Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
11.11

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

35

Natisni članek

Brnik težave Adria Airways javna agencija za civilno letalstvo

Sreda, 25. 9. 2019, 11.11

4 leta, 7 mesecev

Počivalšek: Država Adrii pod sedanjimi pogoji ne bo dala niti evra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

35

Javna agencija za nadzor civilnega letalstva (CAA) je Adrii Airways postavila rok 2. oktober, do takrat pa jim mora vodstvo predložiti potrjen finančni načrt prestrukturiranja s podpisanimi najemnimi pogodbami za najem letal. Trenutno ima Adria v svoji floti še deset letal. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je medtem dejal, da država Adrii z obstoječo lastniško strukturo ne bo pomagala niti z evrom, prav tako bodo od nje zahtevali vzdržen poslovni načrt. Iz Adrie so medtem sporočili, da bo večina letov, ki so napovedani za četrtek in petek, odpovedanih.

Adria Airways ima sedem dni časa, da najde rešitev za svoje finančne težave. Kot je dejal prvi mož CAA Rok Marolt, jim mora vodstvo Adrie do takrat predstaviti potrjen finančni načrt, podpisane pogodbe za najem letal, dokazilo o vpisu v spričevalo letalskega prevoznika in izplačane vse plače zaposlenim. Če jim to ne bo uspelo, bodo izgubili operativno licenco.

"Roka pod nobenim pogojem ne bomo podaljševali," je dejal Marolt. Operativna licenca je pogoj za opravljanje komercialnega prometa. Marolt je še dejal, da ne bodo več pristajali na razne manevre s pripojitvami ali prenosom blagovnih znamk.

Deset letal jim je še ostalo

Vodstvo Adrie je sicer lastniku, nemškemu 4K Invest, dala čas do ponedeljka, da se odloči, ali bo šel v finančno prestrukturiranje. Če se bodo odločili za to, bodo imeli 30 dni časa za prestrukturiranje, v nasprotnem primeru pa bo verjetno sledil stečaj. V tem primeru bi Adria avtomatično izgubila tudi operativno licenco. Skupno je imela Adria 18 letal, deset pa jih še ima.

Piloti in potniki se poslavljajo od Adrie. Novinar: Denis Malačič/Video: Planet.

Prevoznik je namreč insolventen po dveh kriterijih in izpolnjuje le še kriterij, da je zaposlenim izplačal večino plač. Inšpektorji so sicer danes v Adrii opravili nadzor varnosti letal in niso ugotovili nepravilnosti. Po zagotovilih letalske družbe je letenje z njimi varno, je dejal Marolt.

Počivalšek: Ni nam vseeno, kaj se z Adrio dogaja

Predstavniki Iniciativnega odbora zaposlenih za reševanje Adrie so se danes oglasili tudi pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Okrog 13.30 so na srečanje z ministrom prišli trije predstavniki sindikata. Kot je za Planet tik pred sestankom povedal Luka Radovič, vodja Sindikata prometnih pilotov Slovenije, je Adrio mogoče rešiti, vsekakor brez 4K Invest, imeli pa naj bi tudi finančne izračune projekta. Na sestanku sta bila tudi predstavnik z ministrstva za delo in predstavnica z zavoda za zaposlovanje. Oba sta dejala, da le preventivno. Počivalšek na sestanku predstavljenih rešitev ni želel podrobneje komentirati, dejal je le, da jih bodo proučili.

Podjetje je v zasebni lasti, manevrski prostor za pomoč je tudi zato zelo zožen, je še dejal Počivalšek. | Foto: STA , Podjetje je v zasebni lasti, manevrski prostor za pomoč je tudi zato zelo zožen, je še dejal Počivalšek. Foto: STA , Adria Airways je nedvomno pomembno podjetje za slovensko gospodarstvo in turizem, je v izjavi po sestanku dejal minister Počivalšek ter dodal, da imajo lahko njene težave kratkoročne in dolgoročne posledice za Slovenijo. "Ni nam vseeno, kaj se z njo dogaja, tako zaradi ohranitve povezav s Slovenijo tudi po zraku kot zaradi blagovne znamke in zaposlenih. Ne moremo pa mimo dejstev, ki otežujejo reševanje ali pomoč Adrii," je dejal Počivalšek in omenil, da je bila zadnja dokapitalizacija narejena leta 2011 in od nje še ni preteklo deset let, ko bi spet imeli možnost za novo dokapitalizacijo.

Podjetje je v zasebni lasti, manevrski prostor za pomoč je tudi zato zelo zožen, je še dejal Počivalšek. Omenil je, da je imela Adria neodgovornega lastnika, zaradi katerega so zdaj pod vprašajem licence za letenje in je za reševanje situacije zelo malo časa.

"Z Adrio smo bili pripravljeni sodelovati že od zgodnje pomladi, ko smo iskali rešitve znotraj zakonskih možnosti. Vztrajamo pri pogoju, da pridobimo od vodstva Adrie vzdržen poslovni načrt, ki bi izkazoval, kako bi podjetje poslovalo na zdravih temeljih in kako bi izplavalo iz nastale situacije. Brez tega načrta ne bo možno pomagati," je dejal Počivalšek.

Fotogalerija
1 / 7

"Adrii z obstoječo lastniško strukturo država ne bo pomagala niti z evrom"

Kot je pojasnil, bodo na ministrstvu proučili situacijo glede na odločitev agencije, proučili bodo tudi rešitve, ki jih imajo na mizi, in bodo skušali hitro ukrepati. "O tem se moramo pogovoriti tudi z ministrstvom za finance, z ministrstvom za infrastrukturo, kjer je v pripravi tudi Zakon o subvencioniranju nekaterih letalskih linij. Drugih rešitev ne morem komentirati, sem pa že večkrat dejal, da Adria potrebuje celovito lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje, v okviru teh možnosti bomo iskali rešitve," je še dejal.

Trenutno je za Adrio pomembno, da ohrani licenco Jata, da ohrani operativno licenco (AOC) in obdrži letala lizingodajalcev. "Če kateri od teh treh pogojev ne bo izpolnjen, ne bo mogoče več česa reševati," je dejal Počivalšek.  | Foto: STA , Trenutno je za Adrio pomembno, da ohrani licenco Jata, da ohrani operativno licenco (AOC) in obdrži letala lizingodajalcev. "Če kateri od teh treh pogojev ne bo izpolnjen, ne bo mogoče več česa reševati," je dejal Počivalšek. Foto: STA ,

Kot je povedal, se ne more strinjati s prizadevanjem Adrie, ki skuša prikazati državo kot odgovorno za to, kar se dogaja. "Bilo je dovolj časa, da bi že prej prišli do rešitve in ne bi imeli zdaj tako velikega pritiska časa za ustrezno rešitev. Slišimo tudi, da so odnosi med upravo in zaposlenimi zelo slabi, kar prav tako ne prispeva k temu, da bi hitro našli konstruktivno rešitev. Iskanja rešitve se lotevamo z vso odgovornostjo in bomo za to naredili vse," je obljubil Počivalšek, je pa v odgovorih na novinarska vprašanja povedal, da "država Adrii v nobenem primeru ne bo pomagala niti z enim evrom v okviru obstoječe lastniške strukture".

Dodal je še, da je trenutno za Adrio pomembno, da ohrani licenco Jata, da ohrani operativno licenco (AOC) in obdrži letala lizingodajalcev. "Če kateri od teh treh pogojev ne bo izpolnjen, ne bo mogoče več česa reševati," je dejal Počivalšek. "Preden karkoli naredimo, je pomembno, da vemo, kam bomo vlagali davkoplačevalski denar," je zaključil.

Večina četrtkovih in petkovih poletov odpovedanih

Iz Adrie so medtem sporočili, da bodo z začasno prekinitvijo večine svojih letalskih operacij nadaljevali tudi v četrtek in petek: "Družba bo v naslednjih dveh dneh nadaljevala z ohranjanjem povezave s svojim najpomembnejšim vozliščem v Frankfurtu in bo v obeh omenjenih dneh izvedla večerna poleta na relaciji Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana."

Ob tem so poudarili, da vodstvo družbe nadaljuje pogovore s potencialnimi novimi lastniki in glavnimi upniki. Spomnimo, da so Finance poročale, da naj bi vse družbe, ki Adrii posojajo letala, odpovedale pogodbe.

Adria odpovedi | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Mesto Ljubljana.
Novice Zaradi Adrie imajo vsak dan praznih 20 hotelskih sob #intervju

Prizemljili letala, policija spremlja dogajanje

Pogled na odhode letal z brniškega letališča. | Foto: Printscreen Zimbio Pogled na odhode letal z brniškega letališča. Foto: Printscreen Zimbio Finančne težave Adrie, ta je od leta 2016 v lasti nemškega sklada Invest 4K, so se v zadnjem tednu stopnjevale, družba pa je v ponedeljek sporočila, da za torek in sredo odpoveduje večino letalskih operacij, z izjemo poleta v Frankfurt (tja bo Adrijino letalo poletelo tudi danes). To je storila po tem, ko se je iztekel ultimat, ki so ga postavili državi, da jim zagotovi štiri milijone evrov premostitvenega posojila oziroma poroštva.

Vlada je finančno pomoč v zadnjih mesecih večkrat zavrnila, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, pa je včeraj dejal, da bi jim pomagali, če bi predložili realen poslovni načrt, kar pa se v štirih mesecih ni zgodilo.

V preteklosti smo tudi na Siol.net večkrat poročali o sumljivih poslovnih praksah nemškega sklada K4 Invest, lastnika Adrie. Na policiji na naše vprašanje, ali preiskujejo morebitne nepravilnosti v družbi, odgovarjajo, da zadevo spremljajo. Dodali so, da bodo ustrezno ukrepali, če bodo ugotovili razloge za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Holger Kowarsch
Novice Revizorji: v Adrii zeva večdesetmilijonska luknja

Še vedno lahko kupite karte za let z Adrio

Ob tem je zanimivo, da je na spletni strani Adrie še vedno mogoče kupiti letalsko vozovnico za različne destinacije, kamor leti Adria. Ob rezervaciji leta za v Amsterdam se sicer pojavi opozorilo, da danes leta ni, da pa ga je možno rezervirati za jutri (26. september, op. p.).

Primer rezervacije leta za Amsterdam. | Foto: Printscreen Zimbio Primer rezervacije leta za Amsterdam. Foto: Printscreen Zimbio

Ostali brez dela letalske flote

Dodatne težave so za Adrio nastale z odpovedmi lizinških družb, od katerih je Adria najemala letala. Do zdaj so ostali brez petih letal, izguba šestega pa jim grozi, če do petka ne bodo poravnali dolgov.

Prevoznik ima po lastnih navedbah v svoji floti še:

  • tri letala airbus 319 (vsa od njih izvajajo redne dnevne operacije),
  • dve letali CRJ700 (obe letali izvajata redne dnevne operacije) in
  • šest letal saab2000 (eno od njih izvaja redne operacije, tri letala so na rednem servisu, dve letali pa nista vpisani v register).

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek pojasnjuje, zakaj je Adrii rekel ne #video

Današnje dogajanje na Brniku

Na Brniku je danes sicer precej mirno. Na edini let, ki ga je Adria danes izvedla, proti Frankfurtu, niso prišli vsi potniki, so na letališču izvedeli pri Planetu.

Skupina iz Severne Koreje so imeli karte za do Frankfurta, vendar so jim na letališču povedali, da zanje ni mest na letalu in da so prepuščeni sami sebi. Kot so povedali novinarju Planeta so zelo razočarani, pred njimi je še dolga pot do doma in ne vedo, kako bodo sploh prišli. Dodali so, da Slovenije ne bodo več obiskali.

Eden od srečnežev, ki je dobil sedež na letalu je povedal, da do zadnjega ni vedel, ali bo dobil mesto.

Združenje kabinskega osebja: Država poudarja eno, dela pa nasprotno

Včeraj se je v odprtem pismu oglasilo tudi nekaj manj kot 600 zaposlenih v Adrii, ki so dejali, da je težko delovati v trenutni situaciji.

Danes so se oglasili tudi v združenju kabinskega osebja posadk letal Slovenije, kjer so zapisali, da je osebje "navajeno takšnih in drugačnih turbulenc''. "Smo pa globoko razočarani nad celotnim dogajanjem in predvsem medlim odzivom in prepočasno reakcijo tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti."

Adria Airways letališče | Foto: STA , Foto: STA ,

Menijo, da Adria očitno postaja referenčni primer, kjer "država ves čas poudarja, da je treba znanje in strokovno usposobljenost ljudi zadržati, dela pa ravno nasprotno."

"Adrio Airways so gradile generacije pred nami, pustile so nam neprecenljivo dediščino znanja in izkušenj, ljudi, ki so to svoje znanje v preteklosti delili tudi s šolanjem in postavljanjem drugih letalskih družb," so med drugim zapisali v sporočilu.

Več novic o Adrii:

Adria Airways letališče
Novice Adria bi lahko ostala brez tretjine flote, zaradi nje odpoveduje tudi Austrian Airlines #video
Adria Airways letališče
Novice Bodo turisti v Slovenijo prihajali prek Zagreba in Trsta? #video
Adria Airways letališče
Novice Jezni turisti na Brniku ne vedo, kako bodo prišli domov #video
Ne spreglejte