Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
25. 9. 2019,
13.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

12

Natisni članek

Gregor Jamnik turizem Adria Airways

Sreda, 25. 9. 2019, 13.03

4 leta, 7 mesecev

Zaradi Adrie imajo vsak dan praznih 20 hotelskih sob #intervju

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

12

Mesto Ljubljana. | Parkirana in ugasnjena letala Adrie Airways se poznajo tudi slovenskemu turizmu. | Foto Siol.net

Parkirana in ugasnjena letala Adrie Airways se poznajo tudi slovenskemu turizmu.

Foto: Siol.net

Mirovanje Adrijinih letal, ki so včeraj in danes ostala na tleh, se pozna tudi v slovenskem turizmu. Direktor hotela Slon Gregor Jamnik pravi, da imajo v hotelih Slon in City zaradi tega 20 odpovedi dnevno.

Adria na brniškem letališču opravi pomemben delež vseh poletov. Potniki z njihovih letal predstavljajo okrog polovico prepeljanih potnikov na letališče in z njega. Pomemben delež teh potnikov so turisti, ki k nam prihajajo na oddih.

Tem je nenadna ustavitev večine letalskih operacij Adrie včeraj in danes vsaj otežila ali pa celo onemogočila prihod v Slovenijo. Kot nam je povedal Gregor Jamnik, direktor ljubljanskih hotelov Slon in City ter predsednik Združenja hotelirjev Slovenije, vsak dan dobijo okrog 20 odpovedi rezervacij.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Država Adrii pod sedanjimi pogoji ne bo dala niti evra #video

Desetodstotni izpad prihodkov

Ali opažate odpovedi rezervacij tujcev v Sloveniji zaradi številnih odpovedi poletov? Lahko mogoče poveste v odstotkih, koliko je odpovedi zaradi tega?
Imamo do deset sob odpovedi na dan v enem hotelu, torej skupaj v obeh naših hotelih Slon in City približno 20 sob na dan. V odstotkih je to približno pet odstotkov sob vsak dan. Ti gostje bi morali pri nas bivati več dni, tako da je škoda najmanj deset odstotkov prihodkov od prenočitev na dan.

Gregor Jamnik, direktor ljubljanskih hotelov Slon in City ter predsednik Združenja hotelirjev Slovenije | Foto: STA , Gregor Jamnik, direktor ljubljanskih hotelov Slon in City ter predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Foto: STA , Kako rešujete težave, ker ni poletov z Adrio v Slovenijo in tujino?
Če gostje potujejo v Zahodno Evropo ali iz nje, jim svetujemo izbor preostalih letalskih družb, ki letijo na Brnik.

Kakšno alternativo jim predlagate?
Najboljše redne povezave so z vozliščem Pariz z družbo Air France, ki leti celo dvakrat dnevno, privlačen pa je tudi LOT prek Varšave. Če gre za balkanske in vzhodnoevropske povezave, jim iz Ljubljane svetujemo Air Serbia dvakrat dnevno, Turkish Airlines dvakrat dnevno ali potovanje v Zagreb, od koder lahko letijo dalje. Alternativa za Zahodno Evropo ali ZDA sta Trst in Lufthansa štirikrat na dan.

Ali jim lahko še kako drugače pomagate?
Gostom organiziramo prevoz s shuttlom do letališč v Trstu in Zagrebu. Vse organizatorje večjih dogodkov v naših hišah pa smo tudi že obvestili o trenutnih razmerah in jih usmerili na omenjene alternativne povezave.

Če propade Adria, bodo to občutili tudi na brniškem letališču

Na Fraport Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, smo poslali vprašanje, kako negotova usoda Adrie Airways vpliva na njihovo poslovanje in delo. Glede na to, da so Adrijina letala včeraj in danes večinoma ostala na tleh, nas je zanimalo, kakšen izpad dohodkov beležijo zaradi tega.

Na naše vprašanje niso odgovorili, povedali so le, da Adria prepelje oziroma je prepeljala polovico potnikov na ljubljanskem letališču. V lanskem letu so z njo ustvarili tretjino prihodkov (od skupno 46,5 milijona evrov).

Na vprašanje, kako dogajanje vpliva na kadrovsko zasedbo letališča, pa so nam dejali, da si že več let prizadevajo oblikovati fleksibilno politiko zaposlovanja, ki je prilagodljiva na prometna nihanja. Ta obvladujejo predvsem z zaposlovanjem agencijskih delavcev in s študenti. V Fraportu Slovenija je trenutno 482 redno zaposlenih, 40 agencijskih delavcev in za 40 delavcev ur študentov. Dodali so, da so zaposlitve na letališču odvisne predvsem od obsega prometa, zaradi terminala, ki ga trenutno gradijo, pa ne bo novih zaposlitev.

Še več novic o Adrii:
Adria Airways
Novice Katere lete bi lahko subvencionirala država?

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek pojasnjuje, zakaj je Adrii rekel ne #video

Adria Airways letališče
Novice Adria bi lahko ostala brez tretjine flote, zaradi nje odpoveduje tudi Austrian Airlines #video

Adria Airways letališče
Novice Bodo turisti v Slovenijo prihajali prek Zagreba in Trsta? #video

Adria Airways letališče
Novice Jezni turisti na Brniku ne vedo, kako bodo prišli domov #video
Ne spreglejte