleg navedenega je pomembno še dejstvo, ali je tisti, ki je garažo zgradil, mislil, da gradi na svoji zemlji. Če je to naredil v dobri veri, je mogoče tudi to, da je del vašega zemljišča priposestvoval.

Imate torej več možnosti. Predlagamo, da najprej pozovete lastnika garaže, naj vam pove, kdaj je bila zgrajena in vzrok, zakaj je gradil čez mejo. Če boste menili, da to ni bilo zakonito, lahko vložite ustrezno tožbo na sodišče. Ne glede na vse pa menimo, da boste verjetno imeli težave glede vzpostavitve prejšnjega stanja.

ogenj
Novice Ali lahko kar zakurimo na vrtu?

Ne spreglejte