Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
12.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

NLB Evropska komisija prodaja

Torek, 26. 6. 2018, 12.40

5 let, 10 mesecev

Finančna ministrica: Za NLB bi lahko dosegli primerno ceno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Ministrstvo za finance bi lahko po besedah ministrice Mateje Vraničar Erman vladi prihodnji teden predlagalo končno različico spremenjenih zavez glede NLB, tako prodajne zaveze kot spremljajočih izravnalnih ukrepov. Ministrica pričakuje, da bo po formalni vložitvi novega slovenskega predloga odločitev Evropske komisije sorazmerno hitra.

Kot je po današnjem srečanju parlamentarnih strank dejala finančna ministrica, ki opravlja tekoče posle, so danes obravnavali predlog za zaščito banke, kot ga je pred časom že oblikovalo ministrstvo.

"Več pa je bilo naklonjenosti temu, da bi zgodbo reševali z vložitvijo ustreznega zakona. Na ministrstvu bomo še enkrat pregledali celotno dokumentacijo, jo nadgradili z argumenti današnjega srečanja in v kratkem v nadaljnji postopek predložili predlog zakona," je pojasnila Vraničar Ermanova.

Janez Janša
Novice Janša predlagal Cerarju, da spregovorijo tudi o NLB

O nadaljnjih postopkih glede prodaje NLB ni hotela špekulirati, pojasnila pa je, da podatki s finančnih trgov za zdaj kažejo, da bi lahko letos še vedno dosegli primerno ceno za banko. "Pripravljalni postopki tečejo nemoteno, glavna priprava pa je dobro poslovanje banke," je dodala Vraničar Ermanova. Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je dodal, da je pomembno, da se v Sloveniji ohranja stabilnost, kar bo pozitivno vplivalo tudi na prodajne procese.

"Na ministrstvu bomo še enkrat pregledali celotno dokumentacijo, jo nadgradili z argumenti današnjega srečanja in v kratkem v nadaljnji postopek predložili predlog zakona," je pojasnila Vraničar Ermanova. | Foto: STA , "Na ministrstvu bomo še enkrat pregledali celotno dokumentacijo, jo nadgradili z argumenti današnjega srečanja in v kratkem v nadaljnji postopek predložili predlog zakona," je pojasnila Vraničar Ermanova. Foto: STA ,

Vodje parlamentarnih strank so se strinjali, da je treba NLB ohraniti kot pomembno regionalno institucijo, da je treba ohraniti vrednost državnega premoženja v NLB ter storiti vse, kar je potrebno, da gre razvoj dogodkov v korist davkoplačevalcev in NLB.

NLB banka
Novice Hrvaško ustavno sodišče zavrnilo pritožbo NLB za 250 evrov

Cerar ni mogel razkriti vse razprave, povezane z NLB, je pa dejal, da bo morala vlada že prihodnji teden sprejeti nekatera pomembna stališča v zvezi s pogajanji z Evropsko komisijo.

"Prepričan sem, da bomo sprejeli takšna stališča, ki bodo dobra za NLB in davkoplačevalce ter bodo iskala poti za zavarovanje banke pred hrvaškimi tožbami, predvsem pa, da morebitni postopek prodaje ne bi bil takšen, da bi prišlo do oškodovanja davkoplačevalcev," je zatrdil.

NLB banka
Novice Vraničar Ermanova: Z iskanjem rešitve za NLB seznaniti nove parlamentarne stranke

Od ostalih sodelujočih predstavnikov političnih strank je pogovore edini komentiral prvak SDS Janez Janša, ki mu bo predsednik republike Borut Pahor predvidoma kot prvemu podelil mandat za sestavo vlade po nedavnih državnozborskih volitvah. Janša je spomnil, da so v SDS na probleme v povezavi z zaščito NLB opozarjali že spomladi, zdaj pa sta se vprašanji prodaje in zaščite NLB povezali, saj bo brez zaščite cena za delnico banke bistveno nižja.

Predlagani ukrepi ministrstva za finance po njegovih besedah predstavljajo prvi korak v prvo smer.

Ne spreglejte